Oheň je tvým osudem

Oheň je tvým osudem https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36579/bmid_ohen-je-tvym-osudem-wUD-36579.png 4 357 60

Romantický historický román je zasazen do Anglie, Walesu a Skotska 13. století. V čase bojů o trůn se odvíjí životní příběh velšské princezny Eleyne, zrozené za požáru hradu na ostrově Anglesey, kdysi bájném sídle keltských kněží. Hrdinčiny prohry i vítězství, lásky a milostná vzplanutí jsou vylíčeny na pozadí skutečných dějinných událostí, autorka však i tentokrát vsadila na silný lidský osud.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Brána , Knižní klub
Originální název:

Child of the Phoenix , 1992


více info...

Přidat komentář

zuzana4291
08.10.2023 4 z 5

Nejdříve jsem byla z knih nadšená. Ale čím jsem se začítala víc a víc, tím mi přišla spíš zmatená a smutná. Na posledních stránkách jsem se už ve všech těch jménech úplně ztratila a nedařilo se mi dát dohromady všechny možné příbuzné, kteří byly do příběhu zakomponováni.

Rita55
07.09.2023 3 z 5

Čekala jsem víc. Na to, jak měla být hlavní hrdinka nezkrotná, tak se vlastně podvolila všemu, co na ní "mužský svět" nachystal a nejraději byla zalezlá ve stájích někde na venkově... Vzepřela se jen jednou - princi Eduardovi - a to až jako stařena těsně před smrtí. Kniha je sice poměrně objemná, ale teprve až v posledních kapitolách, po volbě nového skotského krále, jsme se dočkali aspoň nějakého napětí. Jinak se děj točil kolem manželství, rození, umírání a přesunů Eleyne mezi Walesem, Anglií a Skotskem... Nečetlo se to úplně špatně, ale už jsem se těšila, až to budu mít za sebou a budu se moct pustit do něčeho jiného.


Faustka
05.05.2023 5 z 5

Román který mě nadchnul i pohladil po duši. Skvěle napsané, všechny postavy mi přirostly k srdci a jen těžko se s nimi loučím.

milito999
11.10.2022 5 z 5

Jednoznačně nejlepší kniha B. Erskine. Jediná odehrávající se kompletně v minulosti. Silný, rozvětvený příběh. Od B. Erskine mam přečtené všechny knihy a ráda si kupuji další.

Reeny
10.07.2022 5 z 5

Na tomto příběhu se mi moc líbilo, že se odehrává jen v minulosti a moc se mi líbil příběhy velšské princezny.
Nyní se chystám na čtení dalších příběhů od této autorky,protože se mi líbí i její styl ,jak prolíná součastnost s minulostí,jako v Údolí havranů například.
A taky mám ráda autorčiny doslovy, kde vysvětluje detaily z historie postav.

intelektuálka
29.03.2021 5 z 5

Poutavě napsaný román o velšské princezně, narozené ve znamení ohně ....

Na základě historických událostí zde autorka rozvádí fiktivní příběh o Eleyne - dívce se schopností vidět do budoucnosti ...

Opět jsem musela studovat na mapě, abych se uměla vcítit do prostředí velšského sídla a prožít s hrdinkou její opravdu naplněný život ....

Autorka patří mezi mé oblíbené a četba pro mne byla potěšením....

Jara.v
04.03.2021 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Erskinové přečetla a zanechala na mě takový dojem, že jsem si pořídila i další knihy. Skvělé čtení se smutným, ale dojemným koncem.

Schary
13.02.2021 4 z 5

Kniha se dobře čte, ale některé věci se točí furt dokola, zbytečně navíc tam byla ta nadpřirozená záležitost a asi by mě stačilo,kdyby byl příběh o poslední třetinu kratší....Na druhou stranu jsem se dozvěděla spoustu informací o anglické historii.

LenkaGonn
07.01.2021 5 z 5

Barbara Erskinová je skvělá spisovatelka. Líbí se mi, že v jejich románech vystupují lidé, kteří opravdu existovali. Že jim potom dodá život, který možná nežili je věc pro mě druhotná. Ellen byla ženou, kterou bych sama chtěla být. Odvýžnou, živou, upřímnou i když nebyla svatice a nedělala vše správně musíte si ji zamilovat a spolu s ní prořívat její život. Kniha se mi velice líbila. Tato autorka je skvělá a už se těším na další její knihu.

Artep071
01.08.2020 4 z 5

Kniha je dlouhá :)
ráda bych teď po přečtení napsala jak super knížka to byla a jak vám jí doporučuji, no pokud máte rádi historii, pak vás tento příběh provede opravdu skrz na skrz životem ženy v roce 1218-1306 ...připravte se na dlouhý historický, napínavý, příběh velšské princezny, která se stala figurkou na hracím poli mužů. Já osobně měla několikrát pocit, že jsem to již četla a někdy zas, že už se nemůžu dočkat konce. Nebyl to jen pohádkově romantický příběh u kterého vypnete a jen se culíte. Tady jsem cítila i bezmoc, zlost, bezradnost, smutek ale i přes všechno to negativní jsem svým způsobem záviděla to magické propojení a lásku a to nejen k Alexandrovi. Za mě 4* ...

knihomolka27
01.08.2020 2 z 5

Já nevím jak ostatní ,ale já jsem se koupí téhle knížky pěkně ,,spálila". Nezvládla jsem jí ani dočíst do konce.......né že by knížka byla špatná, jen prostě nesplnila má očekávání a netrefila se mi do vkusu. Ale kdo ví, třeba si k ní jednou najdu zase cestu.

Bajkas
25.03.2020 4 z 5

K této knize se často vracím. B.E. mám ráda píše svižně a z jejích příběhů prostě dýchá minulost a duchové se špetkou magie.

Zaarashi
07.09.2019 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek této autorky. Jak jednou začnu, nemohu se odtrhnout, dokud ji nedočtu. Jako odpočinková četba rozhodně skvělá volba.

Angelicca
20.08.2019 5 z 5

Velice silný, emotivní příběh velšské princezny, popisován od jejího narození až do její smrti. Kniha je napsána dle skutečného příběhu. Velice jsem ocenila, že autorka do knihy přidala rodokmen, díky kterému jsem se lépe zorientovala v příbuzenských liniích. Kdo má rád historické romány, určitě si přijde na své.
Kniha se velice dobře čte, ostatně jako všechny její knihy.
Vřele doporučuji k přečtení, je to nádherný, avšak velice smutný příběh....

JancaMia
18.08.2019 4 z 5

krásně se četlo ... ostatně jako vše od této autorky

galinek
17.04.2019

Zvykla jsem si, že než koupím knihu, kouknu na recenze ... většinou je to zábava, protože někdo knihu vychválí, někdo odsoudí,...:-) takže si ji stejně koupím ....tady jsem udělala dobře, že jsem si ji koupila, bohužel v komentářích jsem se dozvěděla už cosi dopředu, a to mě pak FAKT mrzelo.... škoda, že autoři komentářů někdy zbytečně prozrazují,....no, poučení pro příště... A je pravda, že příběh je v mnoha ohledech "neuvěřitelný", ale to neznamená, že bude čtenář zklamám, v mém případě to byl zásah :-) do srdce...., i přes obrovský smutek, který tak nějak byl všudepřítomný, jsem se zamilovala do jedné postavy,....a ta tak nějak se mnou občas tráví čas v mých myšlenkách,.... co kdyby...

bareva
05.01.2019 4 z 5

Kniha je velmi čtivá a zábavná. Kdo má rád histori Anglie, Skotska a Walesu, tak je tato kniha ideální.

pedroK
11.07.2018 5 z 5

Čtivá, historická i romantická. Ráda jsem se dověděla něco z historie a zároveň prožila dobrodružný a emocionálně plný život Eleyne. Za mě dobrá volba! Líbilo se moc! Není moc takto dobře namíchaných románů.

haki34
07.05.2018 3 z 5

!!! může obsahovat SPOILERY !!!
Moje první knížka od Barbary Erskine...navzdory tloušťce a počtu stran čten odsýpalo, asi pomohli krátké kapitoly a členění do odstavců...nebyla špaatná, ale dle anotace jsem čekala větší odvaz, větší využití Eleyniných schopností....
Sice na začátku se dozvíme, že byla vyvolená, ale "vyškolit", či seznámit se svými vlastnostmi se moc nestihla a tak je ohen v knize využit jen okrajově...jelikož princezné asi nic moc jiného dělat nemohli, i Eleyne se stává hráčkou na šachovnici manželských mocenských spojení...a i když je popisována neustále jako divoká, nezkrotná a podobně, tady byla naprosto omezená, bez možosti vlastního vyjádření a činu.....první sňatek vykreslen romanticky, druhý jako naprostá katastrofa - a tu mě zaskočilo, jak může Eleyne denně zakusovat násilí, bitky, provázené znásilňováním od vlastního muže, a přitom být duchem jinde a zamilovaná do osudové lásky - krále Alexandra, a pomezi ten sadizmus a týrání si s Alexandrem užívat úžasný sex...
a pak, jak Eleyne postupem času rodila děti, začla jsem se ztrácet v té řadě jmen - Davidů, Duncanů, Alexandrů, Robertů, Joan a Isabel, Marjorie.....a tak dále...a najednou mi přišlo, že se vlastně nic moc nedějě, jen se nějaká ty jména spolu žení/vdávají, někdo rodí nějaká další jména, někdo pohřbívá, to vše na pozadí snahy o samostatnost Skotska..

Eleyne, zajímavá, ale ve finále jaksi nedotažená princezna, miluje ducha i živého, prožije velice plodný život, a nakonec jako fénix odchází...

Suma sumárum - dobře se četla, příběh postavený na reálném historickém pozadí uběhl rychle, ale něco hlubšího mi tam chybělo, a vím, že podruhé po této knize nesáhnu...ale třeba ještě zkusím nějakou další od Barbary Erskine...

Danago
29.03.2018 4 z 5

Příběh se odehrává v Anglii a Skotsku ve 13. století. Hlavní hrdinka velšská princezna Eleyne se narodí za požáru na hradě na bájném ostrově keltských kněží , je nezkrotná a vášnivá a obdarovaná věšteckými schopnostmi. Prožíváme s ní její velice spletitý život od jejího narození až do její smrti.

Mě se knížka líbila, ať už je to historický román nebo román pro ženy. Podle mě je to od každého kousek a proto se to dobře četlo i mně, která historické romány nevyhledávám. Knížka měla spád, romantiku, trošku tajemna a dobrodružství.
Bohužel ke konci už se mi zdála dost zdlouhavá už jsem těch bojů a intrik měla nějak dost.