Obratník noci

Obratník noci https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22016/obratnik-noci-22016.jpg 4 46 4

Gruber série

1. díl >

Ve floridském Miami dochází k bestiálním vraždám těhotných žen i nenarozených dětí. Pátrání po pachateli dovede hlavního detektiva až do tajemného světa šamanizmu a dávných rituálů. Román je zčásti psán formou deníku, který si píše mladá žena. A právě ona je klíčovou postavou při odhalení a objasnění celého případu.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Tropic of night , 2003


více info...

Přidat komentář

veronika4001
28.03.2024 5 z 5

Příběh se zakládá na afrických legendách, magii a umění santerie.
Africká magie a náboženské praktiky, které v Novém světě přežívají - vúdú, candomblé, santerie.
Text je napsán velice hutně a máte pocit informací. Příběh má tři dějové linie, jednou z nich jsou dopisy ve smyslu vzpomínek Jane Doe a tato linie je linií poddějovou, protože doplňuje příběh o celkový ráz, vyplňuje ho a zároveň zaceluje.
Opele je jedním z prostředků, metod, které babalamo, věštec, používá, aby se radil s bohem.
Opravdová magie je záležitostí techniky vědomí, ne kouře a zrcadel. ...?
Kubánská santería, haitské vúdú, orišové.
Slovníček pojmů neobsahuje všechny pojmy použité v příběhu, přesto k výrazům dokážete přiřadit význam a neubírá to na čtivosti.
Kniha není jednoduchou četbou. Čeká mě pokračování v knize Údolí kostí, Evangelium podle Satana a možná do toho ještě zahrnu Noc jaguára.
Michael Gruber píše velice zajímavě. Škoda, že tyto knihy nejsou vidět (v nejmenovaných knihkupectvích je mají nedostupné), a vzhledem k roku vydání, se mi zdá, že u čtenářů více méně zanikly, ačkoliv Obratník noci je zrovna kniha, kterou považuji za velice působivou až podmanivou.
"Obratník noci to je ta kalná zóna, kam bílí lidé vykazují všechny nepříjemné stíny, zóna určená Jiným."
Pasáže s Jimmy Parezem byly čtivější, o to rychleji plynuly. S Jane Doe jsem se zasekávala, ale byla zajímavější, temnější, nápadnější a tím zaujatější, více informovanější a znalejší věci, vzhledem k tomu, že kult praktikovala. Přitom přes něj se nedostávalo snadno.
Pro absolutní originalitu a zaujetí hodnotím plným počtem.

babicka_amalka
22.05.2018 3 z 5

na můj vkus příliš mnoho popisů rituálů a zvyklostí různých kmenů, příliš mnoho "magie"; silné proškrtání by jinak zajímavému námětu dost prospělo;


trudoš
22.05.2015 5 z 5

Dějové rozvržení románu Obratník noci je složeno hned ze tří linií a každá je v jiném vypravěčském stylu. A to je jen rozehrávka perfektně zvládnutého řemesla. Další zvláštností oproti jiným thrillerům je autorova záliba v popisech. Téměř polovinu knihy tvoří antropologické poznatky ze života různých primitivních kmenů a především jejich rituálů. Uznávám, že to zní divoce, ale faktem zůstává, že jsem se u čtyřsetstránkového románu, který se prakticky rozjede až někde v polovině, nenudil ani na vteřinku. V autorově podání všechna ta vata tak nějak zvýrazňuje reálnost příběhu, až jsem byl i já, starý nevěřící Tomáš, chvílemi na pochybách, co by mohla být pravda a co jsou jen výplody fantasty. Jak jedna z postav románu říká: „Dva lidi objeví neutrio, a hned se to pokládá za seriózní vědu. Deseti tisícům lidí se na sicilském kopci zjeví Panna Marie, ale to se označí za masovou hysterii…“ Fox Mulder by plesal blahem.

KKK
17.01.2012

Hodně napínavé a konec docela překvapí.

Štítky knihy

Afrika šamanismus rituály a obřady

Autorovy další knížky

Michael Gruber
americká, 1940
2006  90%Údolí kostí
2005  80%Obratník noci
2006  86%Noc jaguára