Úsměv sluší zločincům / Dvojí přiznání / V nejlepších rodinách

Úsměv sluší zločincům / Dvojí přiznání / V nejlepších rodinách https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60118/usmev-slusi-zlocincum-dvoji-priznani-v-nejlepsich-rodinach-60118.jpg 5 16 16

Omnibus 3v1 série

< 23. díl >

V hlavní roli Nero Wolfe vs. Arnold Zeck. Není pochyb, že Nero Wolfe je moderním americkým protějškem Sherlocka Holmese. Podobně jako gentleman z Baker Street má své podivnůstky, stejně jako on často zná řešení případu dávno předtím, než se mu podaří opatřit si nezbytné důkazy. A má i svého „Moriartyho“, mocného krále newyorského podsvětí Arnolda Zecka, o němž se povídá, že si platí dvacet zastupitelů ve Sněmovně reprezentantů. Wolfe s ním netoužil zkřížit zbraně, ale třikrát ho k tomu okolnosti donutily… ÚSMĚV SLUŠÍ ZLOČINCŮM Přišel čas zaplatit daně, jenže stav Wolfova bankovní konta je neutěšený. Archie Goodwin proto svého šéfa dovedným pošťuchováním přiměje, aby se poohlédl po výnosné zakázce na detektivní práci. Nedávná vražda, ke které došlo při živém vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu, se pro tento účel skvěle hodí. Aspoň se to tak nějaký čas jeví, než se v telefonu ozve pomalý, precizní, jako týden stará mrtvola ledový hlas pana Z., kterému Wolfovo pátrání kříží plány. DVOJÍ PŘIZNÁNÍ Do Wolfovy kanceláře přichází nervózní milionář, jehož dcera se zahazuje s mladíkem nevalné pověsti, o němž se dokonce proslýchá, že je komunista. Nero Wolfe bez velkého nadšení souhlasí, že nápadníka prověří a pokusí se najít způsob, jak pobloudilé dívce otevřít oči. Jenže v průběhu pátrání dojde k vraždě a uprostřed noci někdo rozstřílí samopaly střešní skleník s Wolfovými milovanými orchidejemi. Jak Wolfa upozorní Arnold Zeck, ta noční střelba byla jen první varování… V NEJLEPŠÍCH RODINÁCH Paní Rackhamová požádá Nera Wolfa, aby diskrétně zjistil, odkud získává peníze její o mnoho let mladší manžel. Archie Goodwin se pustí do pátrání na venkovském sídle Rackhamových, kde se sešli rodinní příslušníci a přátelé, jenže paní Rackhamovou někdo zavraždí. Když se Archie vrátí domů, najde vstupní dveře dokořán. V domě ho čeká jen vyděšený kuchař Fritz, ošetřovatel orchidejí Theodor a vzkaz od Wolfa, že odjel a nikdo po něm nemá pátrat. Jisté je jedno: Wolfovo nečekané rozhodnutí nějak souvisí se Zeckem. ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

And Be a Villain, The Second Confession, In The Best Families


více info...

Přidat komentář

kolacky
29.04.2021 5 z 5

Klasika. Mám Nera a Archieho moc ráda. A ráda se k jejich příběhům vracím.

pepa4081
07.02.2021 5 z 5

První a poslední příběh z této trilogie vyšel i v knize Tři případy z pískovcového domu. Prostřední příběh pak v knize Kdyby smrt někdy spala / Dvě přiznání.


pepa4081
08.04.2020 5 z 5

Na rozdíl od některých knih tři v jedné, které obsahují spíš kratší příběhy, jde o tři plnohodnotné detektivky, z nichž každá by mohla vyjít zvlášť. Spojuje je postava Wolfova protivníka Arnolda Zecka.
V prvním příběhu Nero vyšetřuje vraždu, která se stala v přímém přenosu rozhlasového pořadu. Po nějakém čase jsem se u detektivky místy nahlas smál.
Z druhého příběhu je jasné, proč u nás kniha nemohla vyjít před rokem 89. Děj se ve větší míře točí okolo komunistů, a v nepříliš lichotivém tónu.
Třetí příběh je pak trochu netypický, ale hlavně hodně napínavý. Nerovi i Archiemu jde o život.
Víc nechci prozrazovat, vřele doporučuji k přečtení.
Vrcholně uspokojivé.

zazvorka
07.08.2019 5 z 5

V průběhu života se k příběhům Nera a spol. opakovaně vracím. A vždy znovu a znovu mne potěší. Dobrá volba, když má člověk čas, necítí potřebu knížku hltat, touží si pohodově číst. Není to strhující čtení, ale je to báječné počtení! Pokud možno ale nečtěte hladoví, to by se vám - ani Nerovi - nelíbilo!

woodward
18.08.2015 5 z 5

Nero Wolfe by nemohl být velkým detektivem, kdyby podle vzoru Sherlocka Homese neměl i on svého Moriartyho. Ten jeho se jmenuje Arnold Zeck, má oči jako žralok a pracovnu zařízenou v šedorůžové barvě. Fuj tajxl, to je ale padouch!

marlowe
19.11.2014 3 z 5

Tři příběhy o vzájemném pošťuchování dvou géniů – Nero Wolfa a Arnolda Zecka – nijak nevybočují z běžné autorovy produkce. Stout, věren tradici, někdy až příliš tlačí na pilu při výstavbě příběhu, na druhou stranu však neopomene vystřílet několik plných zásobníků nezaměnitelného Wolfovsko-Goodwinovského špičkování, jehož existence, ruku na srdce, je pro mnohé z nás tím nejpádnějším důvodem, proč romány Rexe Stouta čteme.
(Pozor, SPOILERY!)
Z tradiční "lajny" běžných "Wolfovek" se trochu vymyká story číslo tři (V nejlepších rodinách), ve které je více akce, Archie se dostane do vězení, Wolfe na dlouhý čas zmizí ze scény a v závěru dojde i na střílení. Jako by se autor snažil strukturou příběhu přiblížit svému současníkovi (a souputníkovi) Raymondu Chandlerovi.
(Mimochodem, děj "trojky" je sám o sobě hodně přitažený za vlasy a ona "zápletka s metamorfózou" jedné z hlavních postav je už za hranicí uvěřitelnosti.)
50%.

dzafik
15.01.2014 5 z 5

Musim rict, ze moc nemusim pribehy z obdobi kolem 40.-.50. let..ale toto-prekonalo vsechny me predsudky.. Pribehy byly ctive a dokazaly vtahnout do deje. Obcas bylo potreba vic casu na to, prebrat si, proc vrah vrazdil, ale nic sloziteho na tom nebylo :-) nakonec zjistuji, ze toho tloustika mam vlastne i pres jeho nepristupnost fakt rada..:-)