Nová utrpení mladého W

Nová utrpení mladého W https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150617/nova-utrpeni-mladeho-w-150617.jpg 4 17 3

Hlavní hrdina Edgar W. v 17 letech odejde z domu do Berlína, kde přebývá ve starém zahradním domku. Na toaletě najde kapesní vydání Goethova románu Utrpení mladého Werthera a začne jej číst. Zároveň se zamiluje do mladé učitelky z mateřské školy, která se ovšem stejně jako Charlotte v Goethově románu brzy vdá za někoho jiného. Edgar své prožitky vyjadřuje pomocí citací z Goethovy knihy, nahrává je na magnetofonový pásek a posílá svému kamarádovi. Po celou dobu Edgar pracuje na výrobě rozprašovače barvy, což se mu stane ve výsledku osudným, neboť udělá chybu a při pokusu o zapojení dostává ránu elektrickým proudem a umírá. Zdroj: http://www.bookfan.eu/kniha/115178/Nova-utrpeni-mladeho-W... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Die neuen Leiden des jungen W , 1972


více info...

Přidat komentář

Jiitush
20.03.2017 4 z 5

Technika montáže je zprvu složitější na orientaci, ale jakmile čtenář pochopí, co a jak, může se nechat unášet a bavit příběhem mladého Edgara, kterému nechybí ironie a nadhled. A i přesto, že mě Edgar svým syrovým vyprávěním a svými životními zaškobrtnutími hodně bavil, místy mě i nudil, což je důvod, proč dávám "jen" čtyři hvězdičky.

ondra1995
07.03.2014 3 z 5

Nebýt seminární práce v němčině, tak bych na tuto knížku jen těžko narazil. Začalo to nadějně. Vyprávění mrtvého chlapce působí zajímavě. Ovšem postupem času ztrácí děj rapidně na tempu a člověk je rád, že mu již nechybí mnoho do konce.


Vera Silent
05.03.2013 4 z 5

Ganz nettes Buch...sice ta montaz-kompozice je trochu narocna na sledovani, ale pribeh me moc bavil a bylo zajimave sledovat, jak se Edgar stotoznuje prave s Wertherem, typem, ktery jsem povazovala za absolutne nemozny pro dnesni dobu. A vida, s Edgarem ten typus funguje. A diky jeho vypraveckym zasahum je to zabavne a pochopitelne, ackoliv podstata pribehu a i prostredi, v jakem postavy ziji, jsou vlastne deprimujici. Ale tohle bylo svezi a vtipne, rozhodne to ma neco do sebe.

Autorovy další knížky

Ulrich Plenzdorf
německá, 1934 - 2007
1986  74%Nová utrpení mladého W
1985  0%Legenda o štěstí bez konce
1989  0%Den delší než život