Osvícený tulák: Život a učení Patrula Rinpočheho

Osvícený tulák: Život a učení Patrula Rinpočheho https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469368/bmid_osviceny-tulak-zivot-a-uceni-patrul-AYy-469368.jpg 4 4 3

Život a učení toulavého jógina, učence a básníka Patrula Rinpočheho – vysoce uznávaného tibetského buddhistického mistra meditace z 19. století – v příbězích, které shromáždil a přeložil francouzský buddhistický mnich Matthieu Ricard. Ten příběhy postupně sbíral po více než třicet let na základě osobních vyprávění velkých učitelů současnosti i z písemných zdrojů. Patrulův životní příběh odhaluje ryzí charakter vysoce realizovaného mistra, který předává dharmu ve všem, co dělá, a který učí prosté kočovníky i významné lamy často nekonvenčním, někdy až humorným způsobem, vždy však s neúprosnou autentičností.... celý text

Přidat komentář

L.K.
28.09.2021 5 z 5

Kromě epické roviny, kdy sledujeme často velice vtipné příhody ze života Patrula Ripočheho, kniha nabízí několik dalších vrstev, mj nenásilný vhled do buddhistické etiky a filosofie, ale narazíte i na opravdové perly. Příběhy sbíral Matthieu Ricard třicet let, z mnoha různých zdrojů a knihu velice pečlivě uspořádal a doplnil opravdu podrobným a komplexním poznámkovým aparátem. Výjimečná kniha!

natura
03.08.2021 5 z 5

" Celý svět jevu nemá reálnou existenci, ale je pouhou iluzí, všeprostupující pruzračnosti, již je tak křehká, jako bublina tesně před prasknutím. "

"Nedumej nad minulostí !
Nepředjímej budoucnost !
Nerozebírej současnost !
Nezasahuj !
Nech mysl tak, jak je, v tomto okamžiku,
bdělou, uvolněnou.
Krom toho není zhola nic ! "

Môžem knihu len doporučiť, múdre slová, jemne vložené do príbehov. Jednoducho a zrozumiteľne napísaná kniha. Autor do nej vložil veľa času a energie a myslím, že sa mu podarilo predstaviť Patrulovu osobnosť a posolstvo, za čo mu môžeme byť vďační.


Janka7
01.04.2021 4 z 5

Kniha vypráví příběhy velkého mistra Patrula, který prožil život jako prostý mnich, žil v 19. století v Tibetu jako potulný jogín. Bavilo mě, jak se dokázal zříci života v egu, v bohatství, ve slávě... Žil v jeskyních, v odlehlých poustevnách, nepřijímal dary, nosil otrhané šaty a cestoval po Tibetu, tak ho lidé nepoznávali... s tím souvisí vtipné historky, kdy ho jiní mniši a lámové, honosící se přepychem odháněli od klášterů a vysmívali se mu... Pak byli překvapení a styděli se, že se povyšovali nad velkým mistrem Patrulem. Byl skromný, moudrý, pohotový a velmi soucítil se všemi bytostmi.
Někdy jsem se ztrácela nad množstvím tibetských jmen, ale vše je v knize dobře vysvětleno.

Autorovy další knížky

Ricard Matthieu
francouzská, 1946
2008  89%Kniha o štěstí
2009  88%Umění meditovat
2021  80%Osvícený tulák: Život a učení Patrula Rinpočheho
2021  76%Naši zvířecí sousedé. Jak soucítit s každou chlupatou, slizkou i pichlavou bytostí na planetě Zemi