Nová životní kapitola Amy B.

Nová životní kapitola Amy B. https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441546/bmid_nova-zivotni-kapitola-amy-b-KCj-441546.jpg 4 38 15

Amy Bylerová je upracovaná, nedoceněná a (skoro) svobodná matka. Když se však objeví její (skoro) bývalý manžel, pronásledovaný pocitem viny, a nabídne se, že se o děti na nějaký čas postará, Amy váhá. Malá přestávka by jí prospěla, ale dokáže být bez dětí? A co si počnou děti bez ní? Zvládne se o ně jejich otec postarat? Nakonec se nechá přesvědčit a vyrazí z pensylvánského venkova na knihovnickou konferenci do města, které nikdy nespí. Do New Yorku. Obvykle prakticky založená a zdrženlivá Amy se ve víru velkoměsta dokáže konečně pořádně odvázat. Objevuje sofistikovaný život plný kultury a jiných radostí, jež si dosud odpírala. Zjišťuje, že i svobodná matka si může dopřát trochu zábavy, a ne věnovat veškerý čas dvěma pubertálním dětem. Dokonce se za povzbuzování svých kamarádek odhodlá i k několika schůzkám naslepo. Jedno setkání jí však obrátí život vzhůru nohama. Potká muže, v jehož přítomnosti se jí srdce rozbuší jako splašené. Původně nevinné prázdniny se tak změní ve spletitou hru citů, a jak se léto chýlí ke konci, Amy si uvědomuje, že bude muset učinit nelehké rozhodnutí. Dá sbohem svému starému životu a otevře novou, vzrušující kapitolu? Neztratí ale návratem domů svoje nově objevené já? Než si však stačí vybrat, nečekaná událost svede oba její světy dohromady a Amy hrozí, že ztratí všechno, o čem kdy snila a co kdy milovala.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Overdue Life of Amy Byler , 2019


více info...

Přidat komentář

tatjana1737
21.08.2023 5 z 5

Četla jsem na doporučení ze skupinky na Modrém koníkovi a líbilo se mi to moc. Není to jen oddychová romantika, ale je tam i spousta dalších motivů, které autorka podle všeho promyslela, takže dávají smysl. Sama se pohybuji v prostředí, kde se četlo a čte, mám i knihomolské přátele, ale o krizi čtenářství u dnešních dětí se mluví dlouhodobě a probírali jsme ji i v rámci rozšiřujícího kurzu učitelství pro 1. stupeň. Věřím, že mnoho mých spolužaček by myšlenka flextologie oslovila a přijde mi škoda, že ji autorka víc nerozpracovala. Představa, že jednou budu doma mít puberťáka, který si bude číst jen za trest, mne upřímně děsí. Vztahová zápletka knihy je poměrně jednoduchá a předvídatelná a ani na okamžik jsem nepochybovala, koho si Amy vybere. Na jejím místě bych ovšem vůči manželovi a jeho znovuzačlenění do rodinného života nebyla tak shovívavá a možná o to víc si cením autorčiny myšlenky: Lidi odcházejí od rodin, když se snaží utéct sami sobě. I motiv momspringy byl osvěžující a coby matka tří dětí musím potvrdit, že pro zachování zdravého rozumu a vlastní identity by si momspringu měl jednou za čas v nějaké podobě naordinovat každý. V neposlední řadě chválím konverzace mezi Amy a jejími kamarádkami, ta hodně odvážná o Bohu z úst Leny mě upřímně pobavila. Danielův latinický vtípek jsem hned musela poslat kamarádce ze střední školy. Taky bych chtěla kámošku, co dělá v módním časopise, a osobního stylistu. A rozhodně bych chtěla zajít do té restaurace, kde podávají smažené sardinky.

Přijde profesor latiny do baru a říká: Jeden martinus, prosím. A barman na to: Myslíte martini. - Neblázněte, povídá profesor, víc než jedno nevypiju.

il.fiore
21.08.2022 5 z 5

Za mě naprosto geniální kniha pro rozejité matky. Podrobnosti mého rozchodu s manželem byly jiné a svou proměnu jsem si naordinovala po rozchodu sama, ale mnoho věcí jsem prožívala a stále prožívám úplně stejně. Kniha mi místy mluvila z duše a já poprvé v životě měla chuť v knize podtrhávat. Skvělé čtení na dovolenou (pro přepracovanou a strhanou single matku) :-)


perpe2a
19.07.2021 3 z 5

Hezký román pro ženy, oddechovka.

certik003
25.02.2021

Příjemné oddechové čtení, i když musím přiznat, že na měbyla knížka asi moc americká. Ale pro nenáročné pobavení se hodí.

Kudík
05.02.2021 4 z 5

Knihovnice a průkopnice "flextologie" a "momspringu" Amy B. se mi zamlouvala, ať už před proměnou, anebo až úplně na konci, jen ten prostředek trošku pokulhával. Ale musím říct, že měla štěstí na dvě úžasné děti, a to Cori a Joea. A co teprve její přátelé, ať už Ti "staří", anebo aktuálně získaní... Talia, Lena, Matt, Daniel, Kathryn. U některých scén z chatu s Lenou a Taliou, či jejím rande, jsem se upřímně bavila. A přiznám se, že se i děsila, jak Amy naloží s Johnem.....

bookcase
16.12.2020 4 z 5

Hezké, oddechové čtení. Líbilo se mi, že hlavní hrdinka je knihovnice. :) Je tam sice trochu víc toho typického amerického přemýšlení o tom, jestli je člověk správný rodič a manžel a vůbec všechno, ale jinak opravdu na pohodu.

jasmína
07.11.2020 4 z 5

Pohodová kniha , ideální četba v těchto podzimních brzkých podvečerech.

Relax a odpočinek je u knih někdy potřebný, a tato kniha tohle splňuje.

Pipinula
16.09.2020 3 z 5

Kniha ani neurazí, ale ani nijak nenadchne. Určitě jde o téma, o kterém se dá debatovat, ale především jde o odpočinkovou literaturu.

Ivuska.09
01.09.2020 4 z 5

Námět knihy je opravdu skvělý. I myšlenka, která z něj vyplývá. Myslím, že tento příběh ocení všichni rodiče, kteří pečují o děti. Maminky: dejte děti tatínkům a odpočiňte si. Sice mi docela trvalo, než jsem knihu přečetla do samotného konce, ale bavila mě. Tempo vyprávění je pozvolné, ale na kvalitě to neubírá.

bagel
02.08.2020 4 z 5

Slabší čtyři hvězdičky. Pěkná myšlenka, prostřední část byla dost zdlouhavá, konec to vylepšil.

TheMelorry
15.07.2020 5 z 5

Kniha byla přesně tím, co jsem potřebovala, a to příjemný, zábavným a uklidňujícím čtením. Hlavní hrdinka působí na první pohled sympaticky, věci, které zažívá jsou uvěřitelné a spojení knihovnické konference a knih obecně spolu s módním časopisem je skvělý nápad. Jako odpočinkové čtení, u kterého člověk vypne, uvolní se a pobaví se, je tato kniha naprosto ideální.

stesti.s.knihou
06.07.2020 4 z 5

Pokud máte rády (záměrně oslovuji ženy, protože si myslím, že muže by tato kniha nenadchla :D) Sex ve městě, Ďábel nosí Pradu a další podobné filmy a seriály, rozhodně sáhněte po této knize! Já osobně výše zmíněné kousky miluju, proto jsem si velmi užila i tuhle knížku. Asi vás nepřekvapí, že se jedná o odpočinkovou četbu, žádnou velkou vědu od toho nečekejte.
Amy pracuje jako knihovnice, sama vychovává dvě děti a poslední tři roky prochází životem jako silná sebevědomá samostatná žena. Zlom nastane ve chvíli, kdy se v Amině životě znovu objeví její manžel, který před třemi lety odjel na služební cestu a už se z ní nevrátil. Dle jeho slov jednoduše potřeboval změnu, jelikož se stávajícím životem nebyl spokojený. Nyní je ale zpět a požaduje po Amy týden volna se svými dětmi. Amy po přehodnocení situace vychází jeho požadavku vstříc a pár dní volna, které se nakonec protáhnou v několik týdnů, stráví u své kamarádky Talie v New Yorku. Talia pracuje v módním časopise a Amy využije jako zdroj pro svůj nový článek o "momsprinze". Tu lze jednoduše chápat jako kompletní přeměnu pro unavené matky ve středních letech. Amy si projde kosmetickou i módní proměnou, začne se věnovat sama sobě, začne pravidelně cvičit a dokonce i randit.
Nejde však o čistě "slepičí" knížku :D Amy zde do hloubky řeší své pocity po odchodu manžela, to, jak na vše zůstala sama s minimálním finančním rozpočtem, přemýšlí, proč si její manžel nyní nakráčí zpět do jejich života a dělá pro děti první poslední, aby si je získal zpět na svou stranu. Kapitoly jsou protkány maily od Aminy dcery, která jí po dobu nepřítomnosti píše pocity z otcova návratu. Navíc je celý děj protkán vhledem do práce knihovnice, což jistě nejednoho knihomola potěší :)

Knižní střípky
28.06.2020 5 z 5

Co vám budu povídat, tento příběh se mi moc líbil. Je milý, citlivý, pocity Amy jsou opravdu velice dobře zachyceny, věřím, že spousta osamocených matek zažívá přesně to, co Amy popisuje. Nešlo jí nefandit, stejně tak nešlo nemít ráda její dvě kamarádky, to byly taky skvělé baby. Doufám, že si knihu přečte spousta žen, které žijí samy s dětmi po odchodu partnera, a že je třeba inspiruje k nějaké změně. Protože to, že je opustil partner, opravdu není konec světa. Na každém konci totiž čeká nějaký nový začátek a je jen na nás, jaký ten začátek bude.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Danago
25.06.2020 5 z 5

Příjemný příběh ze života. Amy je sympatická matka dvou dospívajících dětí, o které se už tři roky stará sama a k tomu navíc knihovnice. Když se jednoho dne její manžel vrátí a chce s dětmi navázat ztracený vztah, Amy má najednou čas pro sebe. Dokáže ho využít?
Příběh je milý, zábavný, vtipný i romantický, ale nepostrádá ani chvilky napětí a překvapení. Amy jsem celým srdcem fandila a asi každá z nás, by možná v některých momentech momspringy, chtěla být chvilku na jejím místě.
U knížka jsem se skvěle bavila. Ideální čtení na léto.

JanaDor
20.06.2020 4 z 5

Kniha skvěle vystihla pocity milované mámy a svobodné ženy.
Vtipně popisuje svou proměnu z uštvané matky v ženu, která se chce líbit a užívá si to. Perfektně ukázala, co mnohým ženám chybí. Čas pro sebe.
Kniha se výborně četla, bavila mě a obsahovala vše, co mám ráda. Rodinu, děti, zamilovanost k muži, přátelství, lásku ke knihám a uvědomění, co je opravdu důležité. Vřele knihu doporučuji pro chvíle pohody.

Štítky knihy

romantika

Autorovy knížky

Kelly Harms
americká
2020  79%Nová životní kapitola Amy B.