Od školy se práší

Od školy se práší https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238703/bmid_od-skoly-se-prasi-VXC-238703.jpg 4 7 7

Kniha psaná formou deníku žákyně Leošky, fiktivně psaného v roce 1968. Kniha vyšla poprvé u Škvoreckých v Kanadě, byla čtena ve Svobodné Evropě.

Literatura česká Pro děti a mládež
Vydáno: , Road
Originální název:

Z deníku Leošky K. , 1968


více info...

Přidat komentář

marierja
16.06.2022 5 z 5

Knížku jsem poprvé četla, když mi bylo zhruba stejně jako protagonistce (devět, deset let -?), dostala jsem se k ní stejně jako k většině knížek v tom věku - prostě jsme ji měli doma. Když jsem onemocněla, předčítala mi ji máma, což bylo super, protože mi mohla vysvětlit spoustu věcí, kterým jsem tak úplně nerozuměla a které jsou v knize popsané pouze z dětského pohledu, takže pro nezasvěceného čtenáře trochu tajemně. Vděčím tak knížce za to, že pro mě otevřela dialog s rodiči o totalitní minulosti a jako dítěti mi poskytla slušnou představu o tom, jak to tady v 50. letech vlastně vypadalo. Od té doby jsem knížku četla vícekrát a jak stárnu, tak se knížka trochu mění se mnou - dětská výpověď čtená stárnoucíma očima je proměnlivá, přestože smysl zůstává stejný. Aspoň pro mě. Nejsme tu kvůli politice, nechci nikoho přesvědčovat o svých názorech na minulý režim. Každopádně je pro mě "Z deníku Leošky K." jednou z oblíbených knížek, ke které se ráda vracím.

cori
16.03.2021 3 z 5

Deníček žákyně 4.B Leošky Kutheilové, která je po obrně a chodí o holi, popisuje dětskýma očima dění v 50.letech 20.století. Autorka vycházela ze svých vzpomínek a psaním se tak během své emigrace vracela do svého domova a dětství. Její bratr Karel byl opravdu neskutečný sígr. Hořkoúsměvné čtení.