Osamělá vášeň slečny Hearnové

Osamělá vášeň slečny Hearnové https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112551/bmid_osamela-vasen-slecny-hearnove-9g2-112551.jpg 5 5 3

Kniha je vynikající prvotinou známého spisovatele irského původu, žijícího ve Spojených státech. Moore popisuje dojemný i tragický příběh dvou osamělých lidí i historii jejich vztahu, založeného na nedorozumění, a klade znepokojivé otázky o hodnotě lidské cti a morálky. Melancholickým humorem a hlubokým humanismem navazuje autor na nejlepší tradice irské literatury.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Judith Hearne , 1955


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
19.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Škoda, že jsou autor i kniha u nás skoro neznámí. Protože Osamělá vášeň je vzdor rozsahu velká literatura, a nic na tom nemění už trochu zastaralý překlad. Výpověď o době obecně i o situaci lidí blížících se okraji společnosti konkrétně, kniha o citové krizi i o krizi víry.
V levném penzionu se sejde průřez nižší střední třídy, od pokryteckých puritánů po uvadajícího světáka. Navenek vypadají obyčejně, v detailu se většinou projeví jako bídáci - a bídáky tady tvoří buď bída, nebo bezpracný přepych. Jejich špatnost pramení ze sobectví a prospěchářství vzdor vyprázdněné formální zbožnosti (a jeden ateista je upřímný alespoň v tom, že přiznává, že je sám sobě Bohem). Moore svým spořádaným krajanům nastavil nehezké zrcadlo.
Mezi nimi je Judith Hearnová, jediná upřímně věřící a svým způsobem laskavá, ale na nezadržitelné cestě na dno, zčásti oběť, zčásti viník. Autor dlouho drží děj v poklidu a peripetie jsou nakonec jiné, než by se dalo čekat. Obě Judithiny krize jsou podané strhujícím způsobem, u jedné by si Moore mohl podat ruku se Styronem, paralelu k zoufalství ze ztráty Boha a prohlédnutí falešnosti náboženství neznám, ale dojímalo mě to ještě víc. K tomu propletenec vztahů, který Moore skvěle ukazuje pomocí dialogů a který nejlépe vystihuje o 30 let mladší text Eurythmics: Some of them want to use you, some of them want to be abused.

Greenfingers
06.11.2022 5 z 5

Myslím si, že Koka to ve svém komentáři napsala velmi výstižně a nemám nic, co bych k tomu dodal. Snad jen to, že se po přečtení této knihy určitě poohlédnu i po dalších autorových románech.


Koka
21.02.2021 5 z 5

Groteskní drama stárnoucí osamělé ženy, svírané chudobou, staropanenstvím, bigotním katolictvím, životem pod stálým dozorem vypočítavé příbuzné, závistivých a nepřejících spoluobčanů a pokryteckých "duchovních otců", jejichž neblahý vliv na život v Irsku je námětem tolika dalších knih.
Stránky zajímavého příběhu plynou a čtenář se dlouho nedovídá, co je tou utajenou vášní ušlápnuté a neúspěšné učitelky hry na klavír. A až se to dozví, tak příběh nabere takové grády, že se nestačíte divit.
Postavení osamělé, neprovdané ženy v irské společnosti je primárním tématem. Ale tehdejší irskou zaostalost, ubohost, omezenost autor vykreslil i pomocí kontrastu života Irů, kteří se nikdy nikam nepodívali, s příběhem muže, který se vrátil po dlouhých letech práce v New Yorku a najednou zjišťuje, jak mu jeho jeho rodná země působí zaostale, omezeně, ušlápnuto (příběh se odehrává se v 50. letech 20. století).
Jsem velmi překvapena, že tento silný, dojímavý i tragický příběh zde nemá žádnou odezvu, protože ta vášeň, které holduje ubohá slečna Hearnová, je totiž vášní i mnoha našich současnic (a problémy jim způsobuje rovněž nemalé).
Velmi doporučuji.

P.S. 22. 2. 2021: Zajímavé :=) Jen co jsem včera k této dlouhá léta nepovšimnuté knize napsala komentář, už se našla jiná "čtenářka", která sice knihu nečetla, ale hned dnes, v půl čtvrté nad ránem (jak vidím teď, v tuto chvíli v jejím profilu) knihu označila jako "odpad". Zdá se, že jsem svým komentářem "trefila hřebíček".

Štítky knihy

prvotina zfilmováno irská literatura katolická církev alkoholismus severoirská literatura Belfast

Autorovy další knížky

Brian Moore
kanadská, 1921 - 1999
1980  71%Zmrzlinový císař
1969  100%Osamělá vášeň slečny Hearnové
2022  64%Černé roucho
1979  67%Ginger Coffey má šťastie