Otcova past

Otcova past https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430922/bmid_otcova-past-TV3-430922.jpg 2 6 6

Když poklidný studentský život hlavního hrdiny přeruší nečekaný telefonát od staršího bratra, s nímž v posledních letech mluví stále méně, je nadmíru jasné, že se děje cosi zvláštního a neočekávatelného. Vystrašený bratrův hlas, vyprávějící o jejich otci, kterého již léta neviděli, a prosbě, aby ho hned další den navštívili, ho přesto zaskočí. Ačkoli se snaží vzdorovat a udržet si dlouho budovaný odstup, je zatlačen do rohu a nedostává na vybranou. Hned následující ráno tak začíná cesta, během níž se nejen probouzí pochybnosti a nedůvěra, ale také vzpomínky na starý domov, život v celistvé rodině, rozvod i nové začátky. I na jeho poslední okamžiky s otcem, který se před několika lety ze dne na den a bez jediného slova odstěhoval a zmizel neznámo kam. S o to větším strachem se tak postupně přibližuje malé vesnici daleko od domova, kde se celý nesvůj setkává se svým bratrem a společně vyráží za otcem. Bez jediného tušení, proč je sem pod rouškou tajemství zavolal a potřebuje je s takovou nutností vidět. Co po svém otci však najdou, je však pouze opuštěný polorozpadlý dům, chaotický nepořádek, a nedopsaný dopis, naznačující ten nejhorší možný scénář. Tím okamžikem tak začíná zoufalé a zpočátku beznadějné pátrání po otci, během něhož vyvstávají na povrch podrobnosti otcova neznámého osudu a oba synové postupně zjišťují, že si nemohou být jistí, jestli opravdu znají jak své nejbližší, tak i sebe samotné.... celý text

Přidat komentář

Marekh
07.08.2021 4 z 5

Tato kniha měla před mým hodnocením pouze 37 %, i když knihu hodnotilo málo čtenářů. Uvažoval jsem, jestli se mám pustit do četby této knihy, ale nakonec jsem si řekl, že knihu vyzkouším a pokud by mne kniha nezaujala do určité strany, knihu bych odložil a už bych se k ní nikdy nevracel. A kupodivu mne tento román oslovil, i když dovedu pochopit ostatní čtenáře, kteří budou proti této knize mít výhrady a udělí knize nízké hodnocení. Knihu hodnotím na 80 %.

Román je o rodinných vztazích. Román je hodně rozvláčný, všechno se vleče příliš pomalu, román může působit nudně až nezáživně. Myslím si, že hodně čtenářů knihu nakonec odloží, protože nebudou mít energii a chuť dál číst kvůli příběhu, ve kterém se toho děje tak málo. To mohou být z jednoho pohledu pravdivá fakta, ale z druhého hlediska mne román oslovil z důvodu, že je napsaný jinak než ostatní knihy, které jsem v poslední době přečetl a rovněž mne zaujal vztah mezi bratry, které mi připomněly určité události, které jsem prožil v minulosti. Jako bych se vrátil časem a ocitl se v kůži hlavního hrdiny, který vypráví o těchto událostech. I některé další události mi byly celkem blízké a setkal jsem se s nimi. Proto mi tato kniha byla svým vyprávěním blízká a svým způsobem poutavá, i když hodně rozvláčná.

Kniha je vyprávěna ich-formě. Je zajímavé, že autor v celém románu neuvedl jména hlavních postav. Uvedl jen otec, matka, bratři apod. V knize se vyskytuje hodně otázek, které si pokládá vypravěč a také vnitřních monologů. Na autorův styl jsem si zvykl a po několika přečtených stranách jsem věděl, jakým způsobem autor povede vyprávění a přizpůsobil jsem se tomu. Jedná se o autorovu prvotinu a na přebalu knihy mne zaujala tato informace: „Už v raném dětství objevil svou obrovskou vášeň pro psaní, avšak po dlouhá léta končily všechny jeho příběhy a knihy v šuplíku. Kniha Otcova past je tak jeho knižním debutem i splněným snem.“ Kdoví, třeba tento román je částečně autobiografický a autor některé svoje zážitky vložil do této knihy, ale to jsou jen moje spekulace, které by musel potvrdil nebo vyvrátit autor a pakliže autor bude číst moje řádky, může se mi klidně ozvat, pokud bude chtít.

Myslím si, že kniha OTCOVA PAST si nalezne své čtenáře, ale asi to nebude kniha pro každého. Pokud by se mi kniha nelíbila a nutil bych se do četby, v žádném případě bych knihu nedočetl, ale u této knihy tomu tak nebylo. Byl jsem do poslední strany zvědavý, jak příběh skončí. Určitě jsem rád, že jsem knize dal šanci a neodradilo mne nízké hodnocení knihy. Je to příběh ze života, který může být reálný.

Bohužel knize musím vytknout hodně pravopisných chyb a překlepů! Na určité straně jsem našel 3 chyby, což by se určitě nemělo stávat, pokud kniha vychází v nakladatelství Petrklíč a knihu zkontrolovali korektoři.

Péťa1950
14.06.2021 2 z 5

Rozvleklé, hodně jsem přeskakovala. Prostředí, ve kterém vyrůstáte ovlivní váš život.


DominaCZ
09.08.2020 1 z 5

Příliš mnoho, MNOHO! omáčky a řeči okolo.

Autorovy knížky

Tomáš Zrůst
česká, 1994
2020  40%Otcova past