On mne vede

On mne vede https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249117/mid_on-mne-vede-249117.jpg 5 12 12

Walter Ciszek již popsal svou zkušenost ze sibiřských gulagů v knize S Bohem v Rusku. Po jejím vydání mu čtenáři často kladli otázku: „Jak jste to mohl přežít?“ Ve své druhé knize se tedy opět ohlíží za tím, co zakusil, a vydává svědectví o své víře a o mocném působení Boží prozřetelnosti.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Paulínky
Originální název:

He leadeth me , 1972


více info...

Přidat komentář

Jana512
04.04.2023 5 z 5

V této knize se snaží autor vysvětlit to, co jej "drželo" při životě v těžkých dobách v Rusku, kdy jako vězeň a pronásledovaný křesťan, přes všechny překážky, věřil v Boha a Bohu. Chtěl, aby lidé z jeho zkušeností nabrali sílu k uskutečnění pravého lidského štěstí. Uvádím citát z knihy:
"Každý okamžik života má svůj smysl a každý náš den ať už nám připadá sebehloupější či sebezbytečnější - má svou důstojnost a cenu, jež přesahuje veškeré lidské chápání. Žádný lidský život není v Božích očích bezvýznamný a žádná lidská práce není z Božího hlediska bezcenná bez ohledu na to, jak ji hodnotí svět, sousedé, rodina či přátelé. Jak obrovská zodpovědnost z toho však plyne! Znamená to, že by se neměl promarnit žádný okamžik ani opomenout žádná příležitost... Ostatně, co by tížilo duši, která přijímá každý den jako Boží dar a snaží se plnit jeho vůli? Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? Nic, ani smrt, nás nemůže oddělit od Boha."

JitrniPoutnik
11.04.2020 5 z 5

Knížka se mi četla dlouho, protože byla plná těžkých příběhů a také pro to, že ji autor nepsal jako napínavý román (byť sepsané události by vydaly na spoustu knih), ale s nadhledem toho, kdo má totální pokoru a píše o věcech jak jsou, jak jim věří, jak je přežil. Doporučuji.


Janek
28.06.2017 5 z 5

Nezpochybnitelná síla tohoto svědectví je dle mého názoru především v tom, že Walter Ciszek dokáže psát o tak náročné zkušenosti (a "složité teologii") velmi střídmě, jednoduše a srozumitelně. Jako by se nedělo nic mimořádného.
Bůh je tu pro nás pro všechny, stejně tak i možnost hledat ho a nacházet všude, v dobách dobrých i zlých.

Vojslava
15.06.2016 5 z 5

Výtečný doplněk ke knize S Bohem v Rusku - setkáme se tam se známými epizodami, ovšem nahlíženými prismatem duchovního života, které tudíž nabývají dalších dimenzí. Navíc každá kapitola se dá použít k rozjímání, téma Boží prozřetelnosti je velmi aktuální, a někdy to může být velmi osobní, když se nad tím zamyslíme...

havranice
26.12.2015 5 z 5

Vynikající kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Velmi autentické, autor si na nic nehraje, popisuje svá mnohá selhání, kdy zdaleka ne vždy v tlaku při výsleších KGB obstál. Autor ze sebe nedělá nikoho výjimečného, popisuje své vnitřní myšlenky a stavy, díky kterým se s ním každý z nás může ztotožnit. Díky tomu pak pro mě bylo dobře pochopitelné, které postoje a zkušenosti víry vedly postupně k jeho zpevnění a k získání větší míry vnitřní svobody ve všech těch hrůzách, kterými musel projít. Pomohly mu úplně obyčejné jednoduché pravdy, které se jen naučil více a více skutečně vnitřně žít. Díky knize je pro mě představitelnější, že pro každého člověka je v době krize a pronásledování dostupná možnost vnitřně se k tomu obstojně postavit, nezbláznit se a se ctí tím projít. Kniha je velmi sympaticky psaná z pozice obyčejného chybujícího člověka, ne z pozice duchovního superhrdiny.

Autorovy další knížky

Walter Ciszek
polská, 1904 - 1984
2014  89%S Bohem v Rusku
2015  97%On mne vede
2016  100%Ukázal mi cestu