O starobylosti Židů / Můj život

O starobylosti Židů / Můj život https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57685/o-starobylosti-zidu-muj-zivot-57685.jpg 4 5 2

Tento svazek je věnován dvěma menším pracím z jeho dílny, jež ač odlišné obsahem, literárním časem a autorským záběrem, přesto shodně vypovídají o vzrušené době, kterou jejich tvůrce prožíval. Drobný spis O starobylosti Židů je de facto první historickou polemikou proti římské nadvládě, a reagoval jím na hojné projevy nenávisti vůči Židům, šířené zejména v dobové historické a filozofické literatuře. Adresoval jej svému staršímu současníkovi Apiónovi z Alexandrie, známému svým antijudaismem, a hájil v něm židovský národ z hlediska starobylého původu, zejména náboženství, zákonodárství a mravů, a demonstroval přednosti židovské kultury a způsobu života. Josefův výklad o národě doplňuje jeho další historický spisek – vlastní životopis Můj život, který je první dochovanou antickou autobiografií. Josef v něm popsal dobu svého mládí, a především – jsa osočen Jústem z Tiberiady, že za protiřímského povstání v Galileji zradil své krajany – vylíčil svou činost za tzv. židovské války (66-73), a osvětil své sympatie a loajalitu vůči Římanům. V obou textech zaznamenal množství historicky cenných informací o své době i o dějinách židovského národa. Tento svazek zahrnuje polemický spis O starobylosti Židů čili Odpověď Apiónovi.... celý text

Přidat komentář

dalia1769
15.09.2023 4 z 5

Je zajímavé číst o těchto událostech z pohledu jiného než křesťanského. Navíc z pera autora, který měl k dispozici řadu pro nás již dnes ztracených pramenů. Jedná se o pečlivou historiografickou práci, a zvláštní životní příběh oddaného Žida hrdého na svůj národ, který si ale zároveň uvědomuje i jeho nejednotnost a možnou jednotící roli Říma. Pozoruhodná kniha.

Syssi
28.03.2022 4 z 5

Kniha se skládá ze dvou spisů, a proto si každý zaslouží posuzovat zcela samostatně, přestože mají stejného autora.

O starobylosti Židů je celkem zajímavé čtení, protože se sestává především z omylů antického světa ohledně Židů. Jelikož autor neskrývá zášť proti řeckým či egyptským dějepiscům, kteří o nich psali, je to celkem zábavné. Mimo to zahrnuje také stručný přehled židovského zákona.

Kladem druhého spisu, který se nazývá Můj život, je rozhodně uvedení do předvečera židovské války. Má to však jednu ohromnou vadu, a to neuvěřitelnou samolibost autora. Lze tak až získat pocit, jakoby byl příběh psán pohledu záporné postavy.


Autorovy další knížky

Josephus Flavius
izraelská, 37 - 100
1973  94%O vlastním osudu
1990  78%Válka židovská I
1965  89%Válka židovská
1998  80%O starobylosti Židů
2006  76%O starobylosti Židů / Můj život