Milosrdný samaritán

Milosrdný samaritán https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488690/bmid_milosrdny-samaritan-tKI-488690.jpg 4 87 23

Ne každý, kdo tvrdí, že chce pomáhat lidem, říká pravdu... Olivia Rönningová zmizela. Její kolegyni Lise Hedqvistové brzy dojde, že musela být unesena. Když se Tom Stilton dozví, co se stalo, rozhodne se hned opustit svou ostrovní covidovou karanténu. Lisa a Tom se vydávají po stopách, a ty je zavedou k osamělé chatě. Když k ní však dorazí, je v plamenech a později je v jejích ruinách nalezeno ohořelé ženské tělo. Je to Olivia? Mezitím byla Mette Olsäterová, jejich šéfka na penzi, jmenována národní koordinátorkou dodávek vakcín proti covidu. Jenže kdosi je odhodlán udělat cokoli, aby jejich doručení sabotoval. Milosrdný samaritán je další knihou z bestsellerové severské detektivní série Skočný příliv.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Den barmhärtige samariten , 2021


více info...

Přidat komentář

kaca1530
27.03.2024 3 z 5

Tentokrát lehce zklamání, i když děj stále ubíhá svižně. Vadilo mi téma, kterým jsme podle mě všichni dost zahlcení, i když chápu to nutkání ho využít. Dál se mi moc nelíbí některé linky, které vedly do ztracena. V neposlední řadě tu máme stále stejně nesympatickou Olivii, jejíž peripetie už musely Švédskou polici stát hodně peněz . Potěšilo mě, že nás autoři nenapínají ohledně stavu Stiltona do dalšího dílu a zároveň, že další díl určitě bude, protože s něčím nás přecejen napínají.

Misshell1
02.02.2024 5 z 5

Já musím nesouhlasit, že to nebyla dobrá kniha..covid použili jen do pozadí a doplňovat příběh. Zase vás to nutilo číst dál a dál. Každá postava měla příběhu co dát.


katka.oo
07.01.2024 3 z 5

Audiokniha ... dobře načtená, dobře se poslouchala, ALE chápu, že covid se nás dotýkal dlouho a že někteří autoři ho budou mít ve svých knížkách, ale tady ho bylo až moc, stačilo by jen na okraj. Olivii a spol. čtu ráda, tak doufám, že další díl bude lepší a napínavější a bude stát zase za to, tentokrát jen 3*.

Dajine
06.12.2023 4 z 5

Dobrá série.

Čmeláček
24.11.2023 3 z 5

Tak jo, dočetl jsem tuhle zatím poslední knihu s Olivií, Tomem a Mette, ale fakt mě mrzí, že nebyla tak dobrá jako předcházející díly. Covid je téma, které nemusím, a proto se mi tahle kniha líbila o dost míň. No ale abych nebyl úplně nespravedlivej, tři stars dám :).

85098211
13.11.2023 3 z 5

Ve svém hodnocení se připojuji k většině názorů na tuto knihu zde. Nepíše se mi to snadno, protože mám tuto sérii opravdu ráda, ale tentokrát jsem byla docela zklamaná. Případ s nalezeným ohořelým tělem se totiž dostává do pozadí, zato se ve velkém řeší covid, karanténa s ním spojená, odstupy a posléze i vakcíny proti této nemoci. S tímto tématem jsem již měla tu čest v jiných knihách, ale tam se jím autoři zabývali pouze okrajově. A to bych definitivně uvítala i tady. Bohužel se tak nestalo. Covid a všechno s ním spojené je zde rozpitváno až do takových detailů, o kterých se mi (snad) ani nesnilo! Včetně různých konspiračních (i nekonspiračních) teorií. Jako asi každý jsem o všem již dříve četla nebo slyšela, ale v thrilleru to mít nemusím, fakt ne! Pokud by se jednalo o knihu, na toto téma specializovanou, určitě bych se jí vyhnula velkým obloukem. A mrzí mne, že tento případ s Olivií, Mette a Tomem Stiltonem byl takto pojatý. Tentokrát tedy dávám pouze tři hvězdičky, kniha je i navzdory nešťastně zvolenému tématu čtivá a dobře napsaná. No a pevně doufám, že další díl bude již zase stejně dobrý, jako byly ty předchozí...

Nuttelka
15.09.2023 4 z 5

(Audiokniha)
I já musím uznat, že tento díl trošku pokulhává za předchozími díly, kdy jsem dávala plný počet. Covid je stále ještě "žhavější" téma a myslím si, že jsme z něj pořád všichni takoví "otrávení", tudíž zasažení do děje mě trošku odradilo. Ale naštěstí to není úplně hlavní téma tohoto dílu, takže i tak jsem si poslech užila. Jen tedy i rozuzlení případu mě tentokrát úplně neposadilo na zadek... ale konec mě tedy navnadil na další díl, který je zatím u nás v nedohlednu, ach jo.. Každopádně i tak doporučuji, opravdu moc a moc povedená série, všechny postavy jsem si oblíbila.

dlabikk
17.07.2023 2 z 5

Bohužel tento díl mne nepohltil jako ty předešlé. Nebavila mne linka konspirační teorie. Téma covidu teď budu potkávat častěji v knihách psaných po 2020 a musím přiznat, že jsem na tu dobu částečně zapomněla a její oživení, v zatím posledním díle s Tomem a Olívií, mne celkem nudilo.

INCOGNITOREADER
28.05.2023 3 z 5

Poprvé se s touto sérií dostavilo zklamání. A nejde vůbec o to, že se tu jedná covid. Z toho jsem měl na začátku obavy. To je pravda. Ale to je podle mě ten nejmenší problém, který kniha má. Autoři covid a to co se dělo do příběhu zamíchali dobře. Dává to smysl a postavy jsou tak kvůli téhle situaci rozdělené a nemůžou se spojit jako v minulosti. Každopádně to hlavní o co tady jde a to vyšetřování únosu a vražd je takové nijaké. Máme tady únos hlavní postavy. Ale to jak únos probíhá nesledujeme. Vlastně je to hodně krátká část příběhu. Potom se něco semele a jedeme dál. Přišlo mi to jako by celý příběh jen klouzal po povrchu spousty témat, ale ani do jednoho nešel nijak do hloubky. Stále se to čte nebo v mém případě poslouchá dobře. Jen ve srovnání v rámci své vlastní série se rozhodně a bez debat jedná o nejslabší díl. Cliffhanger na konci ovšem dává tušit, že autorská dvojice připravuje minimálně jeden další díl, kterým si může u mě pošramocenou reputaci napravit.

Ticiana
01.04.2023 4 z 5

Čekala jsem, ze to skončí vic spojené s tím ockovanim, ze to bude jeste vic rozebrane. V každém pripade se mi kniha líbila. A taky jsem zvedava na tajemstvi Toma.

Katulinka69
01.03.2023 3 z 5

Do čtení jsem šla po předchozích recenzích trochu nesměle, ale zbytečně. I covidovou situaci jsem v klidu pobrala

Mandlevest
12.02.2023 4 z 5

Je mi to líto,ale poprvé nedávám této sérii plný počet. Jestliže první díly byly opravdu thrillerové, plné napětí, s dobrou zápletkou a nečekaným koncem, zde jsem byla v největším napětí z toho, zda se jeden z mých oblíbených hrdinů uzdraví z covidu. Ostatní zápletky mě až tak nebraly, ač měl děj jako vždy spád a četl se výborně. Konec navnadil na další díl, kterého se určitě dočkáme a já doufám a věřím, že se autoři vrátí ke stylu a napětí prvních knih. Tahle vele sympatická parta, kterou mám moc ráda, si dobrý příběh zaslouží. Slabší díl jinak skvělé série. Škoda.

Danago
28.01.2023 5 z 5

Jako hlavní námět tentokrát autoři zvolili covidovou pandemii a počátek vakcinace nejen ve Švédsku . Podle mě to i tentokrát autoři hodně dobře vymysleli a covid nepoužili jenom jako kulisu, ale jako hlavní zápletku. Jako ostatní díly této série se mi i tento líbil a dobře se četl. Setkáváme se tu opět všemi hlavními hrdiny. Jsou tu i velmi emotivní momenty. Tento díl je opět na úrovni pěti hvězdiček.

Ulala
03.01.2023 4 z 5

Knihu jsem si užila. Sice vím, že covidu máme všichni plné zuby, ale bohužel to bylo a nelze na to zapomenout. Především na všechny obětí, které zemřely, nebo do dneska mají následky a také na konspirační teorie, které se šířily napříč planetou a v některých případech způsobily smrt lidí, kteří jim uvěřili. Proto mi reálný popis situace u takovýchto autorů nevadí. Četlo se to dobře a těším se na další.

Kristulda
17.12.2022 4 z 5

Musím říct, že mám všechny knihy autorů. Předešlý se mi, ale moc nelíbil, tak jsem měla obavy, ale jak se ukázalo tak zbytečně. Kniha se mi líbila, sice ten covid by tam být nemusel,ale vadil mi méně než v knize Chlorid Sodný, tam mě to vyloženě štvalo. Nedávám plný počet hvězdiček, protože v sérii jsou lepší díly.

astra3
01.12.2022 5 z 5

Tato serie se pěkně čte. Mně se líbí a těším se na pokračování.

happy-smile
08.11.2022 5 z 5

Zápletka je možná trochu přitažená za vlasy, ale tak je to u těchto spisovatelů vždycky, takže nic nového, co by mělo člověka znepokojovat. Já jsem si knihu opravdu užila, jako u všech předchozích se to četlo samo. Navíc zatím asi první kniha, kde autoři zakomponovali covid do normálního života. Už jsem na něj v pár knihách narazila, ale vždy jen tak nějak v pozadí. A ve výsledku to vidím pozitivně, protože takto kniha opravdu odráží aktuální dobu.

čef
01.11.2022 3 z 5

Tak nějak rozvleklé, bez většího napětí, i když trochu křečovitá snaha tady byla. Příběh to snad není špatný, jenom tak nějak moc nastavovaný s mnoha vedlejšími, pro story nedůležitými postavami a až příliš vyfabulovaný, opravdového života zde nemnoho. Vtip a duchaplnost také nelze moc po předešlých dílech očekávat, a tak místo pátrání po žhářích a vrazích je zde až příliš covidích problémů, včetně a hlavně, zlých antivaxerů. Nemocný z toho nejsem, ale trochu otrávený ano, zase mne chtějí autoři vychovávat.

MartinV.123
25.09.2022 5 z 5

(SPOILER) UFF! Po přečtení anotace a některých recenzí jsem se obával, že dílo mých oblíbených spisovatelů, díky kterým jsem začal číst kriminálky, skončí kvůli šaškárně s covidem nepřečtené nebo budu nucem přeskakovat celé stránky tak mi to překvapivě nevadilo. Korona se tam probírá naštěstí je okrajově a situace s tím spojená je dělaná podobně jak v Já, poutník. Takže za mě 5 hvězdiček.

beata-betsy2310
24.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Olivia Rönningová sa pár dní nikomu neozvala. Nemohla. Hoci sa pokúsila o útek, jej únoskyňa ju dobehla a teraz sedí spútaná v studenej malej pivnici. Jej kolegyňa Lisa, z Národnej operatívnej jednotky sa púšťa do hľadania Olivie dúfajúc, že ju nájdu živú. Keď sa Tom Stilton dopočuje o únose opustí bezpečie ostrova Rödlöga, kam sa spolu s Lunou uchýlili do izolácie počas pandémie koronavírusu. Spoločnými silami onedlho nájdu opustenú a do tla zhorenú usadlosť, v ktorej sú spálené ostatky mladej ženy. Patria Olivii?
Navyše sa v ohrození života ocitá aj Tom Stilton. Bude mať dosť síl na boj s neviditeľným a smrtiacim nepriateľom?
Mårten si spomenul na starý výrok otcových rodičov žijúcich na vidieku: "Keď zomrie pavúk, do domu zavíta smrť." Znamenie, ktoré v tejto chvíli skutočne nepotreboval.
Mette Olsäterová sa na dôchodku nudí. Nálade jej nepridáva ani karanténa, v ktorej sa všetci ocitli kvôli pandémii. Keď ju oslovia z oddelenia civilnej ochrany, aby dohliadala a koordinovala prepravu vakcín, bez rozmýšľania tú ponuku prijala. Porucha mraziaceho kontajnera pri prevoze vakcín sa zopakuje a tu už Mette tuší, že zásielky niekto sabotuje.
️ Začítať sa do 7. knihy Börjlindovcov bolo, ako by som sa po dlhom čase stretla so starými známymi: Olivia, Tom, Abbas, Mette a Mårten, či Benseman - postavy, ktoré ma bavia, na ktoré sa teším. Vďaka tomu pocitu, že som sa s touto skupinkou fajn ľudí "opäť stretla", som odpustila autorom, že značnú časť príbehu venovali téme covid a tej severskej krimi akčnosti je tu pomenej. (Koniec koncov písali ju práve v tom období).
Vo všetkých knihách manželia Börjlindovci vedia vytvoriť dokonalú rovnováhu medzi detektívnym vyšetrovaním a súkromným životom postáv. No napriek tomu, (podľa mňa) žiadna z ďalších častí knižnej série Olivie Rönningovej & Toma Stiltona neprekonala 1.časť - Skočný príliv.
Aj tak zostávam verná tejto sérii, pretože sú v nej "moji priatelia."

Štítky knihy

koronavirus, covid-19

Autoři knihy

Rolf Börjlind
švédská, 1943
Cilla Börjlind
švédská, 1961