O divadle a tak podobně

O divadle a tak podobně https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111821/o-divadle-a-tak-podo.jpg 4 26 6

Tato kniha obsahuje dvě půvabná literární vyprávění o divadle - soubor fejetonů Karla Čapka Jak vzniká divadelní hra a průvodce po zákulisí a knížku Olgy Scheinpflungové Divadlení zápisky. Oba autoři vyprávějí o divadle zasvěceně - i když každý z jiného pohledu. Karel Čapek z pohledu spisovatele a Olga Scheinpflugová z pohledu herečky. Divadlo však oba líčí s láskou, jemným humorem a vtipem... celý text

Přidat komentář

Gabi13
11.02.2024 5 z 5

Skvělá čeština a skvělý popis života divadelního. Jak z prostředí herečky, tak z pozice autora hry. Velmi vtipné popisky a přirovnání. Část pana Čapka byla svižnější, ale druhá část paní Scheinpflugové byla zase detailnější a jako rodačka "Jiráskova Hronova" divadlo miluju a takto se na něho podívat bylo milým oživením.

TaťkaMF
26.10.2022 4 z 5

Souhlasím s většinou, že Čapkova část byla lepší a svižnější, ale rozhodně nemůžu říct, že bych se u Scheinpflugové nudil. Celkově je to hezké a úsměvné čtení, které i člověka divadlem nepolíbeného zanese atmosférou velmi blízko na prkna, které znamenají svět. Sám mám, jak by označila Olga, divadelní zkušenost z "venkova" a musím říct, že v mnohém to je vše stejně zmatené a komické. Jen je k tomu zapotřebí daleko méně lidí.


KaLiBi
02.11.2021 3 z 5

Čapek si opět krásně pohrál se slovíčky, bylo to svižné, příjemné a veselé. Scheinpflugová není asi úplně můj styl, ale i přesto se četla dobře a chvílemi jsem se celkem nasmála.

Nočnípták
17.03.2019 3 z 5

Pospíchám k doktoru. Honem ujede mě autobus. Ještě malou knížku do batůžku .Do knihovny sáhnu skoro poslepu. Jéje, tuhle už jsem nečetla spoustu let. První třetina přečtena už v autobuse, zbytek v čekárně. Kráása. Čapek nemá chybu a Scheinpflugovou taky můžu. Bylo to půvabné, úsměvné. Pobavila jsem se. Cestou zpátky jsem koukala z okna, neměla jsem co číst.

monikaKU
26.02.2018 3 z 5

Prva cast od Karla Capka ma bavila velmi, ake tou druhou, id Olgy Scheinpflugovej, som sa prekusavala tazko. Aj tak sa to ale da povazovat za prijemne odreagovanie v dobe, kedy deti maju horucky a vas boli cely clovek z celodenneho chovania, utesovania, obskakovania, merania teploty, utierania bliknkov, prehovarania k tomu, aby nieco zjedli, vypili, vycurali sa, lahli si, prykryli sa perinou.... a vy potrebujete mysliet na nieco ine, trebars na to, ze i vy tu chripku mate.

fialka voňavá
09.06.2013 3 z 5

Úsměvná pojednání jak vzniká divadelní hra,divadlo je umění, tak jako válečnictví o hazaard, tak jako hra v ruletě. Autor popisuje lidi za scénou, pod ní i nad ní, kteří spolu táhnou a strkají tu káru dál. Kniha určitě stojí za přečtení pro toho, kdo navštěvuje divadelní představení i ten, kdo nenavštěvuje, alespoň se dozví něco o divadle.

Štítky knihy

humor divadlo

Autoři knihy

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
Olga Scheinpflugová
česká, 1902 - 1968