Odvrácená tvář Ameriky

Odvrácená tvář Ameriky https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63033/odvracena-tvar-ameriky-63033.jpg 4 17 2

Tato kniha je věnována hnutí hippies. Nápad napsat tuto knihu o hippieích se zrodil při studijní cestě autora po psychiatrických ústavech USA. Popisuje toto hnutí s co největším realismem a zároveň na jeho rozboru osvětluje i ostatní aspekty americké skutečnosti, které obyčejně unikají naší pozornosti. Čtenáři se pak dostává do rukou cestopis trochu nekonvenční, cestopis sociologický, který je hlubokou sondou do života USA.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Hipisi w poszukiwaniu ziemi obiecanej , 1972


více info...

Přidat komentář

Jrsnbl
01.06.2023 4 z 5

Zajímavé sociologické a psychologické okénko do hnutí hippies z pera polského psychiatra.

Musím uznat, že do té doby jsem o hippies, alespoň těch vůbec prvních, věděl jen a pouze, že rádi nosili dlouhé vlasy, žili povolným životem a protestovali proti vojenské účasti USA ve Vietnamu. Což samozřejmě pravdou je. Kniha mi ovšem tyto vědomosti prohloubila.

Musím říci, že část první, která se týkala vývoje hnutí, jeho celkové filozofie, financování, hierarchie a výpovědí hippíků mě zaujala o dost více než ta druhá, která se zaměřila na psychologické vysvětlování toho, proč vůbec takový fenomén vznikl. Což samozřejmě důležité je. Majetkové vazby, nesourodé rodinné pouto a nenaplněná očekávání. To vše a více dalo za vznik temnému zrcadlu individualistické americké společnosti.

Rozhodně stojí za přečtení. :)

Metroušek
05.03.2017 4 z 5

Byl to malý zázrak, že se tuto knihu podařilo za socialismu vydat, byť jako kritiku prohnilého kapitalistického systému, proti němuž se bouří jeho vlastní děti. Byla to pro mne jedna z nejvzácnějších knih, a jeden z mála tehdejších pramenů o hippies. A také pořádný vánek s vůní svobody v nesvobodných 70. a 80. letech. Tehdy jsem si myslel, že se za celý život nedostanu za dráty ani do Rakouska. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že se jednou budu potulovat sanfranciskou čtvrtí hippies Haight-Ashbury, asi bych mu dal pěstí (sorry, byl jsem mladý). A vida, stalo se, a bylo to nádherné! A už polovinu života si žiji jako svobodný člověk, a ne jako bolševikův musulman.


Štítky knihy

Amerika sociologie hippies

Autorovy knížky

Kazimierz Jankowski
polská, 1931 - 2013
1975  79%Odvrácená tvář Ameriky