Osm žen z Hradu

Osm žen z Hradu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14604/bmid_osm-zen-z-hradu-bYN-14604.PNG 4 58 10

Životopisné medailonky manželek československých prezidentů. V deseti kapitolách této knihy vypráví autor životní příběhy manželek všech československých prezidentů: osmi, které stály po boku svých mužů v prezidentské funkci, a svou, které se jejich nástupu do prezidentského úřadu nedožily. Na základě dostupných materiálů – literárních a archívních pramenů, vzpomínek dosud žijících členů rodiny a dalších pamětníků – se autor pokusil zrekonstruovat obraz jejich osobností, peripetie jejich osudů i to, jak se politická činnost a veřejné funkce manželů promítly do jejich osobního života, stejně tak jak ony samy ovlivnily životy a kariéry svých partnerů. Toto první a takto ojedinělé souborné nahlédnutí do „soukromí“ mocných československého státu zveřejňuje množství dosud neznámých faktů. Seriózní a taktní přístup autora k tématu je spojen s čtenářsky přitažlivou, čtivou formou.... celý text

Přidat komentář

Česneksmedem
06.10.2023 4 z 5

Tohle se povedlo. Na tak malém vzorku párů najdete pár, kde jsou oba rovnocenní a samostatní, pár s nadvládou ženy i s nadvládou muže. Ten rozdíl v jednání oněch osob před rokem 48 a krátce po něm je hodně zajímavý. Čekal jsem, jestli se u páru číslo 4 prozradí u manžela nemoc způsobená zahnutím hasiče, ale nic. Řekl bych, že by knihu měl přečíst každý, kdo chce mít o našich dějinách základní přehled (samozřejmě nejen tuto).

Lele61
21.09.2023 4 z 5

V celkem 10 kapitolách uvádí autor životní příběhy manželek československých prezidentů. Osmi, které provázely svoje manžely přímo v prezidentské funkci (Charlotta Masaryková, Hana Benešová, Marta Gottwaldová, Marie Zápotocká, Božena Novotná, Irena Svobodová, Viera Husáková a Olga Havlová) a k tomu přidává ještě Marii Háchovou a Magdu Lokvencovou - Husákovou, které se sice příchodu na Hrad nedožily, ale životní dráhy svých mužů významně ovlivnily. Solidně faktograficky napsaná kniha, při práci na které musel autor nashromáždit velkou spoustu různých materiálů. Povedený pokus o vykreslení osobností manželek prezidentů s nahlédnutím do jejich soukromí. Vhodně doplněno o spoustu fotografií.


Filomena1961
11.04.2023 5 z 5

Přehledná a seriózně napsaná kniha nám předkládá celkem ne osm, ale deset žen, které provázely své manžely v této vysoké funkci. Výborná kniha, která nám podává nejen hodně informací, ale je také o tom, jak se dokáže člověk vyrovnat se situací se kterou možná ani nepočítal a jakým způsobem je schopen reagovat na tak velkou změnu. A tak prostřednictvím pan Kosatíka nebo díky němu poznáváme první dámy / i nedámy / a presidenty z tak trochu jiného úhlu pohledu, seznamujeme se s jejich přáteli a rodinami. Kniha byla čtivá a moc se mi líbila.

Jessica007
18.03.2023 5 z 5

Nyní tedy máme novou ženu na Hradě - Evu Pavlovou, navazuji tímto na autora předcházejícího komentáře ke knize. Nyní ke knize: Kniha je velmi dobrá, moc se mi líbila, je v ní dostatek informací, ale není jimi přehlcená - o každé ženě tak akorát. Je hezky přehledná. Myslím, že kdo má zájem, si o některých ženách přečíst více, přečte si samostatnou knihu - nebo knihy. Před touto knihou už jsem četla samostatné knihy o dvou ženách z Hradu - a to "Charlotta: Žena T.G.M." od Lenky Slívové, která se mi moc líbila a knihu o Olze Havlové "Člověk má dělat to, nač má sílu" od Pavla Kosatíka, tedy autora i této knihy, která se mi také líbila. A jak se tak na to dívám, autor se začíná stávat mým oblíbeným.

jerisno
09.12.2022 4 z 5

Osm žen z Hradu jsem zakoupil po revoluci, hned jak vyšla a daroval své mamce pod tehdejší stromeček (1993). Hned jak ji máťi zkonzumovala, přečetl jsem si ji také. Jméno Pavla Kosatíka jsem znal jen z oblasti sci-fi, kde se občas potulovalo a i to asi o koupi rozhodlo. Osm portrétů našich prvních dam (celkem je jich ale deset) je psáno zajímavě, svižně a zbytečně nekomplikovaně. O manželkách a partnerkách našich prezidentů se moc nemluvilo, ani nepsalo a jejich životní osudy, postoje, názory i stupně ovlivňování svých manželských protějšků byly velmi zajímavé i poučné.
Pan Kosatík zde potvrdil to, že umí psát literárně přitažlivě, historicky poučeně a ideologicky nezkresleně. Později byla kniha doplněna o Dagmar Havlovou (Devět žen z Hradu) a ještě později, jiné vydání i o Lívii Klausovou (Manželky prezidentů : Deset žen z Hradu). Tato nová, rozšířená vydání jsem ale již nečetl. Obě ženy jsem dostatečně znal z tehdejší přítomnosti a knižní profily by můj pohled asi nijak významně nerozšířily.
Historicky přínosná publikace. A líbila se i mé mamince.
Teď už zbývá jen vydání i s paní Zemanovou. No a po lednu 2023 i s panem Nerudou / paní Babišovou / nebo paní Pavlovou (nehodící se škrtněte). Je se na co těšit ?

Rihatama
15.02.2022 4 z 5

Pavel Kosatík čtenáři odhaluje životy prvních dam československých prezidentů. Manželky zpravidla nevystupovaly ze stínu svých manželů, bez ohledu na jejich vzdělání nebo ambice, Charlottou Garrigue Masarykovou počínaje. A přece některé z nich měly zásadní vliv na vystupování a rozhodování svých manželů, což mnozí nevěděli a neví. Jednu z nejsmutnějších rolí sehrál politik a předseda Nejvyššího správního soudu, protektorátní prezident Emil Hácha. Právě o jeho manželce není dostupných mnoho informací, jak poukazuje Kosatík. Podle všeho však, kdyby Marie Háchová předčasně nezesnula, doktor Hácha by pravděpodobně funkci prezidenta nepřijal. Neméně zajímavou, nikoli však sympatickou, roli v dějinách Československa sehrála Božena Novotná. Zvláštní osud pak život přichystal ženám Husákovým, Magdě Lokvencové Husákové a zejména Vieře Husákové. Nejsem si ale taky jistá, zdali Kosatík v některých případech nepodlehl "kouzlu" osobnosti a pověsti některých dam, např. u Olgy Havlové, a nesklouzl do roviny adorace. Role prvních dam se lišila, odvíjela se od osobností jejich vlastních i jejich manželů. Stojí určitě za to se s nimi seznámit.

mi-380
14.03.2021 5 z 5

Rozhlasová četba doplněná záznamy autentických rozhovorů autora s pamětníky. Poctivě odvedená práce, zajímavý pohled na dámy a paničky, intelektuálky a hospodyňky, fanatičky komunismu i neovlivnitelné demokratky. Dostaly se nahoru a přes své muže dokázaly ovlivňovat dění v republice. Nahlížíme s nimi do rodin, mezi jejich přátele, mezi mocné a nejmocnější, získáváme pohled na prezidenty z jiného úhlu.
Kniha má deset kapitol, tolik bylo, konče Olgou Havlovou, manželek. Jenom osm se ale se svými manžely skutečně dostalo na hrad.
100 % (aktuálně 33 hodnotících s průměrem 90 %).

n.ezn.amy
21.12.2019 4 z 5

výborná kniha, která popisuje životní příběhy manželek prezidentů. Líbí se mi, že není psaná nijak tendenčně a obsahuje pouze holá fakta, autor nijak nesoudí ani neodsuzuje.

monikaKU
11.01.2018 5 z 5

Výborná kniha! Obzvlášť v predvečer prezidentských volieb. Prajem nám všetkým, aby sme si zvolili prezidenta, ktorého manželka bude ako Charlotta Garrigue Masaryková, Hana Benešová alebo Olga Havlová.

Matematicka
24.05.2013 5 z 5

Krásná "oddechová" kniha, nebo chcete-li kniha popularizačně historická (v tom nejlepším slova smyslu). Pavel Kosatík shromáždil informace o manželkách všech československých a českých prezidentů a vytvořil tak mozaiku, která má i určité styčné body. Nejvíc mě oslovily osobnosti Charolotty Masarykové a Hany Benešové - ty jsou mi i osobním vzorem. Zajímavá pro mě byla i Viera Husáková, která mě zaujala v televizním dokumentu o Husákovi. Zde jsem se tedy o ní dozvěděla i jinak. A manželky "budovatelky"? Jistě je také zajímavé zkusit se podívat na život jejich očima. Při čtení knihy mě napadala otázka: "Jaká by vlastně měla být manželka prezidenta?" a s ní související: "Jaká by vlastně měla být manželka?". Tato otázka pro mě je a už zůstane aktuální, takže má pro mě smysl nad touto knihou se zamýšlet. Je to moje první kniha, kterou jsem přečetla od Pavla Kosatíka a už se těším na další... Začnu samozřejmě u rozšíření této knihy na Manželky prezidentů. Deset žen z Hradu.