Ostrov

Ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509244/bmid_ostrov-63c3d37cd9ec9.jpg 4 43 43

Manželé Alice a Richard jsou na exotické dovolené. Po dvaceti letech manželství jim to trochu skřípe a k tomu všemu Richard Alici oznámí, že podal žádost o rozvod, protože si našel mladší ženu. Alice je v šoku a chce okamžitě odjet. Richardovi se podaří zajistit místa na zásobovacím letu nákladním letounem, ale bohužel dojde ke katastrofě. Alice s Richardem se probudí sami na opuštěném ostrově v Jižním Pacifiku. Alice je naštvaná, rozdělí pláž napůl a každý se snaží přežít po svém. Postupem času si ale oba uvědomí, že musí začít spolupracovat, jinak nepřežijí. Nejde jim to snadno, po tom, co bylo řečeno, a musí si vyjasnit spoustu věcí, zejména Richard má co vysvětlovat. A to ani jeden z nich netuší, že se k nim blíží další velká katastrofa a je možné, že tuhle dovolenou za trest nepřežijí.... celý text

Přidat komentář

SSTknihy
05.10.2023 4 z 5

To už tak někdy bývá, že po dvaceti letech manželství začnete mít o dalším životě trochu jinou představu. Blbý je, když to ten druhý vůbec netuší. A ještě blbější je, když následně skončíte na pustém ostrově, kde široko daleko není nikdo jiný než ten, kterého byste nejraději přetáhli klackem po hlavě :-)
Ostrov je příjemná, svižně napsaná oddechovka, ve které nechybí špetka dobrodružství, trocha humoru, nemálo sarkasmu, malinko psychologie a samozřejmě romantika, podkreslená šploucháním vody a západy slunce.
Viděla jsem i film a musím říct, že i když jde vlastně jen o adaptaci scénáře, kniha je o fousek lepší.

alef
12.09.2023 2 z 5

Realita udeří plnou silou hned na začátku ... a 20 let života se válí na zemi - života, který se sesypal, jak domeček z karet ...

_a pak už je jenom předtím a potom_

... navzdory modré obloze, bílému písku a šumění moře ... "s nimi to vypadá dost blbě".

Vtipně romantická vztahová robinzonáda může začít. Provázet vás budou, kromě Alice a Richarda, kteří si nastalou situaci, zdá se, moc neužívají, fotografie z natáčení filmu, s Jirkou Langmajerem a Janou Plodkovou v hlavních rolích.
Film jsem zkoukla hned po přečtení a musím říct, že tohle je ten vzácný případ, kdy film knížku posouvá o level výš, na rozdíl od knížky totiž je! ... vtipně romantický, hlavně zásluhou dobrého výběru hereckého obsazení.
Shrnuto a podtrženo, knížku jsem vzala k vodě a přečetla ji v žáru letního slunce, a těšila se na večer na film, který jsem si užila skutečně daleko víc.
Film si za lehkou svěží romanci ode mne vysloužil letně lehkomyslné 4*, knížka polovinu, 2* za nenáročné letní plážové rozptýlení.
"Hmmm," zamumlala Alice a žvýkala další kus banánu.
"Co hmmm?"
"Nic. Říkám hm, to je celý,"
"Ne, říkáš to svoje divný Hmm. Pořád hmmmuješ."
"To nedělám."
"Ale děláš."
"No tak to dělám, no."
Richard odložil vejce, přešla ho chuť..."


rafan65
15.07.2023 5 z 5

Krásná pláž, šplouchání moře a nádherný ostrov. Pro tyto horké dny ideální představa tráveného času. Kniha mě opravdu bavila a při určitých pasážích jsem se docela zasmál. Autora neznám ale jeho styl vyprávění mě celkem sedl. Ještě se podívám na filmovou verzi, obsazení hlavních postav slibuje dobrou kvalitu. Jsem spokojený a určitě doporučuji.

m_martina
14.07.2023 5 z 5

Příjemná kniha, stejně jako film se mi líbila. Jako čtení na léto doporučuji.

alnahu
03.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Odpočinková,jednoduchá jednohubka na jedno odpoledne.Přečteme si příběh manželů,kteří po společných dvaceti letech prochází krizí a přesto spolu odjíždí na exotickou dovolenou.Místo ,aby si užívali rozhadaji se a chtějí se raději vrátit domů, ovšem osud rozhodne jinak a oni skončí na opuštěném ostrově,kde se snaží přežívat-každý ale po svém.A právě tato tragédie je opět spojí a oni zjistí,že se mají přeci jen ještě rádi.
Viděla jsem i film a mohu říct,že se mi kniha líbila skoro víc,také v ní najdeme fotografie z natáčení-ještě musím napsat ,že role manželů Majerových skvěle ve filmu ztvárnili Jiří Langmajer a Jana Plodková,kteří jsou i na obálce této útlé knihy.

georginaa
19.05.2023 5 z 5

Nad touto romantickou komedií nečekejte nic závratného a složitého. Je to spíše pro uvědomění, že stojí za vztah bojovat, že si uvědomit, proč vlastně byli spolu a co se pokazilo, že vztah šel do kopru. Není vinen jen jeden, určitě oba mají na tom zásluhu. Myslím, že nejdůležitější je správná komunikace, ne hádky, řvaní, ale spíše vysvětlení. Pochopit pocity toho druhého, takové obejmutí dělá divy. Líbil se mi typicky český nenásilný humor jak to umíme pouze my. Shlédla jsem i film a Langmajer a Plodková opravdu k sobě seděli.

Iki1
07.05.2023 3 z 5

V knize použitá zápletka je už poměrně profláklá, ale proč nemít ostrovní trosečníky i v české literatuře? Autor se přiznává, že chce psát dobrodružné knihy, ale tahle se jeho předsevzetí nijak neblíží. Pokud už něco v příběhu začíná nést prvky dobrodružství, autor motiv utne a nijak v něm nepokračuje. Nejvíc se tomu blíží let zásobovacím letadlem a následné ztroskotání, to je ovšem odbyté na pár stránkách. Takže čtenáře láká spíš romantika západů a východů slunce, noční oblohy, tropické přírody či vnitřní pochody hlavních postav a pitvání jejich vztahů. Pobyt na poměrně malém ostrově je příliš dlouhý na to, aby se neprojevila ponorka ve vztazích. Na druhou stranu autor píše jednoduchým jazykem, příběh je přímočarý, takže se i dobře čte. A oba protagonisté filmového zpracování mu dodali potřebnou šťávu.

Čmeláček
07.05.2023 5 z 5

Nejdřív jsem se podíval na film a teprve potom si přečetl knihu. A obojí mělo něco do sebe :). Pana Havlíka jsem doteď neznal, ale nepíše špatně. Jsem fakt spokojený! :)

85098211
03.05.2023 5 z 5

A tak náhodou mně se kniha líbila a opravdu jsem si ji užila. Byla to totiž taková příjemná robinzonáda, lehce šmrncnutá červenou knihovnou. Alice a Richard se sice hned na začátku, když jsou ještě na exotické dovolené, chystají podat žádost o rozvod, ale samozřejmě s nimi má osud úplně jiné plány ;-). Ztroskotají totiž na jednom opuštěném ostrově a nejdříve bojují doslova o holé přežití. No a samozřejmě je hodně brzy jasné, že svoje síly budou muset spojit, aby byl jejich pobyt tam aspoň o něco snesitelnější... Jak tohle všechno dopadne, je sice zřejmé víceméně po celou dobu, ale to mi vůbec nevadilo. Právě naopak, závěr mi neskutečně sednul a byl pro mne asi jediný možný. Od autora to byla moje první kniha a ve finále jsem spokojená. Hodnotím tedy plným počtem - a hned, jak budu mít možnost, shlédnu také film, který jsem prozatím neviděla ;-).

cleopatra11
02.05.2023 5 z 5

Tak mě se kniha moc líbila, taková rychlá, svižná oddechovka. Langmajer a Plodková jsou na hlavní herce vybráni určitě perfektně, řekla bych, že ty dialogy jsou psané přesně jim na míru, úplně jsem je v tom viděla.

pohoda58
16.04.2023 2 z 5

Trochu mne zklamala, taková oddechovka.

attila1
13.04.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala jako audio a byla skvělá stejně jako stejnojmenný film.

evelýny
09.04.2023 3 z 5

,,Zkušenost člověk vždy získá ve chvíli, kdy ji nepotřebuje."

Krize středního věku nebo pýcha, co předchází pád?
Co s tím, když z lásky se pomalu stává nenávistí vodopád.
Co bude dál...?
Nezbývá, než ztroskotat...

Příběh tuctový, literární zpracování nic moc. Sem tam dobrá hláška pro zasmání, originální konec jsem opravdu nečekala.

Celkový dojem: Nuda, která krapet pobavila.

To nejlepší na této audioknize byl výběr interpretů. A tak přemýšlím: proč nestačil pouze scénář? Proč ještě kniha?

Laskaví čtenáři klasických knih snad prominou, ale třetí hvězda v mém hodnocení patří tandemu Plodková - Langmajer.


Audiokniha: Jana Plodková, Jiří Langmajer čtou v realitě střídavě provázaně, přímočaře, profesionálně dokonale.

Ronnie68
29.03.2023 5 z 5

Za mě super kniha (celkem útlá), která mě místy slušně pobavila ... Film jsem ještě neviděla, ale po přečtení této knihy se asi i na něj podívám...

AndreaOn
20.03.2023 5 z 5

Odpocinkova, pobavila

Wabinka
19.02.2023 5 z 5

Další (druhá) příjemná odpočinková jednohubka, doplněná fotkami z natáčení, z pera R. Havlíka,která vyšla zároveň s filmem. A ten se teda opravdu povedl a výborně jsem se u něj v kině bavila.
Jen mám jednu malou připomínku - ten doslov v knize byl zase strašně krátký :-) Moc mě Havlíkovy doslovy totiž baví, jsou psané ve stylu jeho předchozích knih (Zítra je taky den a Horkou jehlou) a ty jsou mé srdcovky.