Stále vládne mráz

Stále vládne mráz https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385308/bmid_stale-vladne-mraz-Bof-385308.jpg 4 273 68

Čtvrtý případ z pera švédské autorské dvojice je mrazivější než kdy dříve. – Jedné noci nalezne bezdomovkyně Muriel v centru Stockholmu na vyhublé a plačící mladé děvče. Jmenuje se Folami a podobně jako řada podobných dětí sem i ona přišla na vlastní pěst, úplně sama. Muriel ji odvede na místo, kde přechodně bydlí, ale po nebezpečném incidentu se tam už neodváží zůstat. Proto požádá o pomoc bývalého policistu a bezdomovce Toma Stiltona. Tou dobou je na venkově nalezeno tělo zavražděného chlapce s podříznutým krkem. Komisařka Olsäterová s vyšetřovatelkou Rönningovou se brzy dostanou na stopu rumunské zločinecké organizace a zjistí, že osud Folami je se zavražděným chlapcem spojen… Dotisk v roce 2018... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Sov du lilla videung , 2016


více info...

Přidat komentář

Lolila
01.12.2023 5 z 5

Stále dobré čítanie. Napínavé so zaujímavou témou - deti utečenci. Ale keď si predstavím, že to nemá ďaleko od skutočnosti... dosť mrazivé.

kaca1530
24.11.2023 4 z 5

Za mě tentokrát lepší než některé předchozí díly série. Dokonce tam bylo jak napětí tak dojetí. Líbil se mi o zahraniční přesah.


Margerite
10.11.2023 5 z 5

Audiokniha a opět skvělé. Doporučuji!

Timkim
09.10.2023 4 z 5

Prozatím nejlepší kniha ze serie. Akční, ponurá a děsivá. Hvězdu ubírám za předvídatelnost, protože cca od poloviny víte kdo za tím je a o co tam jde. Ale jinak pecka, i když toto téma nemám vůbec rád.

Čmeláček
27.09.2023 5 z 5

Nemám co dodat, také tato kniha je vynikající! :) Tom Stilton, komisařka Mette Olsäterová a Olivie Rönningová mě fakt baví, proto se budu brzy těšit na pokračování.

mataj
05.09.2023 5 z 5

Čtivé, napínavé, se zajímavým námětem. Příběh se odehrává převážně ve Švédsku, kde se vyšetřovatelé snaží vypátrat, co se stalo malému chlapci, kterého našli mrtvého zahrabaného v lese. Stopy je však zavedou i do Rumunska, odkud chlapec pocházel a objeví zločineckou organizaci. Ta operuje i ve Švédsku, a zaměřuje se na nikomu nepatřící dětské imigranty.

Dumicek
04.09.2023 5 z 5

Emotivní, silné, drsné. Nemám co víc napsat. Knihy těchto autorů se zaměřují vždy na určitou problematiku a vždy z toho vznikne naprosto dokonalý thriller, který nemůžete jen tak odložit. Jen tak dál.

Nuttelka
16.08.2023 5 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
S touto sérií nikdo nikdy nešlápne vedle, je to opravdu kvalitní čtení - poslech. Tento díl je hodně silný, citlivější povahy vyžadující silnější žaludek. Je mi z toho úzko, jelikož ve světě se tohle prostě děje.. Folami je úžasná a hlavně silná dívka a její setkání s bratrem opravdu vzalo za srdce.. Závěr knihy je velmi smutný :-( Celou partičku kolem Mette jsem si moc oblíbila, jak jsem již zmiňovala, každý je úplně jiný, ale skvěle se doplňují a jsem zvědavá, kam se s jejich osudy ještě vydáme.. Skvěle zvolená dvojka - Martin Stránský a Anita Krausová, poslech jedna radost.

m_martina
27.07.2023 5 z 5

Zajímavá a čtivá kniha, líbila se mi i navzdory tématu, které se týkalo uprchlíků. Většina toho, co bych mohla a chtěla napsat, už napsali ostatní přede mnou. Proto knize dávám pět hvězd a těším se na pokračování.

šipek
26.07.2023 5 z 5

Téma uprchlíků moc nevyhledávám, ale tato kniha mě velmi zaujala. Celá série je velmi dobrá. Za mě zasloužených pět hvězdiček. Vřele doporučuji.

Dada077
19.06.2023 5 z 5

(Audio, 14.38 hod, interpreti - Stránský, Krauzová)
Za mňa asi najlepší diel série. Napínavý, dobre počúvateľný, poslednú hodinu trochu príliš naťahovaný, ale na to som si pri tejto dvojici autorov už zvykla.
Celý tím kriminalistov sa pokúša prísť na stopu vrahovi, či vrahom detí. Ako sa ukáže, pedofília je blúdivý chodníček.

dlabikk
29.05.2023 5 z 5

Opět díl nadupaný napětím. Dějové linky hlavních hrdinů mě děsně baví, všechny jsem si oblíbila už v prvním díle a tak musím hned pokračovat, aby se mi nepřetrhly :o)

Kortez
22.05.2023 4 z 5

Audiokniha. Doslova mrazivý příběh o nelegálním obchodu s lidskými orgány. Téma uprchlíků ve Švédsku se postupně přehoupne do Rumunska a už v tom marasmu čtenář zůstává až do závěru knihy. Smutný příběh. A ono se to někde děje třeba i v tuto chvíli.

janina66
25.04.2023 5 z 5

Krásně napsané. Sice je příběh uprchlíků-dětí dost tvrdý a děsivý. Bohužel se to děje po celém světě. A začátek knihy, vlastně závěr příběhu je velmi spravedlivý.
Moc jsem zvědavá na pokračující soukromý život Olivie a i Toma.

INCOGNITOREADER
10.03.2023 5 z 5

Tuhle sérii naprosto miluju. Vymyká se typickým detektivním trilerům už jen skladbou hlavních hrdinů.Zápletka je super promyšlená a hlavní téma, které se neodhalí hned je aktuální a hodně dobré. Úvodní scéna vám naprosto nebude dávat smysl. Smysl jí dá až poslední věta v knize. A vám se tak uleví, že to autoři mají opravdu promyšlené.
Navíc úvod se odehrává v městečku Puerto Galera kde jsem byl, takže super oživení vzpomínek.

85098211
14.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Hned na začátku se setkáváme s Cosminou, která se účastní kohoutích zápasů v Poerto Galera a posléze se seznamuje se sympatickým mužem, který tvrdí, že se jmenuje René. O několik hodin později je Cosmina mrtvá... Děj knihy se potom vrací o čtyři měsíce zpět, kdy je v lese nalezeno tělo zavražděného desetiletého chlapce a hned vedle něj je objevena originální dýka se zvláštním nápisem, který naše vyšetřovatele Mette, Olivii, Toma a další z jejich party zavede na stopu kriminálních živlů až z Rumunska. Přičemž, když se potom v rámci vyšetřování Olivia s Tomem vydají do Bukurešti, jde jim doslova o život... V téže době se bezdomovkyně Muriel ujme dívky Folami z Nigérie a postupně se obě začínají sbližovat. Jak tohle všechno dopadne a jak se spojí osudy Folami a zavražděného chlapce, to se dozvíte, pokud si tuto knihu přečtete ;-). Na závěr prozradím, že rozuzlení případu a dopadení všech pachatelů tohoto spletitého případu je - aspoň podle mého názoru - fakt jedna velká jízda! Autorům se zase knihu povedlo napsat na jedničku a do příběhu poutavým způsobem vpravit i téma uprchlické krize. Zároveň se toho dozvíme také celou řadu ze soukromého života Mette, Toma a tentokrát hlavně Olivie. No a já jsem opravdu zvědavá, jak to konkrétně v jejím případě bude dál? ;-) Dávám tedy s přehledem plný počet a na pokračování se budu samozřejmě moc těšit! :-)

Ulala
08.02.2022 4 z 5

Problematika migrantů je aktuálním tématem mnoha knih, ale autoři ji pojali ve formě detektivky, která mně i jiné zaujala. Jako obvykle na začátku jsem si musela dát dohromady, kdo je kdo a zavzpomínat na osudy hlavních postav, posléze však děj nabral rychlost a já jsem se pouze chtěla dozvědět, jak to autoři míní ukončit. Určitě si nenechám ujít další pokračování.

JIVaJaH
07.11.2021 4 z 5

Peníze a peníze a peníze....za každou cenu je získat pro své blaho. Nekoukám vlevo, vpravo, nehledím na způsobenou bolest. Kniha se závažným tématem. Dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, nelituji však jejího přečtení.

Jiparis
02.09.2021 5 z 5

Milé překvapení. Příběh se nezabývá pouze problematikou uprchlíků, ale je mnohovrstevný, sleduje osudy mnoha lidí různých ras a jejich pohnutky k ochotě pomoci nebo jen touhu uspokojit své zvrácené potřeby.

Arwen777
23.08.2021 5 z 5

První seznámení s touto autorskou dvojicí a trefa do černého. Skvěle napsaná detektivka, aktuální téma (sice jsem se tématu uprchlíků trochu obávala), provázanost s rumunským organizovaným zločinem, i když trochu drsné tématicky, protože oběťmi jsou děti a to je vždy těžké.
Líbil se mi styl psaní, mně to nudné nepřipadalo, naopak strhující a velice napínavé. Vyšetřovatelé jsou moc sympatičtí, i když mi chyběla návaznost na předešlé díly. Některé postupy a stopy byly trochu moc věcí shody náhod na to, aby to bylo reálné, ale od toho je to fikce. Zajímavý byl pohled na těžkosti zvládání přílivu uprchlíků, myslím, že si vůbec nedokážeme představit, s čím se některé země potýkají.
Jak to tak vypadá, zase jsem rozečetla další sérii, kterou budu chtít sledovat.
Doporučuji.