Okolo zeměkoule autem a lodí

Okolo zeměkoule autem a lodí https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14227/okolo-zemekoule-aute-14227.jpg 4 4 4

Kniha vypráví o zážitcích a dobrodružstvích, která Baumovi prožívali na roční cestě kolem světa od 23. 12. 1934 do 22. 12. 1935. Dr. Jiří Baum s manželkou podnikli cestu kolem světa v obytném autě s veškerým potřebným vybavením pro cestovatele – přírodovědce (upravená Tatra 72). Historický cestopis je svědectvím o tehdejším pohledu na cizí země, přírodu a společnost navštívených zemí. ... celý text

Přidat komentář

Edeltruda
14.04.2018 4 z 5

Příjemné cestování nejen napříč "zemědíly", ale i zpátky v čase. Navíc s upřímným a čtivým vypravěčem panem Baumem.

mira.l
18.03.2018 4 z 5

Další z knih a autorů, na kterého jsem narazil v Zapomenutých výpravách. RNDr. Jiří Baum, jeden z našich dnes už prakticky zapomenutých cestovatelů. A také zooolog, který se specializoval hlavně na ptáky a hmyz.
Jeho cestopisná kniha o cestě kolem světa, kterou uskutečnil se svou manželkou v upraveném voze Tatra 72 od prosince 1934 do prosince 1935, před asi deseti lety znovu vyšla.
Je to docela zajímavý pohled na svět v polovině 30. let 20. století. Určitě je to kvalitní kniha, nečte se to špatně, i když v jistých pasážích to přece jen působí trochu... nedá se říct nudně, ale tak nějak naivně. Nebo možná jinak vyjádřeno to přece jenom nemá tu poutavost, s jakou dokázali o nějakých dvanáct, třináct let později psát H+Z. Syn J. Bauma rukopis knihy ponechal tak, jak byl napsán. Dneska by to asi autor napsal stylisticky poněkud jinak, ale asi je dobře, že nebyl přestylizován, tehdy prostě byla jiná doba, řešily se jiné věci, "normální" nebo "divné" bylo něco jiného než dneska. I ten způsob vyjadřování byl trochu jiný, dneska už přece jen píšeme a myslíme trochu jinak.
Na druhou stranu je asi dobře, že styl vyjadřování je "dobový", a je zajímavé v knize sledovat třeba to, v jakém stavu rozvinutosti byla tehdejší velká města Austrálie, třeba Sydney nebo Melbourne či jaké poměry panovaly ve světě tehdejší doby.
Velmi zajímavá je pasáž z Japonska, které Baum viděl jako zemi ne přímo zaostalou, ale dost žehral např. nad tehdejším stavem japonských silnic, které byly nekvalitní a úzké. Stejně tak se celkem kriticky vyjadřoval o úrovni manuální zručnosti japonských dělníků ("Skoro jsem měl někdy dojem, že Japonci myslí pomaleji než my.") a z dnešního pohledu řekněme technické vyspělosti země. Japonsko charakterizuje spíše jako zemi, která hojně kopíruje evropské nebo americké vzory. ("Zdá se, že některé obory průmyslové zůstanou Japoncům více méně vždy uzavřeny a že japonské továrny nebudou moci vyráběti takové zboží nebo alespoň nikoliv v jakosti, která by mohla konkurovat s výrobky evropskými.") Pokud by na konci 2. sv. války nezemřel v koncentračním táboře a dožil by se zhruba poloviny 60. let, asi by se dost divil japonskému hospodářskému zázraku. Stejně tak Japonsko popisuje jako zemi, kde byl velmi levný život. Zajímavé, dnes patří Japonsko k nejdražším zemím světa a Tokio či Osaka jsou vůbec nejdražšími městy světa.
Hlavní část knihy tvoří popis cesty Baumových po Austrálii, tomu zbytku, tedy Japonsku a Americe je věnován relativně malý prostor necelé poloviny knihy, z tohoto pohledu je to tedy trochu nevyvážené. I když je pravda, že jejich cesta po USA se smrskla na nevelký okruh Kalifornií, čítající pár velkých měst (Los Angeles, San Francisco) a trocha přírody v pouštích a národních parcích. Pak už následovala jen cesta lodí přes Panamský průplav zpět do Evropy.
Docela zajímavé je to, že v knize je hodně obrázků, ale jsou většinou dost malé a tudíž nepříliš kvalitní. V závěru knihy je však odkaz na web http://www.baum.com.au/, kde lze najít obrovské množství fotek.
Co se týká hodnocení... váhám mezi čtyřmi a pěti *. Ale přece jenom na pět by mě to muselo "dostat" o malinko víc. Ale i tak poctivé čtyři za vydařenou reedici dá se říct dávno zapomenuté knihy.


Autorovy další knížky

Jiří Baum
česká, 1900 - 1944
1955  80%Holub a Mašukulumbové
2007  80%Okolo zeměkoule autem a lodí
1954  85%Zlato na Nové Guineji
1958  60%Havaj
1957  100%Africkou divočinou