O Nebesáři

O Nebesáři https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308186/bmid_o-nebesari-Eeb-308186.jpg 4 10 10

Ves v horském údolí zaplaví kalná voda a vtrhne do ní temnota. Dívenka Klára se musí vydat na cestu za tajemným Nebesářem, aby od něj získala hřejivý plamen pro svou nemocnou matku. Pohádka Vratislava Maňáka předkládá čtenáři lyrické podobenství o oddanosti, dětské odvaze a tajích noční oblohy. Knihu výtvarně doprovázejí mezzotinty ak. malíře Jana Híska.... celý text

Přidat komentář

adbrko
03.04.2022 2 z 5

Jak někdo psal, že oceňuje autorův jazyk, tak ten pro mě byl naopak kamenem úrazu. Abych do dětské knihy do rozhovoru holčičky s pohádkovým dědečkem najednou dala slovo "direkce" nebo "prekérní", to mi nepřipadalo jako vhodná volba. Jinak jsem tedy ani nepochopila, zda chtěl básník něco hlavního říci. Za mě čtivý sloh, který ale mohl být mnohem povedenější, hlavně na začátku, kdy byl snad až moc lyrický. Obálka hezky umělecká.

Verca0610
21.03.2020 5 z 5

Knížka plná metafor, poetických přirovnání. Pohádka, která mě dojala a zároveň rychle přenesla do fantazijní báně Nebesáře. Za mě úžasný příběh, moc se mi líbil jazyk, který autor využívá. Doporučila bych dětem i dospělým.


Isew
09.03.2017 4 z 5

Smutná knížka s nadějným koncem, který je nepravděpodobný. SPOILER Dcera opouští matku, aby si u Nebesáře vyprosila oheň pro svou matku, která je nemocná. Opouští ji v okamžiku, kdy je zesláblá natolik, že nedokáže vstát z postele. Dívka Nebesáře najde a on, ač ví, že její matka leží bez pomoci v domečku bez ohně a základních potřeb, tak ji drží u sebe tři dny a dává jí hádanky. Když je uhádne, tak dostane oheň. Je to pohádka, hádanky jsou vyřešené, dívka oheň dostane, vrací se domů a vše je v pořádku. Ve skutečnosti by matka za tři dny bez vody a pomoci, ve stavu v jakém ji dcera opouštěla, nevydržela a zemřela by.
Musím ocenit krásnou obálku a moc hezký formát knížky. Sice malá písmena, která by zvlášť menším dětem asi nevyhovovala, ale mně to nevadilo.
Dala bych tři hvězdičky, dcery mě teď přesvědčují, že je to málo, že se jim pohádka líbila. Je to hlavně knížka pro děti, tak tedy o jednu hvězdičku víc.