Archanděl

Archanděl https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393014/bmid_archandel-SbP-393014.jpg 4 59 15

Nyströmová & Forssová série

< 6. díl >

Ingrid Nyströmová a Stina Forssová narazí na nesrovnalosti ve starém případu, který se týkal sebevraždy mladého muže. Tento muž byl na počátku devadesátých let hlavním podezřelým z jednoho z nejkrutějších zločinů ve Švédsku, v němž bylo zabito šest mladých lidí, členů skupiny Heavy Metal Band. Vyšetřování zavádí obě dvě rozdílné ženy do hlubin subkultury, na hranici mezi vírou a fanatickou religiozitou, ze zasněženého Smalandu na rozeklaném západním pobřeží do temných důlních šachet Kiruny v severním Švédsku, v nichž se těží železná ruda. Když je v blízkosti Växjö zapálen středověký kostel a jeden z kolegů, kteří se podílejí na vyšetřování, je těžce zraněn, uvědomí si obě ženy, že tento případ není ještě zdaleka vyřešen...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Erzengel , 2018


více info...

Přidat komentář

konicekbily
01.03.2023 4 z 5

Promyšlená složitá zápletka založená na náhlém objevu, že dávná sebevražda nemohla být sebevraždou, vede zavedený vyšetřovací tým do minulosti s dosahem po celém Švédsku - až za polární kruh. Některé mrtvoly se ztrácejí, jiné se zase objevují! Kdo nezná styl psaní autorského dua, bude namítat, že vše je zdlouhavé a nepřehledné. Domnívám se, že kniha je určena pro fanoušky této řady!

martin3554
26.03.2022 5 z 5

Jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Už se těším na Sněhurčinu rakev.


lapagerie
15.02.2022 4 z 5

Napínavá a čtivá detektivka. Netvrdím, že mi zůstane v hlavě navždy, ale každopádně si ráda přečtu další díly v sérii

000nugatovej
12.10.2021 3 z 5

Kriminálka, co neurazí. Čte se dobře - brzy zapomenete, o čem byla...

soukroma
27.07.2021 5 z 5

Sérii mám ráda, ale zrovna tenhle díl číst po Longinově kopí, to hodně bolí: otče náš v pekle, 666, death metal apod. hrůzy naší doby (jak dlouhou cestu lidstvo urazilo za dva tisíce let...). Fanatici, satanisté, metalisté a navíc domácí linky obou vyšetřovatelek také nepřispívají ke klidu a pohodě. Možná tentokrát ani nedočtu.
Ale samozřejmě jsem dočetla! zápletka houstla, pořádné vyšetřování na všech frontách taky (spousty jmen a vazeb), zapojil se celý policejní tým, nechybí ani cestování za svědky a informacemi přes celé Švédsko (autem, vlakem, letadlem): od Växjö, přes Göteborg, Stockholm, až do 1600 km vzdálené severské Kiruny. Velmi komplikované, mrtvoly tu přibyly, tam se zase ztratily, a otevřený případ čtvrt století starý měl pokračování i v současnosti. A nakonec ten celý komplikovaný příběh ani o satanismu vlastně moc nebyl, rozuzlení bylo tomu na míle daleko, až nečekaně.

alzbeta4340
09.07.2020 5 z 5

Další díl mé oblíbené detektivní série - a zase jsem si výborně početla. Vyšetřuje se starý případ sebevraždy, u kterého se víceméně náhodou najdou po létech nesrovnalosti a současné opakující se případy žhářství. Děj je hodně zaměřený na popis vyšetřování, nenajdete zde nepřiměřeně drastické scény, není to ale rozhodně žádná "selanka".
Kniha se dá určitě číst i samostatně, ve vedlejších linkách, hlavně v soukromí vyšetřovatelky Stiny, ale navazuje na předcházející dva díly. Nenajdeme tu ovšem ani nějakou romantiku, ani mimořádné psychické odchylky, jak je někdy v detektivkách zvykem.
Ráda doporučuji.

SilvieSisinka
18.04.2020 3 z 5

Složitá zápletka. Nevím nějak jsem se nemohla pořádně zakousnout do tohodle dílů. Moc dlouhé.

katka9574
07.03.2020 5 z 5

Ono je fakt dobré číst sérii pěkně popořadě ;) A rozhodně to platí pro díly Bez slitování a Archanděl, ty na sebe v mnoha případech přímo navazují. A tipuji, že ve Sněhurce dílky zapadnou ještě lépe :) Manželské duo Kerstin & Roman píše opravdu skvěle. Za mě jasných 5 hvězd! Celou sérii zbožňuji a vřele doporučuji k přečtení!

kolacky
21.02.2020 3 z 5

Moje první a asi poslední knížka od autorů. Dost dobrý a sympatický policejní tým, solidní zápletka, slušně napsané... jen mě strašně naštvaly ty nezapošité nitky. SPOILERY! Našli Sixtenovo tělo? Našli vůbec Fredrika? Kam ho Anita zahrabala? Kdo střílel na samém konci a proč? Kvůli Knutovi? Proč to dopr... odnesla ta sympatická máma? Takovéhle věci mi prostě nesedí. Možná, opravdu jen možná si pořídím Sněhurčinu rakev, třeba se tam něco dozvím. A pokud ne, mají u mě autoři šlus neboli konec.

Schamila
13.10.2019 5 z 5

Zase hodně podařené, šéfka to stále dává,bezva parta,bezva případ,mělo to ty správné graaady, už se těším na další...

Acquenta
27.09.2019 2 z 5

No, asi jsem při výběru sáhla vedle, kniha mě vůbec nenadchla. Příběh hrozně zdlouhavý, nudný, tak tak jsem se překousala na konec a jsem šťastná, že to mám za sebou :-D Tihle autoři asi nebudou můj šálek kávy ...

Avila
16.09.2019 5 z 5

Už od prvního dílu Motýlí dům se na knihy této dvojice těším a nesmí mi chybět ve "sbírce". Doposud měla každá kniha originální zápletku. A i tentokrát se povedlo autorům vymyslet skvělý a napínavý příběh který chytne a až do úplného konce nepustí. Plus tým vyšetřovatelů který se úžasně doplňuje..... a mě prostě baví....

PPardinio
31.08.2019 5 z 5

Od Ledových hlubin ušli autoři opravdu slušný kus cesty a Archanděl mi vyloženě sedl. Hodně mě bavilo, že vyšetřování vedlo několik povahově rozdílných postav a děj tak měnil různě tempo podle toho, který detektiv zrovna pátral (Delgado, Knutssen, Nyströmová a Forssová). Žádný z vyšetřovatelů nebyl vyloženě dominantní, což ději také pomohlo. Jako plus hodnotím fakt, že zde bylo minimum porad a více času se věnovalo výslechům rodinných příslušníků skupiny Flamethrower, zavražděných před 25 lety v Hallsbergu. Docela uvěřitelně působil i hlavní "padouch".

katerina5544
21.08.2019 5 z 5

Opět vynikající díl série. Vůbec jsem netušila, že to může být tak jak to nakonec bylo, palec nahoru za zápletku! Mám ráda i členy vyšetřovacího týmu, navíc v této sérii - ne jako v jiných podobných knihách - se nerozpitvávají vztahy, vše je řečeno stručně a jasně a proto mě to baví. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

a.k
14.07.2019 4 z 5

Zápletka je poměrně složitá a vyšetřování ztěžuje skutečnost, že se čin stal před mnoha lety. Vyšetřovatelé se k tomu musí primárně věnovat aktuálním případům. Směr, kterým se pátrání bude ubírat, těžko odhadnete a vůbec byste ho nečekali. Podnětů, které musí policie najednou řešit, je nespočet, až si říkáte, jak se toto vše může nakonec pospojovat.
Myslím, že pokud jste nečetli žádnou z předešlých knih série, bude chvíli trvat, než se zorientujete v jednotlivých členech policejního týmu.
Tato série má bezesporu stoupající tendenci a případ od případu je lepší. Pokud máte rádi spletité případy, pak to je detektivka přesně pro vás.

Autoři knihy

Roman Voosen
německá, 1973