O koních a lidech

O koních a lidech https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19108/o-konich-a-lidech-19108.jpg 4 38 4

Monty Roberts se od raného mládí pohyboval v prostředí dostihového závodiště a sledoval tradiční metody cvičitelů, kteří se při výcviku řídili pravidlem: Uděláš, co ti přikážu, nebo ti způsobím bolest! Kůň volí před nebezpečím vždy únik, nikoliv boj, naproti tomu člověk se stále rozhoduje, zda je v dané situaci dravec, nebo kořist a zda je tedy tou nejchytřejší volbou útěk, či naopak konfrontace, a toto kolísání se promítá do soukromého života i vztahů na pracovišti. Autor však navrhuje třetí možnost, díky níž lze nalézt cestu z podobného dilematu: partnerství. ... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Horse sense for people , 2000


více info...

Přidat komentář

Jeár13
25.04.2020 4 z 5

Skvělá kniha, ve své době to byla bible pro všechny koňáky, dnes už je ale Monty Roberts zdaleka překonán v přístupu ke koním a jsou autoři a lidi, kteří vytáhli laťku mnohem výš.

denča1000
16.08.2018

Stejně jako ostatní knihy od Monty, je i tahle naprosto úžasná a dokonalá. Mám přečtené již všechny knihy a všechny mě naprosto pohltily a vtáhly do jeho života. Zanechaly ve mě velice dobrý pocit a Monty je pro mě úžasný člověk, prostě kapacita.

Je úžasné kolik neksutečně moc toho prožil a především dokázal. Lidé po celém světě, se jeho metodu snaží pochopit, učí se s koňmi zacházet nenásilně a daří se jim to. A to vše jen díky Montymu.

Škoda, že napsal tak málo knih, ale zase v nich shrnul téměř veškerý svůj život. Ikdyž často opakuje jisté věty, či myšlenky i z jiných knih, které napsal, tak mi to u něho nevadí, protože mě jeho názory zajímají a baví.

Tahle kniha je dost zaměřena i na lidi samotné, což také není vůbec na škodu, protože kdo se nad tím zamyslí, zjistí, že to dává smysl a má pravdu ve spoustě věcí.


Anie.M
07.08.2018 4 z 5

zajímavé a poučné, dobré se nad jednotlivými myšlenkami zamyslet a třeba je zkusit přenést do našeho života, podívat se na věci jinýma očima - možná lepšíma ?

"hodně lidí se dívá, avšak jen málo lidí vidí"
"násilí je posledním útočištěm neschopného člověka"

-Daniela-
11.02.2014 5 z 5

Moc zajímavá kniha, poutavé příběhy. Líbí se mi, jak aplikuje principy nenásilné výchovy a motivace na mezilidské vztahy, mě velice zaujala například "metoda tabule" při výchově dětí.