Strážci blesku

Strážci blesku https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10329/orci-prvni-krev-strazci-blesku-10329.jpg 4 53 7

Orci - První krev série

1. díl >

První díl skvělé trilogie o orcích, kteří byli zrozeni k boji a jejich osudem bylo přinést mír všem. Jsem ork. Nenávidíte mě a bojíte se mě, ale získal jsem si váš respekt. Maras-Dantie byla naším domovem. Žili jsme zde spolu s trpaslíky, elfy a ostatními starými národy dlouho předtím, než jste se nám vetřeli do života. Dlouho předtím, než jste zničili magii a znásilnili duši světa. Vyslechněte si můj příběh. Prolil jsem potoky krve a vy byste měli být vděční. Vděční za to, že jsem to byl já, kdo v ruce držel meč. Vděční orkům. Byli jsme zrozeni k boji a naším osudem bylo přinést mír všem. zdroj: legie.info... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Bodyguard of Lightning


více info...

Přidat komentář

ludek.n
předevčírem 3 z 5

Rosomáci - válečná jednotka orků, vedená velitelem Strykem, dostala za úkol zmocnit se velmi starého artefaktu, který je opředený nejednou legendou. Nikdo z jednotky netušil, že se vydává na cestu bez návratu a že jeden zapečetěný tubus bude příčinou takových nesnází. Stan Nicholls zasadil své dobrodružství do světa starých národů, do něhož vpadli jako velká voda nenasytní lidé a svým velikášstvím a touhou dobývat narušili jeho křehkou rovnováhu. Najády, draci, orci, trpaslíci, trollové, koboldi, víly, skřítci, ti všichni tady zápasí o své místo na slunci. Maras-Dantie je svět plnohodnotný a zajímavý, byť si myslím, že autor se jeho potenciálu v této knize sotva dotkl. Sází totiž více na samotné dobrodružství pronásledované skupiny Rosomáků, než na odhalování záhad a tajemství, která se zde ukrývají. Činí to z četby poměrně přímočarou záležitost s řadou taktických a bojových situací. Trochu jako rána pod pás pak působí skutečnost, že příběh končí v polovině rozehrané partie a je tak nutné sáhnout po dalším pokračování.

StrYke
20.11.2023 3 z 5

Jako malý jsem četl celou trilogii a měla na mě zásadní vliv. Od přečtení jsem se stále pokoušel psát více či méně podobné fantasy příběhy a podle hlavní postavy jsem převzal své internetové jméno, které používám na různých místech dodnes. Když jsem se nyní po x letech vrátil k prvnímu dílu, mému již více kritickému oku navzdory nostalgii neunikly některé vroubky. Hodnotím proto lepšími třemi hvězdičkami.


Zelený_Drak
16.03.2021 2 z 5

Celá "trilogie" je jeden román rozdělený do tří svazků, který není tak rozsáhlý, abych mu věnovala tři samostatné komentáře. Okomentuji Orky dohromady jako jeden celek.

Celou dobu jsem váhala mezi 2 a 3 ˙hvězdičkami a přikláněla jsem se spíš ke třem, ale závěr mě dost zklamal. Úplný konec příběhu je zbytečně uspěchaný a přišel mi i neuspokojivě otevřený. Nedozvíme se, co se s kým vlastně nakonec stalo. Uvítala bych aspoň krátké a klidně i patetické vylíčení "šťastného konce". Dala jsem tedy jen 2 hvězdy.

Příběh jako takový pěkně odsýpá. Je to taková obstojně napsaná generická fantasy, která mírně paroduje generickou fantasy, ale tak převelice nenápadně, že by ani nebylo lehké to přehlédnout a myslet si, že to autor všechno bral smrtelně vážně.

Postavy jsou vcelku černobílé, od začátku je jasné, že Rosomáci jsou oddíl kladných orků bez bázně a hany. Zlé královny jsou zlá a zlejší, hodná královna je dívka v nesnázích. Artefakty jsou nejmagičtější, záporáci nejodpornější, fanatici nejfanatičtější...

Prostě to nemá úplně čím překvapit, ale stejně čtete dál, protože je to celkem zábava a chcete vědět, k čemu to tedy všechno bude. Kdybych knihu mohla považovat za dětskou, tak bych jí ty 3 hvězdičky dala. Jenže vzhledem k sexuálním excesům zlé královny, jde spíš o knihu pro dospělého čtenáře. Kdyby se vyškrtly, doporučila bych Orky dětem mezi 10 a 15 lety, ale takto se pro děti vůbec nehodí a pro dospělé je příběh příliš přímočarý. Tak nevím, na jakou skupinu čtenářů autor vlastně cílil.

trudoš
08.07.2017 3 z 5

Nenáročná akční fantasy, která by ráda spadla do stejného ranku, jako Černá legie nebo alespoň WarCraft, s výsledkem však nepřímo úměrným vstupní kvalitě. V prvním případě se to míjí účinkem zcela, i když kolektivním hrdinou je zde jednotka opovrhovaných „padouchů“. V tom druhém už autor boduje lépe, ovšem na úspěšnost slavné herní série to dle počtu prodaných kusů dotáhnout nedokázal. Orkové, které nám tradiční klišé žánru zafixovalo jako odporná, zlá stvoření, zde dostali prostor jako ostřílení hoši, všemi nenávidění a zavrženíhodní, zrozeni pro nikdy nekončící boj. Přesto - anebo právě proto - mající své vlastní cíle, vize a sny o svobodě.
Stan Nicholls sice nenapsal hlubokomyslný příběh s poselstvím pro generace příští, ale to snad od tohoto oddechového čtiva nikdo ani nečekal. Jinak je tu ale vše, co má správná řežba mít - partu sympatických křiváků, nějakou tu vanu krve a férový poměr dialogů vůči popisům. Taky nečekaně solidní zápletku, končící bohužel uprostřed slova. Verdammt.

lanusinka
31.07.2014 4 z 5

Bylo zajímavé číst tuhle knihu hned potom, co jsem přečetla Orky od Peinkoffera. Jejich podání tohohle národa je úplně protikladné. Strážci blesku jsou vlastně úplně typickou fantasy o družině dobrodruhů, která musí najít magický artefakt a zachránit svět. Až na to, že v roli hrdinů jsou orci a v roli padouchů lidé se vším, co tomu patří, včetně popisů jejich zevnějšku orčíma očima. A asi nemá smysl moc zdůrazňovat jasnou paralelu k historii Ameriky a osudu jejích původních obyvatel...

puplik
29.08.2013 4 z 5

Výborná trilogie. Vřele doporučuji

Konai
30.11.-0001 5 z 5

Asi nejlepší ze všech tří dílů, a není překvapení, že je to právě první díl. Ačkoliv já to četl paradoxně od konce (první jsem sehnal třetí díl, pak druhý a nakonec jsem četl první), takže jsem tak trochu věděl, co se v něm stane z prologů... :D

Autorovy další knížky

Stan Nicholls
americká, 1948
2005  78%Strážci blesku
2005  81%Válečníci bouře
2005  78%Legie hromu

Kniha Strážci blesku je v

Právě čtených1x
Přečtených100x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce80x
Chystám se číst14x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x