Ohnivcova dcera

Ohnivcova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498970/bmid_ohnivcova-dcera-kSy-498970.png 4 39 12

Pravdu si musíš zasloužit. Daunis úplně nezapadá ani do svého rodného města, ani do blízké ojibwejské rezervace. Ani pro jedno není dost dobrá a v její rodině navíc v poslední době došlo k tragickým událostem. Trochu světla do života jí vnese Jamie, nový člen místního hokejového týmu, kolem nějž se vznáší spousta otazníků. Když se Daunis stane svědkyní šokující vraždy, na některé otázky dostane odpověď, ale vyrojí se spousta nových. Jak daleko je ochotná zajít, aby ochránila všechno, na čem jí doopravdy záleží?... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Firekeeper's Daughter , 2021


více info...

Přidat komentář

Ivka14
29.03.2024 3 z 5

Jsem z toho tak rozpolcená. Je tu dobrá kniha, ale je na ní nahromaděno mnoho dalších věcí, které podle mě ubírají pozornost od toho, co ji dělalo dobrou. Myslím, že to potřebovalo silnější úpravu, aby se odstranilo jedno nebo dvě dějové vlákno a snížil se počet stránek, aby to opravdu zazářilo a bylo tím, čím by mohlo být. Na samostatný román je to prostě trochu moc.

Tato kniha vám chce poskytnout úplný obrázek o životě domorodců na horním poloostrově Michiganu. Odvádí skvělou práci při zachycení kultury a prostředí, při zobrazení napětí uvnitř kmenové komunity a napětí přicházejícího zvenčí. Daunis hluboce respektuje náboženství svého kmene a obzvláště se mi líbilo, jak je její víře přikládána taková váha.

Jinak zápletka s drogami byla zajímavá, ale i tak mi přišlo, že se jí zas tak nevěnovala pozornost.

Kenan
20.03.2024 5 z 5

Mně to bavilo od první do poslední stránky.


IvikaS
04.07.2023 4 z 5

Skvělá kniha, jen by potřebovala zkrátit nebo rozdělit a rozvést všechna témata ve více dílech. Příliš tu soutěžila o místo indiánska problematika s detektivní a osobní zápletkou. Nicméně všechny tři roviny příběhu byly zajímavé.

nonameperson04
30.03.2023 4 z 5

Super kniha, skvělá zápletka, doporučuju
Chtělo by to nějaké "pokračování", třeba jak Jamie hledá svoje kořeny.

michaela_books
09.03.2023 4 z 5

Ohnivcova dcera byla naopak pro mě velmi milým překvapením, ani jsem nečekala, že kniha bude mít lehké prvky YA thrilleru. Daunis byla velmi zajímavá osobnost, bavilo mě sledovat, jak se její charakter vyvíjí a mění díky životní cestě, u které jí doprovází těžké zkoušky. Je to opravdu silný příběh zaměřující se na původní obyvatele Ameriky a jejich indiánskou komunitu a bavilo mě sledovat jejich zvyky a všechno co tato kultura nabízí. Objevují se tady i velmi důležité a vážná témata. Určitě doporučuji, za mě velmi originální příběh, který ve vás ještě dlouho po dočtení bude rezonovat.

Luccinda
18.02.2023 4 z 5

Podle obálky, a vlastně i podle názvu jasná fantasy, takže jsem byla překvapená, že se mi do rukou dostal příběh ze současnosti, který je takovým mixem heavy contemporary a thrilleru. Líbilo se mi zasazení do prostředí a kultury původních Američanů, ale musím říct, že jsem od knížky čekala trochu více.

Za mě tomu chyběla čtivost. Nesedl mi styl psaní, takže jsem s knížkou dobrých 300 stran dost bojovala, nedokázala jsem se začíst a hodně jsem se ztrácela v postavách, kterých tam bylo prostě až příliš. Pak ale příběh dostal neskutečný spád a já jsem zbytek přečetla na jeden zátah.

V knize se objevuje spousta těžkých témat, jako je užívání drog, domácí a sexuální násilí, smrt blízké osoby nebo rasismus. Nebylo to tedy moc lehké čtení, ale právě to, jak skvěle byla tato témata v knize zpracována, pozdvihlo Ohnivcovu dceru v mých očích ještě o kousek výš.

Fortuna7
30.01.2023 3 z 5

Prvních cca 100 stran pro mě bylo doslova utrpením. Do čtení jsem se musela nutit, pletla jsem si postavy a hodně mě rozptylovala indiánská slova... Pak se ale příběh rozjel a já se nemohla odtrhnout. Spolu s hlavní hrdinkou jsem pátrala po pachatelích, které jsem teda odhadla daleko dřív než ona ;-D. Z konce jsem malinko v rozpacích, moje romantická duše by ocenila třeba mini kapitolu ,,za 10 let" nebo tak něco.
Celkově vzato je kniha originální hlavně díky svému prostředí a romantické lince, ale zápletka mi přišla už celkem ohraná. 3,5/5⭐

vendylein
03.01.2023 5 z 5

Musím říct, že mě Ohnivcova dcera velmi mile překvapila. Sáhla jsem po ní díky nádherné obálce + jsem věděla, že tam bude tematika původních obyvatel Severní Ameriky. Čekala jsem YA fantasy příběh s prvky mytologie a dostala velmi slušnou YA contemporary s prvky thrilleru.
Ohnivcova dcera není vyloženě page turner, vyšetřování se ubírá dopředu spíš pomalu, vztahové zvraty jsou z velké části předvídatelné. Ale poetikou, jazykem a jakousi úctou k místu, přírodě, komunitě, životu mě tenhle příběh okouzlil.

KatChiss
29.12.2022 5 z 5

Začátek příběhu je pomalejší, autorka nám představuje postavy a jejich životy. Seznamujeme se s novými slovy a zvyky z prostředí Indiánů - původních obyvatel Ameriky. I když jsem se o nich něco málo učila na vysoké škole, spoustu informací pro mě bylo nových a velice zajímavých. Nejvíce se mi líbila úcta, kterou všichni chovali ke starším. Dovolím si citovat: “Právě stařešinové jsou naším největším bohatstvím, ztělesněním naší kultury a komunity. Jejich příběhy nás propojují s naším jazykem, medicínou, zemí, klany, písněmi a tradice.”
.
Papírovou knihu jsem prokládala anglickou audioknihou, kterou jsem poslouchala na cestách. Vzpomínám si, že jsem šla po Praze a poslouchala 9. kapitolu. Zastavila jsem se a o pár minut ji přetočila, protože jsem nemohla uvěřit, že se to opravdu stalo. Od téhle chvíle nabírá děj na obrátkách, vše se vyostřuje a já jsem četla a poslouchala s neuvěřitelným zaujetím a napětím. Neměla jsem ponětí, o čem všem kniha bude. Dost mě to překvapilo. A světe div se, bavila mě romantická linka! Do Jamieho Johnsona jsem se zamilovala až po uši.
.
Troufám si říct, že si každý v této knize něco najde. Ať už ho baví napětí, vyšetřování a pátrání po pravdě a spravedlnosti, nebo do hloubky vykreslené postavy, které se v průběhu příběhu vyvíjejí. Nebo taky hodnota rodiny a přátelství.

DreamerX9
16.11.2022 3 z 5

Kniha mě zaujala už obálkou a musím uznat že byla v hodně věcech jina a originální nicméně za mě se dej hrozně táhl a nebyl až tak plynulý. Ale líbily se mi postavy především to co prožívá hlavní postava, jak se chová a jak propracovane ji autorka popsala. Zároveň v knize je obrovská dávka lidskosti i laskavosti a úcty
Čekala jsem asi trošku něco jiného ale ani tak nelituji přečtení protože kniha měla své skryté kouzlo originality

lena.o.knihach
15.11.2022 5 z 5

Ohnivcova dcera je příběh o domorodých Američanech od domorodé Američanky. Angeline Boulley píše o své vlastní ojibwejské komunitě z Horního poloostrova v Michiganu.

Daunis se ještě nevzpamatovala z tragických událostí, jež se v její rodině nedávno odehrály, cítí, že úplně nezapadá ani do města, ani do rezervace a aby toho nebylo málo, jednoho dne se stane svědkem vraždy. Musí čelit těžkým zkouškám, dělat rozhodnutí, jaké by nemělo potkat žádného sedmnáctiletého teenagera.

Do toho přijíždí Jamie, nový člen místního hokejového týmu, který Daunis do temných časů vnese trochu světla.

Ohnivcova dcera je ya thriller a ve svém žánru vyniká hned několika věci. Překladatelka v textu zachovala indiánská slova (někdy i celé věty) a příběh je tak mnohem víc autentičtější.
I když se zápletka občas vyvíjela pomaleji, plně mi to vynahrazovala kultura (a mnohem víc) Ojibwe komunity, dozvídala jsem se něco nového a to mě hrozně moc bavilo.
V neposlední řadě stojí za zmínku i obálka, která nemá chybu.

Jedná se o velmi silný příběh, který bude čtenář prožívat s chytrou a sympatickou hlavní hrdinkou. Autorka v knize popisuje sexuální násilí, vraždy, drogový byznys, vyšetřování FBI, ale třeba i hokej (ten nemůžu vynechat, protože hokejisti, že jo).

Ohnivcova dcera je bezpochyby jedna z nejlepších letošních knih a já na tento debut budu myslet ještě hodně dlouhou dobu. Není divu, že v zahraničí sbírá samé skvělé ohlasy a já doufám, že tomu bude tak i u nás.

#spoluprace @albatrosmedia

katasokolov
01.11.2022 5 z 5

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Silný příběh zaměřující se na komunitu Native Americans. Autorka bravurně píše o hledání identity, ztrátě, nespravedlnosti, lásce, pospolitosti, přátelství, naději, kráse a síle.

Skvěle popisuje kulturní události Ojibwe komunity, její jazyk, tradiční učení a přírodní lékařství.

Jak zmiňuje autorka na konci knihy, chtěla mladým Native Americans předložit hrdinku, se kterou by se mohli ztotožnit a já myslím, že přesně to, se jí také povedlo.

Příběhem a hlavní postavou Daunis Fontaine/Firekeeper jsem naprosto unešena a chtěla bych z příběhu vydolovat ještě víc!! Daunis je velice silná hlavní hrdinka, která se musí na své cestě životem postavit mnoha těžkostem. V příběhu se vyskytuje sexuální násilí, vraždy a sebevraždy, smíšený původ, drogový byznys propletený do tradiční komunity, vyšetřování FBI, palčivá minulost vytržení dětí z jejich domoviny a kmene či nespravedlivé federální zákony, které umožňují páchání násilností na ženách v rámci kmenových společenství, od kterých vláda de facto dává ruce pryč a přenechává je tak v “jurisdikci” jednotlivých kmenových uskupení.

Hlavní postava příběhu je velice chytrá a vynalézavá dívka, která uvažuje především logicky, primárně opíráním se o vědecká fakta. Nejedná se o naivní husičku, což se mi líbilo ze všeho nejvíce..věřím, že si stejně jako já oblíbíte dívčinu, která si, když je nervózní přeříkává periodickou tabulku prvků, před každodenním během se modlí k předkům a The Seven Grandfather a pro své blízké by udělala prakticky cokoliv.

Kniha se hodně zaměřuje na rodinné vztahy, vazby, tradice, identitu a komunitu na pomezí hranic Kanady/USA, tamní vzdělávání, a fungování a hierarchii kmene. Vídala jsem ji zejména na zahraničních bookstagramech a podle anotace a taky té skvělé obálky jsem věděla, že si ji chci přečíst. Už dlouho je slibován český překlad, ale čekání už bylo dost a tak jsem se do ní pustila v originále a dobře jsem udělala. Kniha je také doporučována v rámci Reese’s YA Book Club a já nemohu jinak, než souhlasit, že se jedná o velice kvalitní literaturu s příběhem, který ve Vás bude rezonovat ještě dlouho po otočení poslední stránky!! Jestli jsem z doslovu správně pochopila, pak bychom se mohli dočkat i filmového zpracování (jako tomu je například u knih z Reeseina Book Clubu - Kde zpívají raci nebo Daisy Jones).

Musím také zmínit poetický konec, který byl tou pomyslnou třešničkou na dortu a “Nechť Tě východní cesta zavede, kam tvé srdce ráčí, Daunis”.

Námětem mi kniha připomněla: Wind River, jeden z dílů FBI: The Most Wanted, který se zaměřoval na boarding schools pro Native Americans, hokejovým tématem zase Medvědín , tématem tradičních komunit a spravedlnosti zase sérii Burden of Truth.

Autorovy knížky

Angeline Boulley
americká, 1966
2022  77%Ohnivcova dcera

Kniha Ohnivcova dcera je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce71x
Chystám se číst48x
Chci si koupit30x
dalších seznamech3x