O citech a dalších složitých věcech člověka

O citech a dalších složitých věcech člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305046/mid_o-citech-a-dalsich-slozitych-vecech-134-305046.jpg 5 5 4

Mimo jiné radí, jak léčit závist, hněv, různé fobie, jak prožívat negativní city, vysvětluje, v čem spočívá skutečná upřímnost, a také, zda k nám Bůh promlouvá skrze sny. Kniha vznikala v průběhu exercicií, které autor vedl, na základě autentických otázek účastníků. Je určena pro nejširší čtenářskou obec a je nabízena jako poradce nikoli jako učebnice.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Cesta
Originální název:

O uczuciach i innych trudnych ludzkich sprawach , 2004


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
29.05.2022 4 z 5

Hlavní část knihy obsahuje otázky a odpovědi týkající se emocí a konkrétních životních situací, které s nimi souvisejí. Druhá část je rozvolněnější, objevují se spíš dotazy k soudobým společenským tématům.

První otázka míří přímo k jádru věci: "Co si počít, aby se člověk od neuspořádaných citů osvobodil?" P. Augustyn odpovídá, že to není možné ani žádoucí. Emoce nám přinášejí informace o dějích v našem srdci, k nimž nemáme přímý přístup. A bez poznání není skutečné svobody, tedy ani duchovního života. I zkušenosti dalších tazatelů dokládají, že namáhavému úsilí o "emocionální kulturu" se nevyhneme, že ho nelze nahradit např. soustředěním na racionalitu nebo přísunem nových podnětů. Nemůžeme být osvobozeni od citů, "zato můžeme být svobodní v nich".
A tak se otázka proměňuje: Jak zajistit, aby neuspořádané city neovládly náš život, nepřipravily nás o všechnu energii, pozornost a prostor ke svobodě? V první řadě je pozorně přijímat a učit se je číst. Pak P. Augustyn radí nezůstávat s nimi sami. Promluvit o nich nahlas s vhodným člověkem, potom také s Bohem, který uspořádává a uzdravuje. Zároveň jít něco udělat, někomu pomoci, interagovat s lidmi. Tak své rozpoznané pocity otvíráme širší realitě, abychom prožili jejich skutečnou relevanci a váhu.

Chesterton
16.01.2018 5 z 5

Velice inspirativní slova zkušeného muže :))


martunka
24.05.2017 5 z 5

Určitě se mi líbí forma kázání v této knize. Na přímou otázku je přímá odpověď. Jinak je pro mě kniha přínosem.

Vojslava
25.10.2016 5 z 5

Knížka z kategorie "autor trochu jinak"; odpovědi na otázky z praxe při četbě posunou trochu jinak než systematická pojednání. Navíc mnohé postřehy jsou až zoufale aktuální. Rozhodně doporučuji!