O knihovnickou sovu 2022

O knihovnickou sovu 2022 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510941/bmid_o-knihovnickou-sovu-2022-65d5fde52275b.png 4 4 1

Sborník nejlepších povídek z 2. ročníku literární soutěže MKP. Po příbězích ze života z roku 2021 sáhli vyhlašovatelé literární soutěže O knihovnickou sovu v druhém ročníku po námětech z říše snů. A tak se ve sborníku za rok 2022 objevuje osmnáct žánrově velmi rozmanitých povídek na zadané téma To by mě ani ve snu nenapadlo od slibných začínajících autorů.... celý text

Povídky Literatura česká Příběhy
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

O knihovnickou sovu 2022 , 2023


více info...

Přidat komentář

Tessuna
06.02.2024 3 z 5

Jelikož se blíží vydání sborníku dalšího ročníku, vrátila jsem se k tomuhle a zavzpomínala. Překvapilo mne, jak je nevyvážený: porota se opravdu rozcházela. Přiznávám, v té porotě jsem byla taky. A přiznávám, že některé z povídek bych do sborníku nevybrala, kdyby to bylo jen na mně.
Příjemné ale je, že druhý ročník soutěže přinesl žánrovou pestrost, která se mi líbí a kterou se, doufám, podaří zachovat.
Třeba Blackout je solidní postapo, Dar snu dobrá portálová fantasy (která by si zasloužila pokračování), Den dětí vás nostalgicky přenese do školních lavic, Na Vánoce s nožem v ruce překvapí hrdinou, s jakým by člověk obvykle nesoucítil, Posedlý zase tím, že by jeden nečekal, že se takový thriller vejde do tak krátké povídky, Světskej život je cirkusácká povídka se zvratem, který nebudu prozrazovat, a Zelenej domeček má hororovou atmosféru hustou jako pórková polívka.
To jsem jmenovala svůj výběr: ostatní povídky nejsou špatné, jen mi přijdou slabší. Ale co čtenář, to jiný vkus (o porotcích literárních soutěží to platí taky). Třeba se někomu jinému budou líbit zrovna ty povídky, které mi nesedly. Dávám tomu tři hvězdy, ale ani ne proto, že by celý sborník byl průměrný: spíše proto, že tam jsou povídky pětihvězdičkové... a pak taky ty ostatní.