Normální šílenství

Normální šílenství https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447926/bmid_normalni-silenstvi-PQI-447926.jpeg 5 59 22

Čtvrtina lidí během života zažije nějakou formu duševního onemocnění. Spousta jiných pocítí jejich náznaky nebo mírné formy. Duševní zdraví je stejně důležité jako to tělesné, přesto o něm mluvíme buď šeptem, nebo za zavřenými dveřmi — duševní nemoc v Česku pořád ještě smrdí blázincem. Kniha Normální šílenství, která chce tuto situaci změnit, přibližuje křehkost lidské mysli a tenkou hranici mezi duševním zdravím a nemocí. Normální šílenství vás provede jednotlivými onemocněními (namátkou ADHD, depresemi, poruchami autistického spektra, schizofrenií, demencí či různými druhy závislostí) z perspektivy terapeutů i pacientů a vyvrátí ty nejčastější mýty a předsudky. Na obecné rovině pak autority oboru (např. sexuolog Petr Weiss, ředitel bohnické léčebny Martin Hollý a další) v rozhovorech popisují, kam se v Česku posouvá terapeutická praxe, jaké jsou nejčastější formy stigmatizace nejen nemocných, ale i pomáhajících, jak spolu souvisí duševní zdraví a sexualita či jak se mění vztah psychiatrie a náboženství.... celý text

Přidat komentář

lucie6576
25.10.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, kdyby si ji přečetli všichni lidi, jak by se nám žilo, bez zbytečných předsudků a strachů. Napsána velmi srozumitelně a to, že je psána se skutečnými lidmi s diagnózami je neocenitelné. Doporučuji

zuzanamf
10.02.2023 5 z 5

Výborná kniha, která umožní vhled do světa lidí žijících s duševním onemocněním, zvlášť v době, kdy téměř každý z nás má buď vlastní zkušenost nebo partnera, příslušníka rodiny či kamaráda, který žije s duševním onemocněním. "Must-read", protože stigmatizace je stále velmi silná a spoustu nálepek týkajících se duševních nemocí i lidí, který jimi trpní, máme v sobě od dětství. Rozhovory s obyčejnými lidmi i odborníky jsou velmi čtivé, často se přistihnete, že čtete dál a dál. Pro mě osobně bylo nejzajímavější a nejpřínosnější přiblížení pohledu toho, jaké to je žít s daným duševním onemocněním, jak člověk vnímá svět, sebe sama či ostatní.


PetrAlbi
10.12.2022 5 z 5

Napsat zpovědi samotných lidí kteří trpí duševní poruchou byl úžasný nápad!!! Neboť já sám jsem byl diagnostikován před dvěma lety na ADHD bylo mi 42 let. A to rovnou s doporučením na ústavní léčbu kvůli depresím. Mně tato kniha osobně pomohla nejen lépe pochopit své ADHD, ale i zároveň inspirovala, začít dělat coming out. Hodně jsem z ní čerpal a dokážu teď otevřeně sdílet svůj životní příběh, nejen v jedné skupině na FB ADHD (ADD) v dospělosti kde pomáhám odpovídat na otázky a snažím se je mým příběhem inspirovat. Teď už mluvím i na veřejnosti a dostat lépe ADHD do podvědomí. Má terapeutka mi řekla že bych mohl dělat peera. Dostal jsem i díky tomu nabídku na rozhovor v Českem rozhlasu.
Já osobně bych ji dal jako povinnou četbu těm co nás nalepkují. A určitě bych ji doporučil těm kteří byli nedávno diagnostikováni jako já a jejich blízké.
My sami potřebujeme lépe porozumět naši poruše, naši blízcí nám potřebují lépe porozumět. A jakmile proniknou do podstaty naší duševní poruchy, budou schopni nám i více pomoci a podpořit!!!

Kyri
22.10.2022 5 z 5

Velmi užitečná kniha i pro začínající profesionály. Různé pohledy od lidí, kteří danou poruchou trpí, a těch, kteří je léčí. Závěr knihy je o reformě psychiatrické péče, ale i o sexuologickém a náboženském pohledu.

MartinaBystré
13.09.2022 5 z 5

Největší devízou knihy je to, že by mohla vést k většímu porozumění a k destigmatizaci lidí s duševním onemocněním. A za to ji (autorům) patří největší dík. Je čtivá, citlivá, a přesto odborná. Rozhovory se známými osobnostmi, či s lidmi úspěšnými ve svém oboru, nemají punc bulváru a jsou dokladem toho, že i s duševním onemocněním můžete dělat divy.
Podpora, porozumění, stigmatizace je také jasným leitmotivem rozhovorů lidí s duševním onemocněním. Nedostatek porozumění a podpory je to, co je dokáže do problému dostat, stejně tak jako je dostatek podpory a porozumění dokáže dostat z něj. Jen je ta cesta z něj mnohem náročnější pro všechny zúčastněné.
Za mě, by kniha Normální šílenství měla být povinně v knihovnách škol, sociálních služeb, úřadů a všech veřejných knihovnách.

Janek
13.03.2022 5 z 5

Velmi záslužná, čtivá kniha, která nezjednodušuje, ale rozšiřuje obzory. Různá duševní onemocnění jsou představena z různých úhlů pohledu. Bible duševních onemocnění, která by se měla stát povinnou četbou pro všechny.

Lubomeer82
20.12.2021 5 z 5

Bible duševních onemocnění. Ikdyž zde některé věci chybí, svým zaměřením a zpracováním je na českém trhu tato kniha výjimečná. Doporučuji každému kdo buď má nebo zná někoho s duševním onemocněním, lépe tak porozumíte sobě nebo svým blízkým.

Pawlyk
07.11.2021 5 z 5

Duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické, přesto psychická nemoc v ČR stále zavání blázincem. Kniha Normální šílenství je úžasná kuchařka nejčastějších psychických nemocí, se kterými se potkáváme doma, v práci i v okolí. Autoři Adéla Plechatá a Jirka Pasz skvělým způsobem vysvětlují nemoci ne z medicínského pohledu, ale prostřednictvím desítek rozhovorů vás provedou jednotlivými nemocemi (deprese, ADHD, schizofrenie, demence atd.), které jsou naprosto uchopitelné i po mě - osobu bez jakýchkoliv teoretických či praktických zkušeností.

Vřele doporučuji knihu – pomůže vám komunikovat, chápat i pracovat s lidmi, kteří jsou pro ostatní „divní“ nebo svým způsobem jen unikátní.

veronika6268
11.09.2021 3 z 5

Osobně jsem byla trochu zklamaná tím, že v knize nebyly hlouběji obsaženy úzkostné poruchy. Je zde sice kapitola o panických atakách, nicméně to není to stejné a bohužel mi tu tato část velmi chybí. V případě jiných diagnóz je to však skvěle a podrobně zpracované.

DreamerX9
08.09.2021 5 z 5

Prvotřídně zpracovaná kniha a to nejen obsahem. Žádné zdlouhavé diagnózy ale přímý kontakt s lidmi, kteří danou poruchou trpí. Vyborne udelane rozhovory a skvělý příspěvek nejen pro humanitní obory. V dnešním světě je třeba nebrat nic z těchto věci jako tabu ale vědět že jsou a případně jak k lidem přistupovat nebo lze chápat jejich pocity.

evalamm
21.07.2021

uzasna kniha, diky ktere jsem prozrela a ujasnila si svou diagnozu. moc mi pomohla. je ctiva a psana uzasnou, zabavnou formou. doporucuji!

hu_87
30.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Toto téma už (o mnoho méně úspěšně) načtrtnul Honzák - napsat knihu, která má formu rozhovorů s lidmi mající zkušenost s nějakou duševní nemocí, s doktory, případně lidmi kteří znají někoho s tou nemocí.
Tady se to povedlo o tolik lépe! Protože se nejedná primárně o snahu popularizovat své jméno či propagovat jména známých osobností, ale tady to má i poučnou hodnotu, některé věci byly pro mě, člověka který se v tomto oboru přímo pohybuje, dosud neznámé a za to autorům děkuji - je fajn si přečíst o něčem, co vás zajímá a dozvědět se zároveň i něco jiného: něco, co už nebylo omíláno v knihách asi stokrát.
Ať už vás zajímají deprese, schizofrenie, PAS, bipolární porucha, hraniční porucha osobnosti... a spoustu dalších (krom toho se autoři nezaměřují pouze na duševní nemoce, ale i na aktuální témata z oblasti duševního zdraví), přijdete si na své. Rozhovory jsou dělány s lidmi, kteří o duševních nemocech a zdraví už něco ví (tzn. pacienti mající vlastní zkušenost, ale i psychiatři nebo rodiče takových lidí), takže ta hodnota knížky je opravdu na poučné a zajímavé bázi, přičemž po každé kapitole následuje cca 3 stránkové post scriptum, resp. shrnutí některých poznatků o dotyčném tématu.

vysokaa
29.03.2021 4 z 5

Kniha je velmi dobře napsaná. Obsahuje rozhovor s nemocným člověkem, rozhovor s odborníkem a post scriptum. Seznamuje nás se širokou škálou nemocí, o kterých bychom měli vědět.

Calinda
08.03.2021 5 z 5

Dávám plný počet, zajímavá a potřebná kniha.

Karimah
15.02.2021 4 z 5

Kniha je rozdělená na dvě části. V první části se probírají jednotlivé duševní poruchy, nejprve z pohledu pacienta, poté odborníka a nakonec "post scriptum" takové shrnutí současného poznání o dané nemoci. Tuto část knihy bych hodnotila 5*.
Druhou část knihy tvoří rozhovory o psychiatrii se současnými odborníky.
Celkově knihu hodnotím jako velmi přínosnou, i když u druhé části jsem se spíše nudila a některé kapitoly měla problém dočíst.

KatkaDvo
02.02.2021 5 z 5

V době, kdy jednou z nejdůležitějších civilizačních nemocí je deprese a kdy zajít k psychologovi či psychiatrovi je stále ještě velmi stigmatizující, jsou knihy jako Normální šílenství potřeba.
Ponořte se do ní. Mějte ji u postele, vracejte se k ní, cestujte mezi kapitolami, osobními příběhy (jsou vždy velmi otevřenou zpovědí o tom, co „postižení“ prožívali, prožívají a co jim může či nemůže pomoct), rozhovory s odborníky, souhrnnými vysvětlivkami k dané nemoci. Poznáte lépe, co to znamená žít s ADHD, s poruchami autistického spektra, s depresí, hraniční poruchou osobnosti, ale třeba i se závislostí či s nemocemi spojenými s mateřstvím, které se „normálnímu“ člověku mohou zdát bližší. Už velmi civilně napsaný úvod klade dobré otázky (jak definovat šílenství, jak to, co je normální, a kde je hranice mezi nimi?), kniha celkově není do sebe uzavřenou vědeckou bichlí, ale velmi přístupnou a komplexní encyklopedií duševního zdraví. Kapitoly věnované jednotlivým onemocněním doplňují v druhé části rozhovory s odborníky na obecnější témata (reforma psychiatrie, stigmatizace lidí s duševním onemocněním, dětská psychiatrie, duševní zdraví a sexualita atd.).
Kniha dost pomůže všem, kteří tápají v mezilidských vztazích, přístupech, typech chování, konkrétních situacích v práci i doma, které se zdají vybočovat z „normálu“, a snaží se je dešifrovat, snaží se číst ostatní i sebe samé. Zkrátka řečeno všem. Pomůže především duševní nemoci destigmatizovat a zvýšit obecné povědomí o nich. Pomůže mnoha lidem se přestat bát a vyhledat odborníka, když se necítí dobře. Snad povede i k větší skromnosti a empatii v přístupu k ostatním, k uvědomění si křehkosti každého z nás i k lepšímu pochopení Holanova „co je bez chvění, není pevné“.

ladabrunova
20.01.2021 5 z 5

Desítky rozhovorů, které bez příkras předávají zkušenost s duševním onemocněním, a to jak z perspektivy nemocných, tak odborníků. A také skoro 200 stran rozhovorů o současné terapeutické praxi – jaká je a jaká by být měla. Ne, není úplně oddychové čtení, ale MOC bych si přála, aby se tenhle atlas duševního zdraví dostal ke každému. Otvírá oči i srdce.

evalamm
16.01.2021

tahle kniha je moc dobra! ja sama resim sve dusevni zdravi a moc mi pomohla. doporucuju vse, tem, kteri resi psychicke potize, ale i tem, kteri je neresi. zijeme v dobe, kdy je nutne znat , jake je a muze byt dusevni zdravi nas a okoli. abychom se meli vzajemne radi a respektovali se.

ladislav4557
06.12.2020 5 z 5

Za mne vyšla velice důležitá kniha, která tu chyběla. Autorům moc děkuji, že si dali práci a vydali toto veledílo, čtivě autentické a lidsky citlivé témata, myslím si, že může oslovit každého... přeji čtenáři, aby si v té knize našel to, co si potřebuje najít....možná i něco navíc :-)

Anysha
03.12.2020 5 z 5

Vynikající kniha pro všechny, které zajímá oblast psychiatrie a duševního zdraví. V českém prostředí je to unikátní formát - každé vybrané psychické onemocnění je popsáno pomocí tří pohledů: teoretické kapitoly, rozhovoru s odborníkem a rozhovoru s pacientem (role knihy je částečně destigmatizační). Objevuje se v ní např. kapitola o panické poruše, hraniční poruše osobnosti nebo psychických obtížích spojených s porodem a celá jedna (vynikající!) část knihy se věnuje psychiatrii jako takové (psychiatrie a násilí, dětská psychiatrie, psychedelika v terapii, duševní zdraví a sexualita).