Paměti

nehodnoceno
Paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173225/pameti-173225.jpg 0 0 0

Paměti, vydávané z pozůstalosti význačného českého průkopníka elektrotechniky F. Křižíka (1847–1941), podávají obraz neutuchající tvořivé práce a životních osudů vynálezce a novátora v době kapitalismu, se všemi překážkami, úspěchy i nezdary. Do značné míry je tím načrtnut i obraz rozvoje elektřiny v našich zemích v poslední čtvrtině 19. a v prvních desetiletích 20. století. V nejednom směru jsou paměti i cenným pramenem pro poznání české měšťácké společnosti za Rakouska-Uherska. Výrazně se v nich projevuje hluboké vlastenecké cítění Křižíkovo, nesobecké zaměření jeho práce ke zvelebení a pokroku rodné země. – Paměti vycházejí v původním zápisu, jak jej podle Křižíkova vyprávění a se zachováním charakteristického Křižíkova slohu zachytil J. Veselý. Text je doplněn poznámkami a vysvětlivkami J. Veselého a V. Lista.... celý text

Přidat komentář

milamarus
13.11.2023 5 z 5

Cenná jubilejní publikace, po níž můžete sáhnout coby po životopisné knize, stejně tak knize odborné. Dozvíte se totiž, z čeho se skládala a jak fungovala světelná fontána (str. 47); kdo vyhrál konkurs na elektrické osvětlení znovu postavené budovy Národního divadla (str. 51); jaké škody napáchal požár v Křižíkově továrně (str. 77); kdy se uskutečnila poslední jízda koňskou tramvají po Karlově mostě (str. 102) a mnoho dalšího.
Knihu zdobí černobílé snímky (dle předmluvy některé zde publikované vůbec poprvé), přičemž je tu také bohatý jmenný rejstřík. Jeho autorem je kolektiv PhDr. Jana Klepla (1907-1965), pracovníka NTM. To k informacím shora doplňuji. // Dávám maximální počet hvězdiček.
---------------------------
CITÁT:
Nebylo ještě porozumění a důvěry k elektrickému pohonu a musel jsem dlouho osobně přesvědčovat a přednáškami propagovat výhody elektrického pohonu drah, než jsem dostal svolení ke zkouškám praktickým.