O duchu zákonů

O duchu zákonů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21191/bmid_o-duchu-zakonu-biS-21191.png 4 5 1

Reprint původního vydání z r. 1947 včetně tit. s. Upravila Markéta Šálená. Montesquieu hledal řešení, jak odvrátit "přirozený" osud civilizací spějících od vzestupu k rozkladu a zániku. Našel je v promyšleném zákonodárství. toto téma zpracoval ve své nejslavnější knize O duchu zákonů, vydané poprvé 1748 v Ženevě. Základ spisu je v hledání odpovědi, proč jsou v různých zemích zákony tak rozmanité, že to vyvolává dojem chaosu. Do té doby byla snaha vykládat právní uspořádání států metafyzicky, snahou přiblížit se ideálu, anebo kritériem prospěšnosti. Montesquieu zvolil metodu kauzální. Ukazoval, že národní zákonodárství podmiňují životní podmínky té či oné kultury. Výsledkem byl impozantní spis, jehož teoretický základ se v této publikaci předkládá české veřejnosti.... celý text

Literatura světová Filozofie Právo
Vydáno: , Aleš Čeněk
Originální název:

De l'esprit des lois , 1748


více info...

Přidat komentář

LordByron
01.08.2021 5 z 5

Fantastické dielo a jedno z prvých co som kedy o statovede ešte ako malý čítal.
Rozhodne doporucujem každému politológovi, filozofov, právnikovi co komukoľvek co jednoducho uvažuje nad tým aká by mohla byt ústava a aký štát.
Mňa samotného pritom zaujali často najmä pasáže menej známe. Napríklad ako veľmi zaujmavo teoretizuje ze tým co udrží demokraciu v chode je jedine občianska cnosť (pretože despocia môže fungovať len na strachu ale vláda ľudu len na súdržnom ľude ktory miluje slobodu).
Alebo všadeprítomný a pre osvietencov typický obdiv k Sparte (podobne ako u Machiavelliho a Rousseaua) ktorým autor nakazil aj mňa :).
A na záver dodám ze fakt už len čakám kedy niekto vytiahne ze bol Montesquieu homofob :) ako každý v tej dobe :) ale naši Progresivci knihy nečítajú takže si snáď môžem zatiaľ vydýchnuť.

Štítky knihy

politologie

Autorovy další knížky

Charles Louis Montesquieu
francouzská, 1689 - 1755
1920  72%Perské listy
2003  84%O duchu zákonů
2010  87%O duchu zákonů I.
2001  85%Pravdivá historie
2010  91%Sláva a úpadek říše římské

Kniha O duchu zákonů je v

Přečtených11x
Knihotéce5x
Chystám se číst13x
Chci si koupit6x