Osvobozený Jeruzalém

Osvobozený Jeruzalém https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45435/osvobozeny-jeruzalem.jpg 5 11 4

Osvobozený Jeruzalém ve vyprávění a výběru Alfreda Giulianiho / Torquatto Tasso. Z italského originálu Gerusalemme liberata di Torquato Tasso raccontata da Alfredo Giuliani con una scelta del poema přeložil, předmluvou „Historie a sen příběhu i života“ a vysvětlivkami opatřil Jaroslav Pokorný. Hrdinským eposem italského renesančního básníka o obléhání Jeruzaléma za první křížové výpravy provází italský překladatel a básník (nar. 1924).... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Gerusalemme liberata , 1581


více info...

Přidat komentář

dalia1769
29.08.2023 5 z 5

Krásný, působivý rytířský epos z doby křížových výprav. Navíc verše nádherně plynou, takže je kniha čtivá a i po více než 400 letech...

sika444
04.02.2021 5 z 5

Obrovská inspirace pro mnoho barokních oper. A stále je to živé, plné vášní a hrdinství. Komentář čtenáře zlovlk je výstižný.


zlovlk
12.05.2019 5 z 5

Geniální dílo o superhrdinech. Avengers šestnáctého století. Ohňostroje barev, bizarních zápletek, létajících čarodějů, převleků, oživování mrtvých, přízračných lesů, andělských zásahů, neviditelných bojovníků, zlatých zbrojí a diamantových štítů, usekaných hlav, pravých rukou i levých rukou, popřípadě obou rukou najednou (to tam je několikrát), propíchnutých bránic, brutálních několikastránkových duelů mezi nadpřirozeně osvalenými šampiony a krve stříkající v gejzírech! Řadím to jen těsně pod nepřekonatelného Ariostova Zuřivého Rolanda.

Chválím zejména sílu ženských charakterů. V současné kulturní situaci, kdy mužní kojenci středního věku s vousiskem na krku obhajují svou maskulinitu hysterickým vřeštěním a vyhrožováním pokaždé, když se moderní tvůrcové odváží zobrazit ženu i jinak než jako kuchyňskou sílu, byla mi obzvláště vítanou Tassova schopnost zapojovat do bitevně-dobrodružné akce dámské postavy po boku těch mužských. Nemilosrdně vraždící mosolmanský tank zvaný Clorinda krade velké množství scén pro sebe, a ač by milá Cloruš dost možná proti Ariostově slavné heroině Bradamantě neuspěla (myšleno šťavnatostí svého charakteru, v přímém boji bych čekal, že se ty dvě hory dámských svalů zabijí navzájem, nebo tak něco), obě dvě slečny zastiňuje božská Armida, černokněžnice s občasnou zálibou ve střelbě v luku a ve vynalézavých plánech. Zavřít padesát křesťanských rytířů do kouzelného sodom(it)ského hradu je z její strany rozhodně kvalitní experiment; ovšem převléknutí mocného Rinalda do ženských šatů a následné pseudo-lesbické olympijské hry v erotice uprostřed labyrintu patrně zcela postrádají konkurenci. Přečtěte si to!

ELMA
09.05.2015 3 z 5

Tohle se prostě číst nedalo

Štítky knihy

italská literatura

Autorovy další knížky

Torquato Tasso
italská, 1544 - 1595
1964  90%Navštívení krásy – italská renesanční lyrika
1980  91%Osvobozený Jeruzalém
1958  83%Lyrika
1968  100%Trochu si spolu pohovorme, láska
1906  100%Výbor lyriky