Optimistova dcera

Optimistova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89240/bmid_optimistova-dcera-jKm-89240.jpg 4 9 2

Románová miniatura, pojednávající o dceři Laurel a jejího umírajícího otce v New Orleanské nemocnici. Po smrti otce Laurel medituje na celým svým životem, svými ztrátami i pohodou a láskou. Kniha se dotýká věčných otázek lidského života a smrti.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Optimist's Daughter , 1972


více info...

Přidat komentář

Koka
13.03.2023 2 z 5

Příběh ve svém "základu" působil docela hodnověrně, ovšem postavám jsem vůbec nerozumněla - jejich jednání a vzájemné interakce jsou tak vzdálené našim "kulturním vzorcům", až jsem byla z nich otrávená. Ale to bude asi tím, že americký Jih (s velkým J!) a specifika jižanské povahy jsou opravdu svébytnými fenomény.
Ze zápletky bylo možné vytěžit buď velké drama nebo skvělou grotesku, autorce se nepovedlo ani jedno. Jak píše čtenář předemnou: všechno plyne pomalu, poklidně. Tam, kde by člověk čekal veliký a hlasitý konflikt, dojde jen k uhýbání, pokryteckému smíření.

Taťka Hraboš
15.01.2020 4 z 5

Příjemné počtení. Na téhle útlé knížce, která přesto v rámci díla Weltyové patří k těm nejobjemnějším, mě možná nejvíc zaujalo to krásně pomalé tempo amerického jihu minulého století. Na všechno je času dost, na nic se nespěchá - na uzdravení pacienta (byť nakonec neúspěšné), na opakovaná posezení s přáteli, na patřičné prožití emocí souvisejících se smrtí blízké osoby, na vzpomínky, na minulost, přítomnost i budoucnost. Tomuhle rysu se vymyká jen "nejzlobivější" postava příběhu - mladá vdova Fay, která se díky své impulzivitě, sebestřednosti, citové plochosti a materialismu dostává do permanentní kolize nejen s hlavní hrdinkou, ale téměř s celou místní komunitou, a je jakoby předzvěstí nástupu nového životního stylu a hodnot i na tradicemi svázaný americký jih. Další zajímavý aspekt knihy spočívá v připomenutí, že dlouhodobá nucená nečinnost na lůžku (nebo i jinde) dokáže zničit i toho nejčinorodějšího člověka. Zejména na stáří je na tohle třeba pamatovat.


Štítky knihy

americká literatura New Orleans

Autorovy další knížky

Eudora Welty
americká, 1909 - 2001
1982  73%Optimistova dcera
2016  75%Zlatá jablka
1997  70%Zkamenělý muž
1967  80%Srdce Ponderova rodu
1979  0%Nevesta z Innisfallenu

Kniha Optimistova dcera je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x