O staroegyptských bozích a hrdinech

O staroegyptských bozích a hrdinech https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386626/bmid_o-staroegyptskych-bozich-a-hrdinech-onQ-386626.jpg 5 1 1

Tato knížka jest volným zpracováním několika egyptských pověstí, jež jsou shrnuty v prvních pět kapitol. Autorka čerpala z různých překladů egyptských textů. K těmto pěti povídkám pojí se pak historické vypravování o královně Hatčepsutě, propletené bájemi, jež o ní zachovaly obrazy v jejím chrámě v Deir el Bachri.

Přidat komentář

asakz
26.02.2021 5 z 5

Tato útlá knížečka poměrně hojně se vyskytující v antikvariátech reprezentuje to nejlepší z knižní tvorby své doby (20. století před 2. světovou válkou) - obsahuje řadu krásných barevných i černobílých ilustrací a text, který je sice jednoduchý (kniha je určena primárně pro děti), ale prodchnutý zvláštním duchem a poezií. Přestože autorka věnovala knihu dětem, není to pohádková fantazie, nýbrž je podložena studiem dobových reálií a starobylých egyptských textů, které jsou uvedeny spolu s dalšími doplňkovými informacemi v poznámkovém aparátu na konci knihy. Příběhy jsou uvěřitelné (samozřejmě s tím, že obsahují mnohá mytologická témata) a vzbuzují příjemný dojem, že autorka nejen pečlivě nastudovala podklady pro své dílo, ale dokázala se i úspěšně vžít do života a mentality tehdejších lidí. Proto knížku doporučuji každému, kdo se zajímá o život a mytologii starého Egypta nebo třeba jen miluje kouzelnou atmosféru dýchající ze starých knih :-).

Štítky knihy

mytologie starověký Egypt

Autorovy další knížky

Ludmila Matiegková
česká, 1889 - 1960
1927  0%V objetí sfingy
1925  100%O staroegyptských bozích a hrdinech
1918  0%Jak vzniklo písmo
1937  0%Dítě v starém Egyptě
1930  0%O bílém oslíku