Ohroženi hmyzem?

Ohroženi hmyzem? https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464605/bmid_ohrozeni-hmyzem-ai3-464605.jpeg 5 11 3

Záměrem autora je podat svědectví o pokrocích v poznávání života a chování hmyzu za posledních čtyřicet let od prvního vydání jeho úspěšné prvotiny Neobvyklá setkání. V důsledku prudkého technologického rozvoje výzkumných metod a nebývalého nárůstu počtu badatelských týmů se za tu dobu obraz našich šestinohých spoluobyvatel planety tak rozkošatěl a zpopularizoval, že neobvyklost setkávání s nimi se jaksi vytratila. Rozšířené vydání proto změnilo i titul tak, aby reflektoval celoživotní zkušenosti a osobní pohled entomologa-veterána na předmět jeho zájmu, lásky i obdivu.... celý text

Přidat komentář

Gurtha
18.04.2023 3 z 5

Jako zásadní nevýhodu knihy vidím její rozměry a tíhu - nemohu ji brát s sebou, takže jsem nuceně přerušila flow čtení a po počátečním nadšení, kdy jsem sršela hmyzími informacemi mě začala kniha vadit. V textu je spousta zbytečných kudrlinek a obratů, které mě začaly rušit - prostě moc květnatého textu a málo hmyzích faktů, na druhou stranu jsou některé kapitoly pro laika zbytečně podrobné, složité a plné utrhaných hmyzích nožiček, hlaviček a bůh ví čeho ještě.
Ale myslím, že kdybych knihu měla třeba ve čtečce a četla bych ji průběžně, měla bych z ní lepší pocit, byť mě osobně by stačilo dílo menšího rozsahu -možná zkusím tu starou verzi, byť není aktuální :)

knihyKeMne
27.11.2021 5 z 5

Autor modernizoval svou původní knihu vydanou před 39 lety, ale řekla bych, že ji spíš kompletně přepsal. Rozhodně dobře udělal, moderní design plus moderní informace a hned je to nová kniha :-) Proto taky nese nový název.

Knížka, ve které se dozvíme o hmyzu úplně všechno, i když největší část se zaměřuje na feromony, což je pochopitelné, a i z hlediska obrany proti škůdcům už mnoho let velmi aktuální a probádané téma. Zaujala mě kapitola o světluškách a potěšilo mě, že v knížce nechybí ani novozélandští svítící červi, o kterých jsem se dozvěděla jen docela nedávno.

Jen bych se ráda zastavila u zacházení výzkumníků s hmyzem, přijde mi to jako vyloženě týrání - šmikání tykadel i jiných částí těla, pitvání zaživa, a všechno jen tak jakoby mimochodem, bez soucitu. Možná se to pro pana autora už po tolika letech prostě už stalo rutinou, ale bylo to smutné, s jakou samozřejmostí toto trápení hmyzu popisuje.


hu_87
03.06.2021 5 z 5

Legenda mezi naučnou literaturou. Je to knížka, kterou se vyplatí mít přímo doma, protože tak krátký čas, který máte na přečtení v rámci různých knihoven, vám stačit nebude. Za předpokladu, že chcete knížku opravdu poctivě přečíst, projít si jí a vnímat ty krásný fotografie, kterýma je celá knížka doslova protkaná. Je to taková informační bomba. Plno super informací, pěkně podaný... a k tomu krásný fotky. Co víc si přát.

Štítky knihy

hmyz entomologie Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Jan Žďárek
česká, 1938
2013  95%Hmyzí rodiny a státy
2021  93%Ohroženi hmyzem?
1980  91%Neobvyklá setkání
1993  0%Feromony hmyzu v ochraně lesa