Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace

Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479103/bmid_otevrene-hranice-etika-a-ekonomie-m-zHe-479103.jpg 4 16 8

Unikátní ekonomický komiks o přínosu otevřených hranic a ekonomické migrace obyvatel Země, jehož autorem je Bryan Caplan, jeden z nejpopulárnějších ekonomů současnosti a autor bestsellerů Mýtus racionálního voliče, Selfish Reasons to Have More Kids a The Case Against Education. Spojil se v něm se Zachem Weinersmithem, ilustrátorem oblíbeného komixu SMBC. Ve světě rostoucích bariér jde o výjimečnou a nadmíru potřebnou knihu. V ní autor předkládá v dnešní době odvážný argument pro uvolnění všech omezení, kterými státy regulují imigraci. Výsledkem takové politiky by bylo celosvětové vymýcení chudoby a s tím související rozkvět ekonomik napříč planetou. Dokonale udělaný komiks, který je dobře přístupný každému čtenáři, zároveň plný reálných dat, faktů a příkladů!... celý text

Komiksy Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Grada , Liberální institut
Originální název:

The Science and Ethics of Immigration


více info...

Přidat komentář

VHanka
25.04.2024 1 z 5

Kniha je slabá. Pro malou zemi s malou populací nepoužitelná (tj. i Českou republiku). Zabývá se migrací do USA, které mají velkou domácí populaci. Malé země pomíjí. Pro příklad, pokud se rozhodně usadit pouhé 1 % Rusů v Estonsku, tak se Estonsko stane převážně ruským státem, což povede jistě i k politickým a kulturním změnám. A právě to, že imigrace může vést k výrazným politickým a kulturním změnám uvedená kniha vůbec neřeší.

painthers
09.10.2021 4 z 5

Skvělá kniha vysvětlující jasně a stručně formou komixu ekonomické a společenské výhody otevřených hranic a volného pohybu osob. Zatím jsem nezaznamenala žádnou jinou, která by do problematiky migrace dokázala takhle jednoduchou formou vnést řadu důležitých argumentů pro - třeba obrovský růst bohatství společnosti a podobně. Komix je skvěle zpracován, občas na mě ale působil možná až moc "hujersky", a to se sdělením vlastně souhlasím. Zkuste se od toho oprostit a jen číst, co říká.


pohrobot
25.09.2021 1 z 5

Jedna hvězdička za kresbu, jinak odpad za americký ideový kolonialismus. Americkou zkušenost nelze volně aplikovat na Evropu, nebude fungovat. My tady totiž nemáme žádné nedohledné pláně, které by bylo možno rozdělit novým osadníkům, ani žádné bezedné zásoby přírodních zdrojů, z nichž by se uživil mamutí průmysl "od pobřeží k pobřeží". Kromě toho, nově vzniklá Amerika profitovala především z imigrace Evropanů. My žádné Evropany dovážet nepotřebujeme, protože nám se tady rodí přirozenou cestou.

Ano, někdo by snad mohl Americe závidět její rozmanitost. Je ale dobré mít na paměti jednu věc: aby mohla v Americe vzniknout dnešní pestrá multikulturní společnost, bylo nutné nejprve vyhubit nebo vytlačit původní obyvatele. V Evropě jsme původní obyvatelé my, takže jediná americká zkušenost, která by nás v souvislosti s imigrací měla zajímat, je zkušenost amerických Indiánů - a tu nám Caplan bohužel nezprostředkuje.

tilialea
09.09.2021 5 z 5

Kniha se čtivou formou vypořádává s hlavními argumenty odpůrců migrace a nabízí i možná řešení jiná než její omezení. Je strukturovaná a myslím, že něco nového si v ní najde každý. Kresba je hezká od známého autora SMBC. Navíc je aktuální, reaguje na to, co se dělo v USA za Trumpa. Autor knihy se nebojí trefit ani sám do sebe. Určitě v ní najdete nějaká fakta a zajímavosti, kterými můžete oslnit své přátele. Sama jsem si knih pořídila víc, abych je mohla půjčovat ostatním.

TSG
09.09.2021 5 z 5

Obrazově dobře zpracovaný komiks s tématem migrace a jeho vlivů. Texty i celkový flow jsou překvapivě dobré.

Rozhodně stojí za to komiks přečíst, objevuje se v něm hodně argumentů, o kterých je fajn se alespoň zamyslet, než migraci jako takovou odmítneme.

Crocan
31.08.2021 5 z 5

Vynikající texty s ještě lepší grafikou od autora známého internetového komixu SMBC. Ačkoliv i tato kniha je komixová, určitě není primárně určena dětem. Řekl bych, že autoři se prostě jen rozhodli zvolit jinou formu pro ozvláštnění svých argumentů. Místo nudných odstavců textu někdy stačí vhodný obrázek. Argumenty jsou navíc vždy podpořeny reálnými daty nikoliv jen dojmy a naivními přáními.
Bez ohledu na to, jakou pozici teď zastáváte (protože skoro všichni jsme si na toto téma již nějakou pozici vytvořili), doporučuji přečíst každému, kdo má otevřenou mysl.

mmister
27.08.2021 5 z 5

Kniha vás provede celým problémem otevřených hranic velmi přehledně. Na začátku ukáže, že svět, ve kterém žijeme, je globální apartheid, ve kterém se lidé v bohatých zemích mají skvěle, ale chudí v zemích třetího světa se mají naprosto mizerně. Poté vysvětlí ekonomické argumenty, které vedou k otevřeným hranicím. V dalších kapitolách se vyrovnává se všemi námitkami vůči imigraci, které jste slyšeli, a s dalšími, které jste ani neslyšeli. Potom představuje tzv. keyhole solutions. A na závěr představuje etické argumenty, které všechny také vedou k otevřeným hranicím.

Kniha je plná vtipných panelů a easter-eggů, nic jiného jsme ostatně od Weinersmithe nemohli očekávat.

Knihu proto nemohu dostatečně vynachválit. Je pro imigrační příznivce i pro imigrační skeptiky. Je plná argumentů a plná vtipů. Od Bryana Caplana a Zacha Weinersmithe jsem nečekal nic jiného než skvělou knihu, ale musím říct, že i přes pozitivní ohlasy na sociálních sítích mě kniha i tak dokázala překvapit tím, jak skvělá je. Nejvyšší čas knihu objednat.

https://libinst.cz/recenze-otevrene-hranice-bryana-caplana/

Daecius
25.08.2021 odpad!

Propaganda určité části politického spektra cílená na děti - humus nejhrubšího zrna. Obsahově silně diskutabilní, založené na naivních představách, které jsou ale v přímém rozporu s reálným děním, fakta předkládána totálně manipulativně. Autor by možná mohl aspoň jednou v životě vylézt z univerzitní knihovny a zakusit trochu reálného života. Ale neměl bych s tím problém, kdyby to nebylo evidentně určené ke zblbnutí dětí; za mě je tohle normální svinstvo.

Štítky knihy

migrace

Autorovy další knížky

Bryan Caplan
americká, 1971
2010  90%Mýtus racionálního voliče
2021  73%Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace