Odpad

Odpad https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226372/mid_odpad-RvH-226372.jpg 4 57 13

Thriller připomínající slavný film Milionář z chatrče. Rafael bydlí spolu se dvěma kamarády na skládce odpadu v nejmenované zemi připomínající Brazílii, jsou to děti ze slumu. Jednoho dne najde mezi odpadky tašku, v níž je 1100 peset, obrázek a klíč. Tento nález v chlapcích zažehne touhu po dobrodružství, a tak se rozhodnou přijít na to, komu věci patří. Když to zjistí, dozvědí se i o boji jednoho člověka se strašnou nespravedlností. To se však dozvědět neměli – brzy začne jít o život i jim... Andy Mulligan je populárním a oceňovaným autorem knih pro mladé publikum. Jeho tvorba je silně ovlivněna jeho pobytem v Kalkatě a v Brazílii. Novelu Odpad zfilmoval Stephen Daldry, autor tak slavných filmů, jako jsou Hodiny, Předčítač nebo Billy Elliot. Scénář napsal Richard Curtis, scenárista a režisér Lásky nebeské.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Trash , 2014


více info...

Přidat komentář

Hanathor
07.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha ze zajímavého prostředí,která se četla velmi dobře - i dospělákovi :)
Nejde mi ale do hlavy "neschopnost" policie - pokud i nějaký zahradník věděl, že úkryt se nachází na hřbitově, jak je možné, že na to policie nepřišla?

Leniik33
31.10.2019 5 z 5

Ke knížce jsem nejprve byla skeptická a neočekávala jsem žádný zázrak. Po pár stránkách se to ale zlomilo a děj začal být opravdu poutavý a zajímavý. Doporučuji :)


esfinge
24.01.2019 5 z 5

Knihu si vypůjčil můj 11letý syn a ani jsem nečekala, že se tak rychle začtu já. Příběh poutavý, prostředí skládky naprosto silene-nutici se zamyslet. Klukům jsem fandila a i přes naivitu pribehu dávám plný počet. Však je to kniha přeci jen určená pro mladší čtenáře.

trudoš
27.09.2018 3 z 5

Neříkám, že Odpad nemá atraktivní zápletku, jen jí výrazně chybí propracovanost. Pouze v jeden moment se příběh hrdinů zkomplikuje, jinak vše plyne dle očekávaného vzorce. Andy Mulligan navíc hodně přeskakuje z postavy na postavu, aby čtenáři umožnil lepší pochopení celkové situace, jenže ty figury mluví a chovají se stejně, takže to ve výsledku nemá na vyznění vliv. Paradoxní jsou i mrazivé podmínky života na skládce a to v kontrastu s lehce naivním průběhem vyprávění. Ale je to kniha pro mládež, tak proč ne. Jen mi vadilo podkopávání inteligence dospělých, zatímco mládežnící představují jednoho génia vedle druhého. I proto mi román mimoděk připomněl Správnou pětku, jen z mnohem drsnějšího prostředí brazilských slumů. Trefná je mimo jiné kritika zkorumpované politiky, kdy jeden pitomý nenažranec může svým konáním pozastavit vývoj celé země na několik desetiletí. Ovšem ten lehce socialistický podtón si autor mohl odpustit, protože kudy vede tahle cesta, prokázaly dějiny už několikrát.

Lenas2412
02.06.2018 5 z 5

Knížka je prostě úžasná. Spousta lidí si neuvědomuje realitu a dokážu si představit, že kniha by těmto lidem mohla promluvit do duše. Knihu všem vřele doporučuji.

lumiluvi
16.09.2017 4 z 5

Skvělá kniha, hodně se z ní člověk dozví o životě na skládce, zároveň ale (přes nevalnou životní situaci hlavních hrdinů) není zahořklá či negativní. Vřele doporučuji.

koobita
13.07.2017 5 z 5

Ani nevíme jak si tady dobře žijeme. Náhled na reálie jiného státu ať už návštěva vezení nebo život na skládce je k zastavení a přemýšlení. Pro dospělé klade víc otázek: je důležitější boj za vyšší spravedlnost nebo chci pouze klid pro svou rodinu. Pro nás ne tak dávná doba, kdy to musel člověk řešit. Zkorumpovaná politika je bolestí každého státu jen v různé míře. pro mě vykřičník nenechejme to dojít u nás daleko. Díky za všechny, kteří vyjdou ze svého pohodlí a ukazují nepříjemnou pravdu. Poctivý čtenář si před sebou po přečtení knihy musí zodpovědět více otázek jak to má on. Rozhodně výborné čtení a nejen pro děti. pro ně bonus naučení se nové jednoduché šifrovací metody. to syna opravdu zaujalo.

Kate_Hall
20.03.2017 3 z 5

Kniha byla ze začátku trochu zajímavá, nic moc... Až na posledních 70 stranách se to rozjelo a začalo mě bavit knihu číst. Jinak velmi zajímavý a originální příběh, který nám říká pravdu o tom jací lidé jsou a jací lidé na světě žijí...

Nielada
14.12.2016 5 z 5

Z knihy jsem naprosto nadšená. Je napsána jednoduchým a přesto poutavým stylem, kterému velmi svědčí střídání vypravěčů. Autor skvěle popisuje prostředí skládky a života nejchudších obyvatel Brazílie. Zápletka je strhující, ale kniha nabízí mnohem více. Například zamyšlení nad tím, jak peníze vládnou světu. Nebo nad tím, jak je možné, že jedna skupina lidí je označována za odpad, protože je nemá, a jiná za elitu, protože je vlastní. A přitom to může být právě naopak. Moc doporučuji všem starším dětem (tak od 12) a rozhodně i dospělým. A těším se na film.

HelenkaValinka
20.01.2016 3 z 5

Hodně jednoduše napsaná kniha, kterou přečtete za dva dny zcela v klidu. Upřímně jsem vlastně čekala víc, takže mě to zklamalo.

Márinka
28.12.2015 3 z 5

To, co je tam kruté, odstrašující, je reálné. Příliš pohádkový konec však poněkud ubral na kvalitě příběhu.

sabanka
14.09.2015 5 z 5

Opravdu skvělé čtení, kde jsem si nejvíce oblíbila Garda.

Manifest blech
07.02.2015 5 z 5

To jsem vážně nečekala. Z počátku jsem netušila, o co vlastně půjde, pak se zápletka začala zamotávat a dostávala grády. Lehké čtení až k závěru k popřemýšlení.

Největší plus - každou kapitolu vypráví jiný hrdina. Moc doporučuji.