Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho

Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399366/bmid_odkaz-stiega-larssona-po-stopach-vr-dPA-399366.jpg 4 89 19

Deset let po smrti Stiega Larssona, autora slavné severské krimi série Milénium, se poprvé otevřel jeho osobní archiv, do té doby po mnoho let zapomenutý. Poté, co do něj získal přístup, objevil novinář Jan Stocklassa dvacet kartonových krabic s dokumenty vztahujícími se k neznámu projektu, jemuž se Larsson věnoval – šlo o důkladný výzkum a vyšetřování atentátu na známého švédského premiéra Olofa Palmeho. Palme, jeden z nejkontroverznějších a zároveň nejrenomovanějších evropských politiků, byl 28. února 1986 zastřelen v ulicích Stockholmu. Pachatel nebyl nikdy dopaden a okolnosti jeho vraždy zůstávají dodnes neobjasněny. Informace a indicie, které Stocklassa v dokumentech nalezl, vypovídají o Larssonově teorii, jak bylo ve skutečnosti zorganizováno zabití Olofa Palmeho. Teorii, v níž vystupují lidé, kteří by klidně mohli být fiktivními postavami v jednom z jeho románů. V jeho kriminálních příbězích však můžeme rovněž rozpoznat reálné lidi, jejichž aktivitami se během svého pátrání zabýval. Jde o důkaz, že představy mají velmi často blízko k pravdě.... celý text

Detektivky, krimi Literatura faktu Thrillery
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Stieg Larssons erfenis: Zijn jacht op de moordenaar van Olof Palme , 2018


více info...

Přidat komentář

freejazz
17.03.2024 4 z 5

jasné, že motivácia bola dozvedieť sa najmä niečo o Stiegovi Larrsonovi.
klobúk dole pred neúnavnou prácou investigatívca, ktorý si určite uvedomoval, ako riskuje, keď sa snaží dopátrať, kto všetko ťahal a ťahá za nitky medzinárodného organizovaného zločinu. je celkom logické, že za tým môžu byť a asi aj s najväčšou pravdepodobnosťou sú špinavé kšefty, o akých sa nám ani nesnívalo, že sú do toho zapletení papaláši na celom svete.
milovníci konšpiračných teórií môžu ďalej rozvíjať svoje fantázie.
pre mňa bolo dôležité, že autor sa nenechal uniesť príležitosťami posunúť celú aféru do ríše domnienok, že sa naopak snažil držať pri zemi a v realite.
a áno, čítalo sa to takmer ako Larrsonovo Millénium – tu môže kniha za to, že jeho príbehy znejú dôveryhodnejšie.
zišli by sa nám takí neúnavní pátrači, ako bol Larrsen a ako je Stocklassa. lenže my máme asi len to, čo stačí našim jednoduchším – J. T. alebo P.B., nehodný syn svojho otca. to je tak, keď našimi celebritami môžu byť Láďa Hruška a Martinka z Turca, načo by nám bolo niečo viac...

bravefox
16.08.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem brala do ruky bez jakéhokoli očekávání a musím říct, že velmi příjemně překvapila a jedná se o zajímavý počin v oblasti investigativy. A to dokonce tak, že jsem si i podle knihy některá zmíněná místa navštívila.


konicekbily
12.02.2023 4 z 5

Kniha mi přinesla mnoho nových informací. O Stiegu Larssonovi, jeho životě, aktivitách a i okolnostech, které ho vedly k sepsání Milenia. O ledabylé práci policie, nejenom té švédské. O možnostech velkého mezinárodního kapitálu, o tajných službách a různých politických a jiných organizací. A o těžké práci novinářů - pokud chtějí být nezávislí. A je tu nějaká spojitost s vraždou JFK. Ano je! Nikdy se nedozvíme pravdu.

milan3696
01.09.2022

(SPOILER) Za mě je tohle přesně ten druh literatury, jaký by měl pro dospělou populaci být. Zábavnou formou rozšiřovat obzory. Nemyslím si o sobě, že bych byl nějaký zásadní ignorant, na druhou stranu o vnitropolitické situace jakékoliv cizí země (byť evropské) v osmdesátých a devadesátých letech loňského století nevím téměř nic. Že byl v roce 1986 zavražděn švédský premiér jsem vůbec netušil. OK, tehdy mi bylo devět a přes železnou oponu se to sem asi stejně nedostalo. Nebo jo? Pamatuje si to někdo? Každopádně je velmi zajímavé, jak tehdejší západní svět (nám líčený jako jednolitá nepřátelská kapitalistická cizina) loboval za svoje vlastní zájmy. Paralely přetrvávají a mnohá tehdejší spojenectví byla zpřetrhána, aby místo nich vznikla jiná. Dokumentární román psaný místy s použitím prvků thrilleru (při návštěvě Lídy v bytě možného pachatele jsem téměř nedýchal) na mě působil od začátku do konce velmi silně a to hlavně proto, že líčí pozadí skutečných událostí a popisuje skutečné autorovo bádání a pátrání po pravdě. Přál bych si, aby jednou skutečně došlo k odhalení toho, co se tehdy ve Švédsku stalo a bylo pro mě velmi zajímavé zjistit, nakolik se autorova hypotéza shoduje se skutečností. Dozvíme se to někdy?

Janizoun
12.08.2022 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, jsem ráda, že jsem jí četla.

Ni.kk.i
17.04.2021 5 z 5

Něco neskutečného, něco neuvěřitelného! Knížka je geniálně napsána. Je k neuvěření, že se něco takového opravdu děje a autor se svým počínáním dostal na opravdu tenký led. Zvědavost je mrška. Autor se nebojí riskovat a to se i kolikrát vyplatí. Jen by mě zajímalo, zda autor opravdu tolik riskoval, nebo zda neupustil uzdu své fantazii.

Maevie
30.12.2020 4 z 5

Kniha na pomezí detektivky, literatury faktu a investigativní novinařiny, která uspokojí čtenáře všech kategorií. Jan Stocklassa se s výzvou využít obsáhlý archiv Stiega Larssona a přetavit ho do knižního příběhu utkal se ctí. Nabízená kniha je cestou, jak poznat slavného autora Milénia z jiné stránky i jak poodhalit něco málo z nevyřešitelné vraždy Olofa Palmeho.

Abako
18.10.2020 4 z 5

Tohle je jedna z nejzajímavějších knížek, jaké jsem kdy četla. Vražda Olofa Palmeho nebyla dodnes objasněna a švédská vláda dokonce kvůli tomuto případu oficiálně změnila lhůtu pro promlčení případu. Po vrahovi pátral i slavný Stieg Larsson, bohužel ale předčasně zemřel, aniž by někdo tušil, jak obsáhlý je jeho archiv...
Tohle je příběh o celkem staré události, ale rozhodně si pořád zaslouží pozornost. Neobjasněné události, zvlášť pokud se týkají nejvyšších pater politiky, pořád přitahují pozornost, bez ohledu na to, kdy se udály (jen si vzpomeňte na nevyřešené vraždy Jana Masaryka, J.F. Kennedyho, neúspěšný atentát na Jana Pavla II., vraždu krále Václava III., a určitě jich je ještě víc)

Opatov
26.06.2020 5 z 5

Dokumentární román, detektivka, investigativní žurnalistika, vybere si každý.
Velmi dobře zpracované pátrání po jedné z nevyřešených vražd, která dodnes vzbuzuje pochybnosti. Otázkou je, jestli skutečnosti v knize uvedené na tom něco změní.

Simstr
02.04.2020 5 z 5

Velice zajímavé krimi-dokumentární čtení o nevyřešené vraždě premiéra Palmeho. Ten kdo se zajímá o knihy ze severu, musí tento případ znát, alespoň okrajově. Výborné čtení, neschopná policie v prvních týdnech po činu, občas i dost napínavé, především část s Lídou Komárkovou. Je smutné, že vražda tak vysokého státníka asi nebude nikdy vyřešena...

callahanh
10.03.2020 4 z 5

Hodně zajímavý dokumentární román a ukázka toho, jak by se měla dělat investigativní žurnalistika. Stocklasa navazuje na práci Larssona, který před svou předčasnou smrtí stihl shromáždit velké množství dokumentů a fakt, která nabízela několik možností řešení. Sám Stocklasa pak tato fakta dal dohromady, chronologicky je srovnal a předložil další možné varianty pachatele, k nimž došel během své práce a dokonce nabídl jedno konkrétní jméno, které vypadá hodně pravděpodobně. Jelikož jde o literaturu faktu, styl není nijak rozvinutý, ale je spíše strohý, informativní a soustředí se hlavně na fakta, ačkoli se Stocklasa snaží román oživit odosobněnou er-formou, když vypráví o Larssonově životě, což je docela fajn, ale není to nijak výrazné. Tuzemského čtenáře určitě překvapí fakt, že výraznou roli v autorově pátrání hrála česká stopa. Bylo by určitě zajímavé, kdyby se časem k celé aféře vrátil, protože, jak sám psal, všechny dokumenty poskytl policii. Ve výsledku tak jde o poučnou záležitost, která českému čtenáři rozšíří obzory, protože o vraždě Olofa Palmeho se u nás moc nemluví a opět poodhalí, že když je nějaký politik otevřený a snaží se dělat jasná rozhodnutí, většinou překáží.... 70 %

lenkaBajza
21.10.2019 4 z 5

Tsk 3,5*.
Nebylo to vůbec špatné. Hlavně mne bavily pasáže se života Stiega, mnohé sem se o něm dozvěděla.
Úvahy nad vraždou byly nečekaně k zamyšlení. Jen škoda, že jich bylo tolik a že žádná "nebyla správná".

Marta08
09.10.2019 4 z 5

Knihu považuji za velmi zajímavý projekt. Sám autor ji nazval dokumentárním románem a charakter knihy tomu i odpovídá. Místy má charakter dokumentu, místy je naopak jak čtivá detektivka. Stieg Larsson vytvořil archiv dokumentů ohledně vraždy Olofa Palmeho a Jan Stocklassa na jeho pátrání navázal a tématu věnoval víc než 8 let. Výsledky svého pátrání dal policii k dispozici. Jsem zvědavá, jak případ Olofa Palmeho dopadne, závěry totiž kniha přináší nekompromisní. Co mě na knize vadilo, byly gramatické chyby a překlepy na prvních sto stranách. Předpokládala bych, že tyto chyby dokáže nakladatelství vyhledat a odstranit před vydáním knihy.

Vilma232
26.08.2019 4 z 5

Vyšetřování vraždy Olofa Palmeho už trvá více než třicet let. Stieg Larsson vytvořil archiv dokumentů a Jan Stocklassa na tomto tématu pracoval víc než osm let. Veškeré výsledky dal k dispozici policii. Dočkáme se definitivního vyřešení případu? Kniha je místy čtivá jako detektivka a místy naopak jako suchý dokument. Nicméně - považuji ji za velmi zajímavý projekt.

Parwana
23.08.2019 3 z 5

Nebylo to špatné - četlo se to skoro samo a na podobný žánr jsem ještě nenarazila. Jediné, co mi trošku vadilo, byla spousta jmen, které se v knize vyskytovaly, a já se už ve třetině ztrácela, kdo je kdo.

Dada077
12.07.2019 4 z 5

podľa očakávania- ak si aj Stoklassa domyslel k faktom podrobnosti a stvoril verziu hodnu nielen novinára, ale aj profesionálneho ostrieľaného kriminalistu, zjavne mu to nie je nič platné. ešte stále existuje mnoho krajín, kde ľud priamo na vinníka prstom ukáže, no orgány činné v trestnom konaní si s nechápavým pohľadom naďalej vŕtajú v nose.

1amu
30.05.2019 4 z 5

Čtenář zjistí po přečtení až nápadnou příbuznost mezi atentáty na švédského premiéra Olofa Palmeho (28.2.1986) a Johna Fitzgeralda Kennedyho (JFK-22.11.1963).
Nabízí se vysvětlení:
-vyšetřující orgány neodvedly kvalitní práci,
-opak první varianty, ale je ve státním zájmu silně mlžit,
-atentáty byly plánovány a provedeny špičkovými profesionály .
Čtenáři vyber si.
JFK s bratrem Robertem (atentát v r.1968) byli v politickém životě t.zv. "neřízené střely" - zejména ve vztahu počátkem 60-tých let ke Kubě. Proto akce FBI s velice činným bossem Hooverem.
O.Palme byl levičák, podporující Africký národní kongres (AFK) v čele s N.Mandelou v Jihoafrické republice. Na jedné straně vládní Apartheid s premiérem Bothou, na druhé AFK. Každý potřebuje zbraně. A to už je ohromný byznys. Mandela je tou dobou ve vězení, Palme je zavražděn, když jde z kina s manželkou, a to bez ochranky ! Jak jednoduché milý Wattsone !
Veleúspěšný švédský autor trilogie Milénium Stieg Larsson (levičák) shromáždil ve věci atentátu na Palmeho ohromný archiv. Předčasný skon (rodinný handicap-srdeční slabost) zavinil úmrtí v 50-ti létech.Studiu archivu věnoval 8 roků svého života autor této zajímavé knihy s hezkým švédským jménem - Jan Stocklassa. Odvedl kvalitní práci.

Arbenin
10.03.2019 4 z 5

Dobra investigativni zurnalistika o tematu, ktere v Cechach neni moc propirano. Kdyby vsak autor upozadil v textu soukromi a neustale predhazovani sveho rozvodu, udelal by lepe. Jsem vsak zvedava, jak kauza Olof Palme dopadne. Zavery prinasi kniha nekompromisni

antonin0999
27.02.2019 5 z 5

Tato kniha je literaturou faktu, kterou by milovala Lisbeth Salanderová. Mnoho jmen. Hodně myšlenkových postupů. Ale i adrenalin – o kterém si můžete být jistí, že byl opravdový.

Autorovy knížky

Jan Stocklassa
švédská, 1965
2019  81%Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho