Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci

Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84092/obet-kat-a-zachrance-ve-vztazich-a-komunikaci-84092.jpg 4 20 4

Prožíváte-li opakovaně v komunikaci s některými lidmi něco negativního nebo frustrujícího, říkáte si, že už se nenecháte vtáhnout do hry. Termín hry opravdu odpovídá negativním situacím, které se standardně opakují. Autorka, která je psychoterapeutka, v knize vysvětluje základní pojmy psychologických her Erika Berna, amerického psychiatra, zakladatele transakční analýzy. Na základě svých poznatků dává rady, jak řešit opakující se problémy ve vztazích – v rodině i s okolím. Kniha zaujme čtenáře, kteří chtějí řešit své vztahové a komunikační problémy každodenního života. Ch. Petitcollin, psycholožka zaměřená na poradenství a psychoterapeutka, pořádá semináře o vztazích a komunikaci.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Victime, bourreau ou gauveur: comment sortir du piége?


více info...

Přidat komentář

xTerezax
08.11.2022 4 z 5

Kniha mě obohatila a určitě jsem v ní schopna najít pasáže, které mě posunuly kupředu. Čte se relativně snadno, každý koncept je doplněn praktickým příkladem. Na závěr jsou i dodány tipy, jak se vyhnout negativním způsobům komunikace a jak zapracovat sám na sobě, abychom nesklouzli do role oběti/kata/zachránce. Čtyři z pěti hvězd dávám jen z důvodu, že mě vyloženě nepohltila, nicméně určitě bych ji doporučila těm, kteří se stále točí v kruhu a hádají se se svými blízkými stále dokola na stejné téma bez vidiny řešení. Kniha poskytne náhled nejen na maladaptivní způsoby vedení těchto konverzací/hádek obecně, ale i na to, co můžeme udělat k jejich ozdravení my sami (změnit ostatní totiž není v našich silách).

knihovna1
06.05.2020

Kniha je srozumitelná a návodná pro komunikaci v provokativních situacích. Poradí vám, jak reagovat, zachovat si vnitřní klid a nenechat si ubližovat od druhých a i Vy, abyste neubližovali. Kniha mi v nečem pomohla a zas posunula. Doporučuji.


Sůvička4
28.05.2019 4 z 5

Souhlasím s níže uvedeným komentářem, že jde o stručného Berneho. Ale pro základní přehled dostačující. Jako důležité vnímám obohacení o Krapmannův trojúhelník nezdravých zacyklení ve vztazích a poukázání na souvislosti s přístupem k výchově od Thomase Gordona(více např.v knize Vychova bez poražených).

Tilte
20.03.2019 3 z 5

Hodne zestrucneny Berne, prirucka splni svuj ucel, kdyz se chcete rychle zorientovat v negativnich komunikacnich modelech.

Autorovy další knížky

2008  77%Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci
2009  80%Jak správně komunikovat se svým dítětem