Ospalý život

Ospalý život https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14107/ospaly-zivot-14107.jpg 3 3 1

Autorka je polského původu, vystudovala FF UK v Praze. Roku 1968 emigrovala do Kanady. Kniha je souborem tří novel, Zeď mezi námi (částečně se odehrává v Praze), Ospalý život a Hotel Polski. Na malém prostoru rozehrála autorka příběhy tří žen, kterým nechybí dramatičnost i prekvapující pointa. Přeložila Dagmar Steinová.

Literatura světová Novely
Vydáno: , G plus G
Originální název:

Oblomova – Hotel Polski – Mur entre nous


více info...

Přidat komentář

petrarka72
13.08.2023 4 z 5

Nenápadná knížka, zakoupená za pár korun v plzeňské synagoze o prvním Českém FEMADu. Tři povídky, každá jiná; všechny nejednoznačné, mnohovrstevnaté, těžko uchopitelné; všechny se dotýkají vyrovnávání se s minulostí a židovstvím jako životním údělem v různých etapách dvacátého století. Jsou působivé, ale provokují spíše rozum než emoce.
Zeď mezi námi: Konfrontace Zofie, nejlepší přítelkyně Židovky, která zahynula v ghettu, a zároveň zlodějky jejího příběhu s Irenou, dcerou téže Židovky. Otázky po odpovědnosti rodičovství, autorství životního i literárního příběhu, schopnosti nést odpovědnost za svůj život a život toho druhého a možnostech smíření se se světem. Inspirace komorní hry Pavla Kohouta Kyanid o páté.
Ospalý život: Ženská variace na Oblomova, úvaha o smyslu života a způsobech, jak ho (ne)naplnit. Předloha Goldflamovy stejnojmenné dramatizace.
Hotel Polski: Připomenutí jedné z hnusných německých "pastí na Židy" s titulním názvem z roku 1943. Prolnutí zkušenosti dvou generací na příběhu lásky vojáka třetí říše a židovské krásky a následně setkání jejich potomků (nikoli společných). Asi nejsložitější příběh, ze kterého by byl skvělý film.

Autorovy knížky

Tecia Werbowski
polská, 1941
2000  67%Ospalý život