Obchod na korze / Nevěsta

Obchod na korze / Nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193427/bmid_obchod-na-korze-nevesta-HSo-193427.jpg 3 3 2

Obchod na korze se odehrává během druhé světové války v malém městečku Sabinov na Slovensku. Základním motivem novely je dilema hlavního hrdiny, truhláře Tóny Brtka (ve filmu jej ztvárnil Jozef Kroner), zda dokáže odporovat zlu ztělesněnému protižidovskými zákony a jejich vykonavateli hlinkovskými fašisty a odolá výhodné šanci, která se mu nabízí: získat postavení a majetek na úkor druhého člověka. V povídce nevěsta se vrací k osudům obyvatelů kteréhosi malého města pod Vihorlatem, k osudům lidí, kteří se i za těch nejhorších podmínek snažili zachovat si lidství a životní optimismus, aby pak byli zaskočeni apokalypticky hrůznou dobou.... celý text

Přidat komentář

Denny456
25.02.2022 3 z 5

Takže 90 stran je Obchod na korze a 70 pak Nevěsta. Přestože o Obchodu jste jistě už slyšeli díky oscarovému filmu, tak pro mě je určitě lepší Nevěsta. Ta je sevřenější a lépe napsaná. Naopak u Obchodu jsem si říkal, jak z tohohle mohli udělat tak prima film. No někdy se zázraky dějí.

mosem
23.08.2020 3 z 5

Stěžejní část této knihy tvoří Obchod na korze. Slyšel o něm každý. Mnohem víc lidí však zřejmě vidělo filmové zpracování s postavou Jozefa Kronera v hlavní roli Tóny Brtka, než četlo předlohu. Také jsem viděl nejprve film, a teprve následně si přečetl knihu. Nevím, jestli to bylo geniálním ztvárněním Kronerovým, ale literární předloha mně ve srovnání s tím přišla plochá a nudná. Možná to bylo rozsahem (cca 90 stran), který nedal prostor pro rozsáhlejší popis a zachycení psychologie postav. Na druhé straně takové zkratkové zpracování by mohlo vést k většímu zapojení představivosti (jako je tomu u klasických dramat), ale ani toto se nedostavilo. Nepochybně není špatné si přečíst knihu a podívat se na film, nebo opačně. Ale jestli pro film platí, že jsem jej viděl opakovaně, v případě knihy mohu říci,že se k ní zřejmě znovu vracet nebudu.
Pokud jde o povídku Nevěsta, která tvoří druhou část této knihy, byla pro mne zajímavější. Ať již jistým vhledem do života a tradic židovské komunity, tak něčím co podle mne balancuje mezi "židovským" a "černým" humorem. Což ve své době do jisté míry asi splývalo. Takže povídka, i když byla do knihy zařazena jako druhá, by měla patřit na začátek - ale to je daň za úspěch filmového Obchodu na korze.