Pakáž

Pakáž https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492088/bmid_pakaz-BSx-492088.png 4 52 13

Renomovaná rakouská autorka Monika Helferová se vrací k vlastním kořenům, k životu prarodičů v horské vesnici. Zkoumá detaily zásadních událostí, jež předcházely narození její matky, „spratka“, jehož početí provázely neurčité okolnosti, které způsobily, že ji otec absolutně ignoroval, nezajímal se o ni, nikdy v životě se na ni ani nepodíval. Autorka rekonstruuje osud Josefa a Marie Moosbruggerových na pozadí první světové války, kdy živoří se svými sedmi dětmi na okraji společnosti. Když je Josef odveden do armády, Maria a děti se stávají závislými na ochraně starosty. Do oblasti přijíždí z Hannoveru Georg, který nejenže mluví dokonalou spisovnou němčinou a je krásný, ale jednoho dne také zaklepe na dveře „pakáže“. Monika Helferová si všímá morálních hodnot doby, které různé postavy jejího vyprávění různě vnímaly a interpretovaly, a zaznamenává i postupné přirozené změny v pohledu společnosti na úlohu ženy a muže, na postavení dětí, a poukazuje na vliv minulosti na budoucnost každého člověka.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Die Bagage , 2022


více info...

Přidat komentář

jitka7326
11.03.2024 3 z 5

Zajímavý příběh autorčiných předků. Vyprávění přeskakuje z období 1.světové války až po současnost.

magnolia
30.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Knížka je zajímavá prostředím i dobou, nutí vás číst dál a dál. Styl je trochu zvláštní, časové skoky ve vyprávění, ale je to většinou srozumitelné (i když bych stejně raději měla obyčejněji vyprávěný příběh, bylo o kom a o čem vyprávět). Hodně mě mrzelo, že jim víc nepomáhala zabezpečená sestra s manželem - když byla Maria s dětmi v takové těžké situaci a měly jinak dobré vztahy. Celoživotní ignorování dítěte je kruté a ubohé. V knize je mnoho témat k přemýšlení.


Danisa
12.06.2023 4 z 5

Velmi zvláštně psaný příběh...přečteno jedním dechem...

mgeisselreiter
01.01.2023 4 z 5

Novela je zajímavě vystavěná a postupně se jí daří čtenáře vtáhnout do děje. 70% a 4*, 1. 1. 2023.

pavlačinka.1
05.10.2022 4 z 5

Fajn se četlo, konec byl pro mne takový useknutý...celkově jsem se v poslední čtvrtině knihy trochu ztrácela...

Gabromila
30.09.2022 3 z 5

Zajímavý a smutny příběh, popisující život v rakouském podhůří, bídu, lásku a hrůzy světové války. Vždycky vše odnesou děti.

eva096
18.09.2022 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Krásná kniha plná poezie, parádním způsobem zpracované střetávání se mužského, ženského a dětského světa s pozadím první světové války. Možná i velká zásluha překladatelky. Dočkáme se i volného pokračování?

kaja77
07.09.2022 4 z 5

Celkem zajímavý román, psaný takovými zvláštními větami. Každopádně rakouská vesnice, život v ní a život na jejím okraji byl pro mě zase něco nového, což velmi vítám. Před koncem knížky mě "dorazil" názor vesničanek..."kdyby bůh tyto děti miloval, nevzal by jim otce a matku tak brzy"

SlamLenka
07.09.2022 4 z 5

Monika Helfer je sice cenami ověnčená rakouská spisovatelka, která má na kontě řadu děl, v Česku však dosud vyšla jen jediná její próza – Pakáž. Ani nevím, čím přesně mě kniha nalákala, ale bylo to moc příjemné čtení, i když sem tam mě tedy docela bodlo u srdce…
Autorka se vrací k historii své vlastní rodiny, tedy do jisté míry rekonstruuje a literárně zpracovává její skutečný příběh, který se vesměs točí hlavně kolem její překrásné babičky Marie. Moc se mi líbilo vylíčení venkovského prostředí a vesničky, na jejímž samém konci žijí Moosbruggerovi: Maria s manželem Josefem (ano, takhle krásně biblicky se jmenovali) a jejich dětmi, jichž během let docela přibývá. Koncem příběhu se mezi ně rodí i Greta, spisovatelčina vlastní maminka. A jejich rodině v oné nejmenované rakouské vesničce říkají prozaicky pakáž – odtud tedy název románu.
Asi nemusím ani zmiňovat, že to rodina samozřejmě vůbec neměla jednoduché (ostatně o čem by pak Monika Helfer psala, že?), ale zmíním v krátkosti, že dostane hned několik ran: Josef musí narukovat, protože zrovna začala první světová válka, a Maria tam musí čelit logickým těžkostem, když tak přichází o živitele rodiny. Jenže nutnost zajistit rodinu nakonec není to jediné, s čím se musí vypořádávat…
Je to moc zajímavé vypravování, z něhož vás místy až mrazí, obzvlášť z pohledu dnešní doby, kdy si takový příběh můžeme vychutnávat z tepla a pohodlí bezpečných domovů. Snad jen sled některých epizod mi přišel občas takový trhavý a uvítala bych jej trochu učesanější, ale to asi s ohledem na to, po jakých střípcích spisovatelka historii skládala dohromady, asi úplně nejde, takže jí to mile ráda odpouštím. =)
Pokud jsem tomu dobře porozuměla, navazuje na knihu ještě román Vati a Löwenherz, tak uvidíme, zda se s nimi budeme moci potkat i v českém vydání.

Felidae
03.09.2022 5 z 5

Co a kdo je pakáž, výborně sepsaný rodinný příběh odehrávající se na pozadí 1.světové války. Rodinné vzpomínky jako střípky skládají mozaiku příběhu narození autorčiny matky.

eva3992
21.08.2022 4 z 5

Rodina na okraji společnosti – pakáž. Autorka rekonstruuje osud svých prarodičů a nejasné chvíle narození její matky. Ocitáme se v zapadlé horské vesničce před první světovou válkou, kdy je dědeček Josef odveden do války a na dveře pakáže zaklepe Georg, okouzlující cizinec, který přinese potíže….

Sledujeme tu vyprávění jednotlivých členů rodiny a postupně si skládáme střípky vzpomínek do sebe a snažíme si z jednotlivých částí udělat ucelený pohled na rodinu a na to, co je vlastně pravda. Tajemství jedné rodiny, které však kolikrát řeší celá vesnice.

Autorka v příběhu skáče v čase i ve vypravěčích, něco si tak přečteme několikrát, něco není dokončeno. Čtenář by se kolikrát mohl i ztratit, ale nakonec se zase chytí a všechno mu dá smysl. Autorčin osobitý styl však nemusí sednout každému.

Jsou tu však krásné, až zvláštní myšlenky, které Vás v textu zaujmou. A moc se mi líbily autorčiny hrátky se slovy a jejich významem.

Ač je to útlá knížka, je to napsáno tak, že jsem si připadala, jako kdybych také žila v domečku pod horou a dobře znala každého člena rodiny.

Zvláštní knížka, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

Verpax
11.08.2022 4 z 5

Příběh hezký, ale překlad takový krkolomný.

le21nka
03.08.2022 2 z 5

První díl volné trilogie. (Následují Tatínek a Lví srdce). Autorka popisuje osud prarodičů na pozadí první světové války, kdy se svými dětmi živoří na venkově na okraji společnosti. Bohužel styl psaní mi vůbec nesedl.