Oko kyklopa

Oko kyklopa https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390855/mid_oko-kyklopa-GOk-390855.jpg 4 17 9

Mysteriózní thriller o jednom z největších tajemství lidské existence Lidský mozek je naprosto nejdokonalejší a nejsložitější organismus na planetě Zemi. Má na 125 bilionů synapsí. Každá z nich je samostatným "mikroprocesorem". Jeden jediný lidský mozek tak obsahuje více přepínačů než všechny počítače, routery a internetová spojení na světě. Nikdo neví, proč je náš mozek tak nesmírně komplikovaný a cosi máme s jeho úžasnou operační kapacitou vlastně počít. Nebo již někdo rozluštil tuto šokující a zjevně i velmi nebezpečnou záhadu? Propuštěný vězeň se pokouší zjistit pravdu o své minulosti. Vraždil nebo byl obětí dobře připravené léčky? Napínavé pátrání přináší překvapivá fakta a odhaluje nebývalé konspirační spiknutí. Nejde už jen o osud jednoho člověka, ale celého lidstva.... celý text

Přidat komentář

postrach
25.07.2022 3 z 5

Knihy pana Vašíčka má ráda.Tato nebyla úplně šálek mého čaje.

metrolog
19.08.2021 4 z 5

Dobrý příběh, trochu ve stylu p. Nesvadby nebo p. Neffa. I když zasazeno do současnosti, je to ve stylu klasické scifi druhé poloviny minulého století. Mně se velmi líbil. Koupeno jako ebook a k tomu se váže moje jediná připomínka. Proč proboha pouze ve formátu PDF, který na menších čtečkách nelze pro miniaturnost písma ani číst? No nic, muselo zapracovat Calibre s převodem do epub, když už jsem to koupil a nevšiml si, že je to takhle nesmyslně omezeno pouze na jeden formát. Ale kniha velmi dobrá, za mě 4 hvězdičky.


gad
07.07.2021 4 z 5

Příběh nedlouhý, ale zajímavý svým námětem. Pokud si člověk začne hrát na Boha, nedopadne to většinou dobře.

Argos
03.06.2021 3 z 5

Musím přiznat, že oproti Krvi démona je to trochu slabší. Myšlenka dobrá, ale možná by to chtělo více upravit některámísta. Umístění dvou povídek na závěr knihy mi nesedí a smysl uniká.

houston
31.08.2020 2 z 5

Kde jsou ty časy, kdy se Arnošt Vašíček věnoval záhadologické dokumentaristice. Mám tohoto badatele rád, ale romány, které poslední roky produkuje, jsou takovými ukázkami toho, jak by mysteriózní (či fantastická) díla neměla vypadat. Samotné nosné myšlenky jsou zajímavé, naprosto je ale shazuje fakt, že stylistika díla působí školácky, dialogy jsou naprosto nepřesvědčivé, celé kniha má ráz jakési středoškolské fanfikce. Brakový dojem pak jenom podtrhuje naprosto nešťastně vyřešená obálka.

Terva
27.04.2020 5 z 5

Podařilo se mi vyvinout přístroj,
který dovede přečíst celou zónu předurčení
a sdělit komukoliv na světě,
jak dlouho bude žít
a co ho ještě čeká.

Kniha obsahuje i dvě krátké povídky. „Muž, který se propadal“ a „Ztracená tvář“. Obě jsem umístil do kolonky „povídky“ u této knihy, napsal k nim obsah, komentář, přidal malou ochutnávku, citáty a hodnocení. Povídky najdete také zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Další velmi povedený román mistra Vašíčka. Hrůzný vynález, který vám může určit vaši smrt a vlastně celkově váš osud. Nebezpečná věcička, který změnila život hlavního hrdiny doslova v peklo. Po kouskách podávané informace zvyšují napětí v příběhu a ačkoliv se vám zdá hlavní hrdina v podezření, stejně mu fandíte. I čtenář pozná, že něco není v pořádku a nutí ho to dočíst co nejrychleji.

Citát: Netušil, že osud nejčastěji trestá člověka tím, že mu splní vše, co si tak toužebně přeje.

Dost mrazivá je i obálka knihy. Má jí na svědomí fotomontáž společnosti Profimédia a její kompletní rekonstrukci obstarala Daniele Janošcová. Jen neměly zůstávat ty řasy nad chybějícíma očima. Není to sice kresba ani ilustrace, ale i tak je na ní celkem pochmurný pohled. Oko kyklopa se na vás dívá uhrančivým pohledem a vy máte pocit, že se ztrácíte ve svém osudu. O osudu je i obsah tohoto skoro kriminálního případu. Postavy jsou věrohodné, prostřetí je už skoro na naší úrovni vědy a Oko kyplopa, jak se nazývá přístroj, který čte vaši budoucnost, je sestrojen na bázi mnoha věšteckých prognóz z hluboké minulosti.

Malá ochutnávka:
Umění předvídat budoucnost je staré snad jako lidstvo samo. Již na samém úsvitu nám známých dějin se objevují věštci a mágové, aby mocným tohoto světa zvěstovali, kterými řečišti se pravděpodobně bude ubírat tok nadcházejících událostí. Jejich proroctví se až podezřele často vyplnila, a to dokonce i v případech, kdy věštec riskoval nelibost a mnohdy i vlastní život a předpověděl žadateli o věštbu, kdy a jak zemře.

Tuto knihu, tento příběh jsem přečetl za jeden den. Je to trochu i tím, že má málo stran a dvě další povídky za příběhem, ale i tak je to spíš o tom, že se to lehce čte, nemá to nudné pasáže, příběh neustále pokračuje ve vývoji a dokonce i malé flashbacky na konci příběhu vás uspokojí a nejsou přítěží. Pro fandy Arnošta Vašíčka prostě nutností přečíst a pro ne-fandy, ale milovníky tajemných příběhů, mohu jen doporučit. Rychle se to přečte, zanechá to nějakou tu vzpomínku a nikoho neurazí.

Citát: Složku se svým osudoskopem zapálil... Nechtěl si číst v knize svého života. Chtěl ho žít.

Dandulka
16.10.2019 5 z 5

Hlavní příběh je velmi zajímavý, dva kratší už tak moc ne, ale je to opravdu knížka na jeden večer. Nebo jako v mém případě do tramvaje.

Miky88
14.05.2019 4 z 5

Věděla jsem, že kniha bude jiná než třeba Strážce duší nebo Ďáblova lest, ale i tak jsem se do ní pustila. Kniha se četla docela dobře, děj byl jiný než znám u pana Vašíčka, ale i tak to bylo příjemné oddechové čtení. Jen jsem asi úplně nepochopila závěr knihy. Ale nevadí - stejně mám autorovy knihy ráda :-)

medvedice
13.01.2019 3 z 5

Od pana Vašíčka mám přečtené všechno, ale v této kniha mě trochu zklamala. Čekala jsem něco jako předešlé knihy a tato byla úplně z jiného soudku. Ale přečetla jsem ji celou a až bude další kniha zase ji koupím a ráda přečtu.