Od vědy k Bohu

Od vědy k Bohu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49333/od-vedy-k-bohu-X11-49333.jpg 5 24 7

V knize Od vědy k Bohu britský spisovatel Peter Russell popisuje vlastní životní cestu od přesvědčeného ateisty a materialistického skeptika k hlubokému pochopení skutečné reality vědomí. Jednoduchými slovy psaný záznam odvážného cestovatele do hlubin vlastní duše, který se snaží svou lásku a respekt k vědeckému poznání sloučit se svým rostoucím duchovním probuzením, je tak vlastně příběhem vývoje západního myšlení, syntézou empirického a spirituálního pohledu na povahu vědomí přivádí ke sblížení současné dominující vědecké paradigma s duchovními tradicemi paradigmat minulosti. Tato kniha může nejen povzbudit mnoho vědecky založených skeptiků, aby se nově podívali na mystérium života, a duchovně orientovaným lidem poskytne zjištění, že věda je srozumitelná i fascinující zároveň, ale všichni jsme zde zváni k zaujetí nového, skutečně osvobozujícího pohledu na nás samé a na vesmír, kde Bůh dostává nový význam a duchovní praxe hlubší smysl. Od vědy k Bohu je kniha, která přináší svědectví o tom, že jako lidstvo stojíme na prahu dalšího evolučního horizontu a že je nutné si jako druh zvolit svůj další osud.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

From Science to God , 2005


více info...

Přidat komentář

vitas76
31.01.2018 5 z 5

Od fyziky k metafyzice je to pouhá "meta" a to ještě bůhví kdo jí tam dal. Vlastně on ví dal jí tam sám a pojmenoval ji člověk. A jestli se někomu podařilo toto téma přiblížit široké veřejnosti bez zbytečných dogmatických závěrů tak to je právě Peter Russel. Mezi vědou a spiritualitou není třeba hledat rozdílu ale spíše průniky. Jedno může krásně doplnit druhé a naopak. Pravou sílu poznání vnímám jako poznání, pochopení a procítění. Pouhá teorie bez prožitku zůstává zase jen pouhou teorii. Všem koho kniha oslovila doporučuji další zajímavou knihu "Od mysli k hmotě: Nová alchymie vědy a ducha" F. A. Wolf.

jirka.hk
27.06.2017 3 z 5

Není to špatná kniha, ale očekával jsem od ní více, zřejmě díky velmi pozitivním komentářům níže. Myslím, že název knihy příliš nevystihuje téma knihy. Část knihy se věnuje vědeckým faktům, část se věnuje náboženství, ale v závěru postrádám nějaké resumé, výsledek toho všeho - tedy spojistost vědy a boha. Místo toho je závěr knihy vyplněn obecnými frázemi o bohu, lásce, porozumění apod. Postrádám více informací o výzkumu světla, stavů vědomí a meditace. Určitě ale stojí za přečtení.


Metroušek
05.02.2017 5 z 5

Tato zajímavá a poctivá kniha mi pomohla skloubit vědecký přístup a spiritualitu. Před ní jsem nechápal, jak mohou někteří vědci věřit v Boha. Po několika letech studia a praxe na duchovní cestě zase dost dobře nechápu, jak mohou vědci věřit tomu, co nám moderní věda předkládá jako realitu. To jsou paradoxy!

qwill
27.02.2016 5 z 5

Autor celkem srozumitelně vyjadřuje i můj vlastní současný pohled na svět:

Astronomové se dívali hluboko do vnějšího vesmíru, ke krajům vesmíru. Kosmologové se dívali hluboko zpět v čase, na začátek stvoření. A fyzikové se dívali hluboko do struktury hmoty, na základní složky vesmíru. Nikdo z nich nenašel žádný důkaz Boha, ani potřebu jeho existence. Vesmír, jak se zdá, dokonale funguje i bez božské pomoci.
Před třiceti lety jsem takovou logiku akceptoval. Dnes si však uvědomuji, že představa Boha, kterého jsme já i věda odmítli, byla naivní a staromódní. Když se zamyslíme nad spisy velkých mudrců, nenajdeme mnoho tvrzení, že Bůh se nachází v říši prostoru, času a hmoty. Když mluví o Bohu... obvykle čerpají z vlastní rozsáhlé osobní zkušenosti. Pokud chceme najít Boha, musíme se dívat dovnitř, hluboko do mysli - do světa, který na prozkoumání vědou zatím čeká.
Věřím, že když se do povahy mysli ponoříme stejně plně jako do povahy prostoru, času a hmoty, zjistíme, že dlouho očekávaným mostem mezi vědou a duchovnem je právě vědomí.

woodward
25.02.2016 5 z 5

Vše prostupující vědomí, Bůh ve všem, Bůh v nás; opravdu zajímavý pohled na vesmír a svět, ve kterém žijeme. Světlo jako fyzikální jev stojící mimo prostor a čas, světlo jako zdroj nebo nosič, a taky hlavní (jediná) charakteristika vědomí. Vědomí předmětem vědeckého zkoumání, které přivede vědu zpátky k Bohu. Musím říct, že mi pan Russel hodně zamotal hlavu a potrvá nějaký čas, než to všechno strávím, i když je to knížečka zvíci pouhých 108 stran.

Eseter
05.03.2014 4 z 5

Téma je mi velmi blízké, je to přesně to, co mě právě teď zajímá. První půlka knihy zaměřená spíše na vědecké vysvětlení světa je fascinující a autor v ní velmi logicky a srozumitelně vysvětluje jeho postoje, proč mu věda nestačila na zodpovězení jeho otázek a proč jeho cesta byla dál duchovním směrem. Velmi pochopitelné! Navíc nám nabízí velmi zajímavé spojení vědy a víry, což je tolik potřeba – obojí by mělo být součástí našeho nazírání na smysl života. Moderní společnost by neměla zapomínat ani na vědu ani na víru.

Sási
13.03.2013 5 z 5

Útlá knížečka, která spadá mezi nejlepší na toto téma. Sloučení vědy a spirituality, vysvětlení pojmů z kvantové fyziky pro laiky a hlavně cesta ateisty a skeptického vědce, který poznal Boha skrze vlastní zkušenost. Russell se snaží o změnu paradigmatu nejen ve vědě, ale i v pohledu na svět a na nás. Tato kapacita z Cambridge vytváří i úžasné dokumenty a je škoda, že je u nás přeloženo tak málo z jeho tvorby.

Štítky knihy

věda a víra

Autorovy další knížky

Peter Russell
britská, 1946
2014  91%Revoluce vědomí
2008  91%Od vědy k Bohu
2011  86%Okno v čase