Noir: Detektivky v komiksu

Noir: Detektivky v komiksu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480444/bmid_noir-detektivky-v-komiksu-YJQ-480444.png 3 29 29

Ponuré historky o vraždách a podrazech. Vraždění, vášeň a zločinecké prostředí vám představujeme v té nejtemnější podobě, a to očima nejtalentovanějších scenáristů a výtvarníků komiksového krimi! V černočerných noirových příbězích tu najdete smrtonosné podvodníky i zahořklé detektivy, kteří se sbližují s osudovými ženami a příležitostnými vrahy. To vše v ostře drsném černobílém podání mistrů svého řemesla. Na černobílé sbírce se podíleli: JEFF LEMIRE, BRIAN AZZARELLO, GABRIEL BÁ, FÁBIO MOON, JOËLLE JONES ALEX DE CAMPI, EDUARDO BARRETO, STEFANO GUADINO, RICK GEARY PAUL GRIST, KANO, DEAN MOTTER, CHRIS OFFUTT, M. K. PERKER, KEN LIZZI, HUGO PETRUS, GARY PHILLIPS.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Noir: A Collection of Crime Comics , 2009


více info...

Přidat komentář

Disease
15.08.2022 3 z 5

Některé komixy neměly sice hlavu ani patu, ale pár jich stálo za to. Holt antologie...

mirec88
05.02.2022 2 z 5

Ako čakal som od toho oveľa viac. Jedna hviezdička je za Lemira, druhá za Azzarella a zvyšok nestojí takmer za nič. Je to takých 2,5 hviezdičiek ale na to aké som mal od toho očakávania sa prikláňam k nižšiemu hodnoteniu. Sklamalo ma to. Kresba väčšinou fajn čiernobiela, čo sa mi páči, ale tú pachuť horkosti v ústach to nezmaže. Ono problém je asi aj v tom, že na ploche 10 strán, ktoré má v priemere jeden príbeh, sa nedá veľa toho rozvinúť. Ešte dobre, že som tento komiks mal z knižnice.


Katania
23.01.2022 4 z 5

Někdy až moc krátké příběhy, ale jinak se mi to líbilo. Obzvláště poslední příběh mě nadchnul.

666Jitka
20.12.2021 3 z 5

Mám moc ráda černobílé komiksy, a proto jsem si do sbírky pořídila i tuto knihu. Líbí se mi, že každý "kousek" vytvořil někdo jiný - tím je kniha zajímavá a pestrá. Příběhy samotné jsou spíše takový průměr - jsem holt spíše fanoušek hororů než detektivek.

Norri
15.12.2021 3 z 5

Docela jsem se toho bál a je pravda, že zpočátku jsem z toho měl velmi rozpačité dojmy. Úvodní Lemire je zajímavý snad jen svou typickou kresbou, protože pointa povídky je od půlky jasná. Následuje “MEH” povídka s androidama a “WTF” povídka s metrem. Dokonce je tam i zcela obyčejná nekomiksová povídka s ilustracemi, i když ty jsou od Joëlle Jones. Ale naštěstí tam jsou i zajímavější povídky, které mě pobavily. Scenáristicky mě pobavily povídky “Albánec”, “Mé nové já” a “Zlá noc”, ve které se Brian Azzarello společně s Fabio Moonem a Gabrielem Bá vrací již po několikáté ke stejnému ohranému tématu, tentokrát však ze zcela jiného úhlu. Zajímavější je tato sbírka z hlediska kreslířů. Kromě již zmíněných je zajímavá kresba také v povídce “Poslední rána”.

Lenka.Vílka
12.12.2021 4 z 5

Jako nápad to je dobré. V praxi to na pár místech skřípalo. A nebudem si lhát, pro fanoušky Lemira povinnost  :D  protože ten jeho kousek je vážně nejlepší ze sbírky, protože se drží čistě žánru. Hodně mě překvapila povídka Mé nové já, která byla vážně skvělá.

No, víc o povídkách...no, u povídek...logický že...

Látková záložka samozřejmě potěšila. Co už potěšilo míň, byly chybějící předěly mezi jednotlivými povídkami. Jistě, jde to poznat, ale škoda, že tam nebyla třeba jenom čistě černá stránka z obou stran. Trochu to rušilo, když na levé straně jedna povídka končí a na druhé hned začíná další  :(

A byť nerada hledám v knize chyby, tohle je vážně chyba hodná průseru. Alex de Campi není chlap, ale ženská :(
A nějak se nemohu zbavit dojmu, zda vydavatel přesně věděl, jakou verzi vydává, když původně mezi autory (u knihy, když byla mezi připravovanými) vedl i Brubakera. On má (a další dva autoři) v antologii taky svou povídku, ale ne v té verzi, která u nás vyšla. Ta sice vyšla v dvojce Criminalu (Criminala? :D ), ale prostě to teď pohledem zpátky působí zvláštně a neprofesionálně :/

iceVS
26.11.2021 4 z 5

Nadprůměr, ale těsně...
Dvě povídky mě příliš nezaujaly, ba co víc, zrovna u nich se mi chtělo vzít pastelky a vymalovat si je - ani graficky mě zjevně nezaujaly. Zbytek byl hodně dobrý. Vlastně mě celá kniha bavila víc než bych čekala.

Fuckenbrau
23.11.2021 2 z 5

Tak bohužel za mě spíše zklamání. Vím že udělat dobrou povídku na pár stránkách je obtížné, ale od tak osvědčených jmen jsem čekal víc. Nechám to chvíli odležet a pak tomu dám druhou šanci a uvidím.

DennisMoore
17.11.2021 4 z 5

Dvě jasně nejlepší povídky knihu otevírají a uzavírají - Staré silo od Jeffa Lemira a Zlá noc, kterou napsal Brian Azzarello a nakreslili Fábio Moon a Gabriel Bá. Osvědčení autoři zkrátka nezklamali (Zlá noc mě navíc překvapila doslova skvělou pointou) a i kdyby stály ostatní povídky za houby, hodnocení bych nesnížil. Jenže ony ty ostatní povídky jsou naštěstí dobré taky. Sice to nejsou takové vybroušené klenoty (a jedna psaná povídka spíš narušuje rytmus knihy než aby ji zpestřila), ale většině z nich bych dal nadprůměrnou známku a spokojeně se usmíval.