Oneskorená láska

Oneskorená láska
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517319/mid_oneskorena-laska-64775b5b431a0.png 4 8 8

Ako po vyše tridsiatich rokoch nadviazať kontakt s mŕtvym otcom, ako sa mu vyznať zo synovskej lásky, hoci dodatočne, oneskorene? Západonemecký spisovateľ Peter Härtling sa o to pokúsil v útlej knižke Oneskorená láska. Táto autobiografická próza je akýmsi hľadaním v pamäti, pripamätúvanlm si zlomových dátumov, ale aj drobných príbehov z detstva, silne determinovaného dejinnými udalosťami rokov 1933—45, predovšetkým fašistickou ideológiou. Cez spomienky autor postupne rekonštruuje otcov obraz, ich vzájomný vzťah, vzťah násilne preťatý otcovou smrťou — aby ho mohol z pohľadu dospelého prehodnotiť, oceniť. Z odstupu rokov si uvedomuje, aké napätie otec prežíval, aby rodinu zachránil. 75-039-83... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Pravda
Originální název:

Nachgetragene Liebe , 1980


více info...

Přidat komentář

Babarunka
15.08.2018 4 z 5

I povinná četba může být zajímavá :-)

Koka
04.11.2013 5 z 5

Pohled dospělého muže na jeho vztah k otci, kterého v dětství v důsledku války ztratil. Až jako dospělý, po letech, hledá a někdy i nachází pochopení pro tátovo konání, které bylo malému klukovi nepochopitelné. Protektorátní Čechy, konec války, putování za záchranou tvoří kulisu příběhu synovské lásky, která přišla opožděně - pro oba.


Vera Silent
19.07.2012 5 z 5

Tato kniha je napsaná perfektním a velmi neotřelým způsobem. Je vyprávěna z perspektivy dítěte ale s nadhledem a komentáři dospělého. Dokonale zobrazuje nacistickou propagandu, která zatemňovala mozky dětem; a vztahy mezi Čechy a Němci v Protektorátu. Není to žádná z dalších drastických zpovědí o druhé světové válce, neboť dítě si neuvědomuje v plném rozsahu, co se kolem děje. Zato se kniha snaží pochopit život, jednání, beyradnost a strach člověka (otce aj.) a to velmi citlivým způsobem.