Odcizený dopis / Zlatý chrobák / Von Kempelen a jeho objev / Mystifikace

Odcizený dopis / Zlatý chrobák / Von Kempelen a jeho objev / Mystifikace https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391020/bmid_odcizeny-dopis-zlaty-chrobak-von-ke-eRr-391020.jpeg 4 4 4

Útlá sbírka Poeových povídek. Obsahuje detektivní povídku Odcizený dopis s geniálním analytikem Dupinem, dobrodružného Zlatého chrobáka (toto dílo je známo také jako Zlatý brouk či Zlatý skarabeus), mystifikaci Von Kempelen a jeho objev a žertovnou povídku Mystifikace.

Přidat komentář

Ajrad1981
29.11.2021 4 z 5

Chtěla jsem si zpestřit čtenářskou knihu a knihu vydanou před rokem 1921 vzít doslova. Nápad za všechny drobné. :-) V první povídce jsem musela některé věty číst několikrát, než jsem pochopila jejich význam. Pak už to bylo dobré, zvykla jsem si.
Odcizený dopis a Zlatého skarabea jsem znala, starý překlad jim na kráse neubral, ty hodnotím 5 hvězdičkami. Další dvě povídky mě zas až tak neoslovily, ale byly zajímavé.

PanPredseda
20.01.2021 4 z 5

Staré překlady Poea mám rád.
Ale v tomto překladu pana Živného jsem se v povídce Zlatý chrobák dočkal zklamání. Pro vysvětlení ocituji jeho poznámku: "Jupiter mluví černošským nářečím, které překládám spisovným jazykem, abych se vyhnul nutnosti tvořiti a hledati nechutných a nevkusných obratův a slov, jako bývá v podobných případech u překladatelů zvykem."
Na druhou stranu v té samé povídce oceňuji vysvětlení Poeovy slovní hříčky se slovem "antennae" a slovem "cín" (anglicky "tin"), která je v pozdějších překladech buď zcela vypuštěna, nebo přeložena naprosto doslovně česky (slovem "tykadla"), čímž se smysl hříčky naprosto ztrácí.