Obchodníci s vesmírem

Obchodníci s vesmírem https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14634/bmid_obchodnici-s-vesmirem-Euk-14634.jpg 4 206 26

Spojené státy za sto let. Přelidněný svět ovládají gigantické reklamní společnosti. Zabití v rámci průmyslové msty se považuje za běžný přestupek, ale zabití bez výstrahy - to je obchodní urážka. Rozpoutává se bezohledná bitva o největší kšeft lidské historie - o právo kolonizovat Venuši. V nejprudším ohni se ocitá šéftextař projektu Venuše Mitchell Courtenay, proti němuž se staví nejenom konkurenční reklamní společnost a podzemní hnutí konzoušů, ale i jeho vlastní žena Kathy. Život Courtenayem smýká z USA na jižní pól, na plantáže koncernu Chlorella v Kostarice i na osídlený Měsíc a uchystává mu překvapení za překvapením - s největším šokem, jak se sluší a patří, nakonec.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Space Merchants , 1953


více info...

Přidat komentář

bookworm
20.04.2024 3 z 5

Neoslovil ma samotný príbeh, ale trefné úvahy o budúcnosti, ktoré sa viac či menej už uskutočňujú. Zarážajúce je, ako presne dokázal autor už v roku 1957 určiť, čo bude hýbať spoločnosťou dnes. Vyberám sem len pár zaujímavých citátov, ktoré stoja za zamyslenie:
"Rast populácie je pre nás vždy vítaný. Viac ľudí viac kúpi. Zníženie inteligenčného kvocientu je tiež vítané. Kto menej špekuluje, viac nakupuje."
"Rozum... sme z reklamy vylúčili už dávno a doteraz sme ho nepostrádali."
Ešte čerešnička na vrch - detské cigarety ŠLUČÍK...

denib
15.11.2023 5 z 5

Rozdělení světa na konzumenty a reklamáky je tak výstižné, že nebýt osídlování Venuše apod., tak to snad ani není sci-fi :-) Ani se mi nechce věřit, že to bylo napsané tak dávno, přesně mi to padlo do nálady. Jakmile jsem začala číst, normálně mě ta knížka popadla, spoutala a odmítla pustit, dokud jí nedočtu...


Kochy84
27.08.2023 4 z 5

Před lety jsem se živil jako mediální konzultant a abych pravdu řekl, kdybych znal tuhle knížku dřív, možná jsem to v tom oboru i někam dotáhl. Klasická sci-fi z padesátých let, ukazuje přelidněný svět dotažený ad absurdum, ale některé reálie nejsou zase až tak daleko od naší situace. Všudypřítomná konzumace, mikrotransakce, cyklodoprava, pracovní podmínky které budou hodně povědomé agenturním pracovníkům v nejrůznějších výrobních závodech.. místy mě až mrazilo, když jsem si uvědomil jak cynicky přesná může být knížka z roku 1953.
Takže jako lidstvu nám asi momentálně nezbývá než osídlit Venuši.

Lele61
16.04.2023 4 z 5

Kvalitativně velmi dobrá a docela čtivá sci-fi autorské dvojice Pohl a Kornbluth. Zajímavý námět a dobré zpracování. I když kniha byla napsaná už před 70 lety, tak nějak zvlášť nezestárla a stále se dá bez problémů číst.

R47
20.01.2023 3 z 5

Asi jsem čekal trochu něco jiného. Čekal jsem fakt obchodování s vesmírem a billboardy velké jako sluneční soustavy, které poblikávají na prolétávající rakety. Asi moc douglasadamsovské... Každopádně i tohle se číst dá a má to spád. Příjemně to odsejpá. Na rozdíl od Pohlovy série Gateway, které nemůžu nějak přijít na chuť. Jestli bych to měl k něčemu přirovnat, tak to jsou možná Dveře do léta. Je tam ta snaha vypracovat se ze dna zase nahoru. Akorát ty kulisy jsou jiné. A chybí tomu ten Heinleinovský sarkasmus.

Sauron
19.08.2022 5 z 5

Rozhodně ta nejčtivější kniha kterou znám. Ale vzhledem k tomu, že mi je 11, ehm, musím tak nějak dodat, že jsem to, ehm, tak trochu četl ve špatném věku. I když, zas tak hrozně špatně jsem to nepochopil, do posledních 20ti stránek jsem to celkem chápal, ale pak už to bylo moc zamotaný. Snad až mi bude dvacet. Sbohem za 9 let !

ava.s
17.03.2021 5 z 5

Pomalejší rozjezd, ale kolem strany 50 mě kniha chytla a už nepustihla. Jde o skvělé sci-fi, kde autoři nejsou až tak mimo, spousta věcí se už děje a bůh ví, co bude za další 40 let...Vzhledem k tomu, že kniha byla napsána před víc než 60 lety, klobouk dolů, hodnotím pěti hvězdičkami.

R47
03.02.2021 3 z 5

Asi jsem čekal trochu něco jiného. Každopádně se to číst dá a má to spád. Na rozdíl od Pohlovy Gateway.

Tadeash
02.10.2020 5 z 5

Prodej a zisk máme jako božstvo už teď. Ještě nám chybí obchodní vraždy na úrovni přestupku a tahle knížka přestane být sci-fi.

Skvělé dílo. Má šťávu a dost zvratů, dobře se čte. Velmi mě potěšilo na duši.

StriderCZ
23.12.2018 4 z 5

Tuto knihu jsem získal v rámci Vánočního jarmarku na základní škole v Suchdole nad Odrou, kde laskavá paní učitelka vymyslela pro děti ze šesté třídy knihomat. Investice 10 kč do automatu vůbec nelituji. Skvělá, nadčasová kniha, s klasicky pomalejším začátkem, nabírajícím tempem a strhujícím závěrem.

Skallarix
15.10.2018 4 z 5

Obava z tehdejší formy sílícího kapitalismu, který díky nadnárodním firmám a korporacím prorůstající politikou de facto ovládá i chody států? Který kašle na lidi, používá je jen coby masy, po kterých stoupá stále výš bez jakéhokoliv ohledu na dopad na životní prostředí, či dopad na sociální sféru a životy lidí? Možná i to byl jeden z podnětů k napsání této skvělé sci-fi. V padesátých letech minulého století se tato budoucnost mohla zdát vzdálenou písní, která může i nemusí nastat - ať už v této podobě, kterou autoři popisují, či v jiné, obdobné. Dnes tato jistá forma dystopie není tak nereálná, ačkoliv z druhého pohledu na věc - naše budoucnost není, či nemusí být nikterak růžovější. Za šedesát pět let od prvního vydání této knihy se svět změnil, ubral se svým směrem, ale stále nám tato kniha má co říci, nejen ve formě zábavy, a jistě se mnohý čtenář na konci zastaví, aby alespoň v duchu porovnal, jak moc se liší naše společnost od té v knize, či kam míří...

Velmi čtivá kniha, má u mě vyhrazené místo v knihovně na poličce top science fiction. Ale abych pravdu řekl, nějak jsem nepochopil ke konci Mitchella. Já bych tu děvku asi zabil.

Predator3313
28.09.2018 5 z 5

Perfektní kniha napsaná v minulosti o budoucnosti :)
Mitchell si spokojeně žije ve své bublině, mezi elitou lidstva. Jeho pohled na svět se ale začne pomalu měnit, když se ocitne na chvostu společnosti, mezi nejnižšími vrstvami...
Kniha není dlouhá, ale myslím, že každý se po jejím myšlení trochu zamyslí nad naší společností.

pismeno
21.09.2018 3 z 5

Čtena za socíku mi přišla strašně přestřelená. Asi pochopitelně ... zkušenost s tímto typem manipulace davem tu moc nebyla (byla jiná zkušenost s jinou manipulací), na reklamy v rakouské TV jsme se občasně dívali s jistým pobavením a dokonce zájmem. Občasná prorežimně povinná kritika komerčních praktik při přenosech F1 také měla problém chybějící znalosti podstaty. Toť vše z reálných prožitků. Televizní pan Vajíčko jako zástupce reklamního světa v RVHP fakt nemohl dát dostatečný podklad pro chápání, proč ta kniha je, o čem je.

Později jsem si ji párkrát vybavil, při invazi jiného způsobu života. Daň za svobodu ... svoodu je třeba hájit .. i před komerční manipulací a monopolizací.

Přesto však setrvávám v názoru, že knížka byla přestřelená ... toho malthusiánství v ní bylo trochu moc, autoři neodhadli budoucí technologii, která tento koncept shodila pod stůl. Aspoň prozatím. Nicméně ... neměl bych knize vyčítat její záměr. Ta přeexponovanost má svůj důvod, ukázat, co v denodenním shonu a drobném vývoji rok od roku unikne pozornosti. Zdvižený prst má svůj smysl, i když autoři v tom byli trochu extremisti ... stejně jako u 1984 a některých podobných. Omlouvám se, četl jsem to v nepravý čas - a po druhé nemám v plánu. Proto nemohu dát hvězdiček víc.

Tohle je spíš společenské, i když sci-fi to jistě je taky. Opravdovou sci-fi je pak Pohlova povídka Obchodníci s Venuší a na ní návazná sága Gateway... ta povídka nastavením světa i názvem jasně odkazuje na to, co si autor ozkoušel zde... a některé koncepty z těchto návazných děl jsou knihou touto lépe osvětleny.

ufak
23.11.2017

Super knížka i po několikerém přečtení. Překvapilo mě, kdy byla napsána.

Olšan
18.10.2017 4 z 5

Tato SF nikdy nezklame.

gan112
01.10.2016 4 z 5

Opäť neľahká úloha napísať koment na nejakú knihu. Nezvyknem byť prísny, ale keď to mám zobrať z tohto pohľadu, tak by som vytkol rýchle vykvasenie. Dávam si extra bacha aby bol svet „zajtrajška“ uveriteľný. Keď sa na strane povedzme 50 dočítam že vstup do knižnice je rozprávačovi = hlavnej postave odpudivý, a v závere opisuje nejakú scénu: že je ako z Dickensa (síce neviem či bol nejaký Dickens niekedy sfilmovaný, apropo ani o nijakom inom filme v knihe zmienka nebola, čo len navodzuje moju domnienku že knižka až taká presná v odhade budúcnosti konzumentov nebola), tak ma naštve že si autori nezapamätali čo napísali pred ani nie 200 stranami. Samotná prvá polovica knihy je veľmi kvalitná, povedzme že na mňa pôsobila distopicky, čomu nasvedčuje aj téma reklamných agentúr. Nájde sa tu množstvo vychytávok ktoré patria do tohto sveta, napr. miešanie obchodných a mafiánských praktík, vlastnenie dvojizbáku v preľudnenom svete, a vypísanosť autorov tu cítiť každým cúľom. Lenže v momente keď sa Mitch dostane do sveta spotrebiteľov, začína sa tá neuveriteľná fašistická fáza ako vystrihnutá z utopického románu 1984. Tuna to začne zadrhávať. Dej pre mňa moc akčný mi nevadil, ale už predtým bolo patrné že reklamný guruovia zo Superkategórie akoby nepoznali svojho zákazníka. Takisto hl. hrdina ako člen Superkategórie, a teda s jasným charakterom predajcu, sa priznáva (aj keď len ako rozprávač) ku GAIA minulosti… Hlavne kategória ľudí, obyčajných spotrebiteľov mi nesedela. Konzervatívci (v skratke „konzouši“, aj ked to miestami vyzerá skôr na „komoušou), na oko teroristická organizácia, bola síce opísaná jednoducho, ale dostačujúco uveritelne. Takisto sa mi nepáčil koniec. Bol odseknutý, a typu účel svätí prostriedky. Takže mám ďalšie podozrenie že knižka je rýchlo-kvasná. Akokoľvek sa ale zdá že knihu kritizujem, v podstate sa mi páčila. Rozhodne si myslím že patrí medzi majstrovské diela, a to nielen z hľadiska roku výroby. Dobrý námet na diskusiu. Ved samotné heslo tejto knihy pre mňa je: "Najvyššou formou našeho umenia je presvedčiť zákazníka, pričom si nieje vedomí že je presvedčovaný“.

Schary
07.07.2016 5 z 5

Moc pěkná kniha. Ležela mi v knihovně dýl a pořád jsem její přečtení odkládala, nějak mi nesedělo téma a stručný obsah mě taky nenadchl, tak mě nelákala. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem se do knížky zakousla, děj odsýpá, je napínavý a nechybí romantická zápletka. Navíc má knížka v sobě hlubší poselství a varuje nás "konzumenty" před nenažranými magnáty.Takže doporučuji!!!

jardadr
04.02.2016 4 z 5

Tato knížka je vlastně stará takřka jeden lidský věk - 64 let, počítám-li správně. Avšak až na nějaké technické detaily, které nemohli autoři ve své době odhadovat, si stále zachovává svěžest. Snad více než to, jak stojí v anotaci na vazbě - se znovuobnovením kapitalismu můžeme vychutnat některé nuance děje. Pokud slovo vychutnávat není v tomto případě spíše nadsázka. Ono se to sice tváří jako akční space opera, ale je kvůli tomu to napsáno nebylo a i když jsou "některé nuance" jakoby nadnesené, právě tím se zdůrazňuje jejich podobnost s praktikami v našem světě. Nu co říkáte takové krásné větě jako:
"Byla vychována v hluboce morálním rodinném prostředí, kde úcta k prodeji byla nade vše." (Místo slova prodej lze dosadit třeba zisk, růst.)
Anebo heslo: "Kdo nic nepotřebuje, nic nespotřebuje." Dodávám, že obyčejným "občanům" se ve vyšších společenských kruzích té doby říká prostě - konzumenti.
Je to zábavná sci-fi kniha, to nelze popřít, ale její myšlenka míří výš. Je to i svého druhu varování před plundrováním planety a jisté cestě ke katastrofě, která, ale momentálně určitým lidem přináší nejen zisk, ale i body u veřejného mínění, příklady známe i od nás. Politikové, kteří tvrdí, že lidská činnost nemá na planetu vliv a nijak ji nepoškozuje, a že ekologie je jen druh terorismu omezující přirozené lidské právo podnikat a vydělávat, existují nejen ve světě Obchodníků s vesmírem.

jirincz
25.09.2015 3 z 5

Čelt jsem hodně chvály a snad i komentáře, že jde o jedno z nejlepších sci-fi... Bohužel to se mi nedostalo, čekal jsem spíše hard sci-fi, ale nějaká vědecká fantazie tu hrála spíše druhé housle. Hlavním tématem je tu, jak prodat lidem a správně marketingovat lety na Venuši. A dokonce ani to tu není většina kniha, ale většina jsou různé intriky, obchodní vraždy, střety s konzervativci. Mě to prostě spíše přišlo místama jako nějaký způsob filozofického románu směrem na budoucnost. Není to asi kniha, kterou bych musel číst znovu, ale není to ani žádný odpad a během některých obchodních intrik mě zajímalo jak to dopadne. SPOILER: pro mě nejlepší část byla, když se hlavní hrdina odstal z vrcholu do společenské spodiny, kdy měl dělat otroka. Ten moment, kdy z ničeho nic je dole díky podrazu od kolegy.

flippercz
18.08.2014 3 z 5

Po těžkém pomalém začátku , přišel rychlý konec.