Palečka: Esej o digitální revoluci

Palečka: Esej o digitální revoluci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421136/bmid_palecka-esej-o-digitalni-revoluci-bqL-421136.jpg 4 11 2

Zkušenost mladé generace, kterou Palečka reprezentuje, se radikálně liší od zkušenosti jejích rodičů a učitelů. Žije v symbióze s novými technologiemi, které jí umožňují nevídaně snadný přístup k informacím, ale zároveň ji činí svobodnou a lhostejnou vůči stávajícím autoritám a současnému pasivnímu modelu vzdělávání. Filozof Michel Serres přirovnává dnešní technologickou revoluci ke vzniku písma a vynálezu knihtisku, které od základu změnily fungování společnosti. Kritizuje lpění dnešní vědy na abstrakci a nastiňuje svou vizi vývoje, který bude založen na algoritmech a kódech. Jeho vášnivá obhajoba mladé generace, pronesená na půdě Francouzské akademie, se ve Francii stala bestselerem.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Petite Poucette , 2012


více info...

Přidat komentář

los
19.05.2021 1 z 5

poetický pohled starého filozofa na možnosti vzdělávání nejmladší generace; naivní vize, které bohužel v reálném světě nefungují

Jackjelly
14.04.2020 5 z 5

Poměrně zajímavá esej s docela optimistickým pohledem na přínos informační exploze a všeobecné dostupnosti znalostí díky digitálním technologiím. Čau ukáže, jak moc byly Serresovy úvahy vizionářské a kolik z nich skončí jako poněkud naivistické představy o schopnosti lidstva absorbovat nové možnosti.
Nicméně souhlasím s jedním - ocitli jsme se ve fázi, kdy starý svět pomalu končí, a i když kope kolem sebe, jeho konec je nevyhnutelný. Nicméně cest, po kterých se lidstvo může vydat, je mnoho a cíl, do kterého dorazí, si většina z nás nedokáže asi ani představit. Jen bude možná rychlejší, než bychom si představovali.
Každopádně vhodný doplněk k Harariho knize "Homo Deus" a jeho úvahám o konci Homo Sapiens a zrodu "nového člověka" :-) .

O tom, jak je starý svět připraven na změnu vypovídá výstižně tato citace:

"Pedagogika (paideia) se objevila ve starém Řecku v momentě, kdy bylo vynalezeno a rozšířeno písmo. Změnila se za renesance, když se objevil knihtisk, a právě tak se od základů mění s příchodem nových technologií, jejichž novost je jen jednou z deseti dvaceti proměnných, které jsem jmenoval anebo které bych mohl uvést.
Tato klíčová změna ve vzdělávání začíná pomalu rezonovat v celé globální společnosti i ve všech jejích zastaralých institucích. Netýká se zdaleka jen samotného vzdělání, ale i práce, podnikání, zdravotnictví, zákonodárství a politiky, zkrátka veškerých našich institucí. Cítíme, že ji bezodkladně potřebujeme, ale ještě se k ní ani zdaleka neblížíme.
Pravděpodobně proto, že ti, kdo uvízli v předchozích stadiích, dosud nevyklidili pole, a naopak horlivě připravují reformy podle dávno zastaralých vzorů."


Štítky knihy

eseje pedagogika přednášky vzdělávání dějiny civilizace digitální média

Autorovy další knížky

Michel Serres
francouzská, 1930 - 2019
2019  76%Palečka: Esej o digitální revoluci
2024  60%Vyjasňování: Pět rozhovorů s Brunem Latourem