Normanské královny Anglie (1066-1167)

Normanské královny Anglie (1066-1167) https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386296/bmid_normanske-kralovny-anglie-1066-1167-jzJ-386296.jpg 5 35 11

Příběh anglických středověkých královen je živý a vzrušující, plný tragédií, vznešených dramat, a dokonce i komedií. Představuje letopisy lásky, vášní, intrik, vražd, válek, zrad, proradností a smutku, které se doslova hemží hrdinkami, ženskými zloduchy, amazonkami, státnicemi, cizoložnicemi a milenkami. Mnohé samozřejmě pozastřely čas a nedostatek známých podrobností – těch se však přesto dochovalo tolik, že nám umožňují zrekonstruovat různé dramatické příběhy. V této knize si autorka vytkla za cíl shromáždit jednotlivé útržky, zbavit je staletých romantických mýtů a legend a proniknout pod vrstvy středověkých předsudků a pověr zachycených v dobových pramenech až k vyváženějšímu a autentickému názoru na život anglických královen ve století následujícím po dobytí země Normany. Líčení začíná od Matyldy Flanderské, která byla oporou Vilému Dobyvateli při vpádu do Anglie v roce 1066, a vrcholí bouřlivým životem císařovny Maud, jež se považovala za samostatně vládnoucí anglickou královnu a za dosažení svého cíle bojovala až do trpkého konce. Před očima nám vyvstává pět normanských královen jakožto nesmírně vlivných postav a úchvatných povah.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Queens of the Conquest: England's Medieval Queens , 2017


více info...

Přidat komentář

veronika3072
31.01.2024 2 z 5

Souhlasím s Shardlake, nejedná se o beletrii jako spíš o naučnou literaturu příběh královen je psán ve stylu v tomto pramenů se dočtete toto nicméně to je nebo není pravda protože v těchto dalších je to takto a je třeba brát to s rezervou, rozhodně to není psáno jako například Anna boleynova a spol, jsem na stránce 70 a mám velkou potřebu ji vůbec ne dočíst

Shardlake
22.09.2023 2 z 5

Autorka píše skvělé historické knihy v beletrii. Tato kniha byla spíše kategorie naučná literatura a já jsem měla co dělat, abych knihu dočetla.


mystery103
20.05.2023

Hodnotit nebudu. Odložila jsem a jsem naštvaná. Na knihu jsem se těšila. Literatury faktu mám plnou knihovnu, ale toto není "náročné" čtení, ale hrozné. Sešroubovaná souvětí, jejichž smysl se ztrácí za množstvím čárek a pomlček, pochopitelná po x-tém přečtení, odvádějí pozornost od důležitých informací. Možná se ke knize ještě vrátím, protože téma mě zajímá. Autorka zaslouží plný počet hvězdiček. Překlad...?

Elea
20.05.2022 4 z 5

Dost náročná kniha o životě středověkých královen, poměrně dost rozsáhle popisující zakládání mnoha klášterů a příspěvky mnoha kostelům.

medvídě
31.12.2021 5 z 5

Na autorku jsem četla samou chválu, tak jsem si pár (ehm více) jejích knih zakoupila a po přečtení první jsem zjistila, jaký poklad to doma mám.
Spolu s autorkou jsem se přenesla do středověké Anglie, kterou jsme dobyli spolu s Vilémem Dobyvatelem a jeho ženou Matyldou. Poznali jsme jednotlivé královny, které měly něco společného - bojovaly za svou věc, vlast, potomky, ale také i víru. Je zde vidět, že nevládli pouze muži, ale žena jim mnohdy byla velkou oporou. Dokonce takovou, že jim přenechávali moc vládnout, ale i možnost rozhodovat v soudních přích v dobách, kdy byli na vojenských výpravách, nebo se museli postarat o jinou zemi (Normandie / Anglie). Některé věci jsem si zopakovala ze školy, ale v mnohém mi kniha pomohla si dát věci do lepších souvislostí.
Velké plus jsou rodokmeny na začátku knihy, které čtenáři pomohou s lepší orientací v osobách, ale také poznámkový aparát, kde jsou všechny zdroje a prameny, ze kterých autorka čerpala. V dodatcích takové najdeme celé znění dopisů, které jsou ve vyprávění použity ve zkrátce, aby byl kladen důraz na důležité informace. Nepohrdla bych tedy ani fotografiemi originálů, ale budeme skromní.
Díky velkému množství poznatků se mi kniha četla pomaleji, ale u tohoto typu literatury to tak mám. V letošním roce mám rozhodně v plánu si přečíst ještě minimálně jednu autorčinu knihu, takže snad se mi to podaří dodržet

Matylda Flanderská
Matylda Skotská
Adelizase Lovaňská
Matylda Boulogneská
Císařovna Maud

VendulaB
06.09.2021 4 z 5

Velmi kvalitní a skvěle odzdrojovaná kniha, která je ale velmi obtížná na čtení. Rozhodně nejvíc, ze všech děl autorky. Vzhledem k tomu, že popisuje dobu, o které nemáme zas až tolik informací, nedaří se zde vytvářet příběh, ale je nám spíše jen předložen prostý soupis faktů, událostí a dat. Kniha je kvalitní, ale je určena jen specifickým čtenářům.

Madelisi
14.05.2020 5 z 5

Zřejmě nejnáročnější čtivo od této autieky. Královny neustále zakládaly kostely a potvrzovaly fundace, jako by nic jiného nedělaly. Nicméně za těmito stránkami ožívá jejich příběh, líbily se mi zmínky o stavbách, co znaly, o tom, co se nosilo za oblečení, apod.
Muselo být těžké psát o královnách, zvlášť když se každá až na jednu jmenovala Matylda, navíc to bylo běžné jméno.

čef
05.02.2020 5 z 5

Důkladné historické dílo tak, jak má vypadat. Vše je zde řádně doložené a odzdrojované. Možná budou někteří čtenáři trochu zklamaní, že nejde o podobné vyprávění jako v sérii o šesti tudorovských královnách, ale věřím, že i ti budou jistě usmířeni mnoha historickými detaily života v Anglii a Francii v 11. a 12. století. Není to sice lehká četba, ale obsahuje hodně moudrosti starých věků, které stojí za to si je znovu oprášit.

tereza1198
24.11.2018 4 z 5

Opravdu by mě zajímalo, jestli si Vilém Dobyvatel získal srdce paní Matyldy tím, že ji zmlátil do bezvědomí. Část už jsem znala z knihy Císařovna Matylda. Velmi se mi to líbilo. Miliony zdrojů a odkazů.

Roanna
24.10.2018 4 z 5

Konečně něco jiného, než stále dokola omílání Tudorovci. O Normanských královnách jsem nevěděla téměř nic, takže jsem si ráda rozšířila obzory. Velmi působivá byla již předmluva, kdy se autorka snaží uvést čtenáře do doby, ve které královny žily - a právě ty detaily z tehdějšího (nejen) královského života jsou to, co mě zajímá daleko víc, než která královna kdy a co věnovala tomu a onému klášteru. Jen bych trochu poopravila anotaci, která uvádí, že autoka přináší historii "zbavenou mýtů a legend." Právě ty totiž autorka zmiňuje vždy, když není jisté, jak to vlastně bylo. Vzhledem k době, kdy královny žily, těch zaznamenaných fakt není mnoho, což logicky nahrává spekulacím a někdy jsou nám tak přednášena fakta, která byla ve skutečnosti třeba úplně jinak. Ale i v tom tkví kouzlo historie...

Ladiva
14.10.2018 5 z 5

Výborná kniha pre milovníkov histórie. Autorka čerpala z dostupných historických prameňov a priblížila postavenie i skutky stredovekých kráľovien. Osudy žien nie sú spracované beletrizovaným štýlom, ale prísne dokumentárne čo autorka dokladá i množstvom odvolávok a citácií z historických prameňov. Mne boli osudy týchto kráľovien menej známe a dozvedela som sa takto veľa zaujímavých faktov, musela som sa ale pri čítaní veľmi sústreďovať, aby som sa v množstve informácií "nestratila".