Noční brána

Noční brána https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535951/bmid_nocni-brana-66143b7c2bafd.jpg 4 264 264

Akta Enzo série

< 7. díl

Je Mona Lisa společným jmenovatelem vražd, které od sebe dělí více než sedmdesát let? Smrti chladnokrevně zavražděného pařížského obchodníka s uměním v ospalé francouzské vísce na březích řeky Dordogne předcházel nečekaný nález ostatků muže s prostřelenou hlavou, jehož tělo odhalil vyvrácený strom. O ohledání místa činu je požádán forenzní biolog Enzo Macleod, který se brzy zapojí i do vyšetřování tragického úmrtí Émila Narcisse. Jak spolu souvisí zločin z období vlády exilového generála Charlese de Gaulla, jehož snahou bylo ubránit nejslavnější obraz světa před nacistickým rabováním, a současný mord v době pandemie? Enzo Macleod se vrací a ve skvělé formě!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Night Gate , 2021


Interpreti: David Matásek
více info...

Přidat komentář

Rhodopis
včera 4 z 5

Opět zajímavý propletenec příběhů, které Enzo Macleod řeší a se kterými si tento Skot, nyní na na odpočinku, poradil. Trochu mi tam vadilo časté připomínání omezení při Covidu 19 a to jak byli všichni vzorní ;-)

Chesterton
25.05.2024 audiokniha 4 z 5

Peter May je zdatný pohádkář, často až přebytečně bruslící vztahovými propletenci a třeba zde svou vlastní patchworkovou rodinou...
Zároveň umí na výbornou historické kulisy a atmosféru. Starší linka to zde výrazně zachraňuje natolik, že se mi chvílemi chtělo dát plný počet... George byla velká vzpurná sympaťačka, co si u mě získala hodně plusových bodů. Z druhé strany návštěva Charlotte ve vězení byla zcela ztrátová scéna :o) Navrch mě pobavilo pár covidových momentů...
Jako oddychovka maximální spokojenost i kvůli hlasu a stylu četby Davida Matáska...
4/5


tinka1974
25.05.2024 5 z 5

Poslouchala jsem audio načtené Davidem Matáskem. Musím říct, že opět výborné. Děj má dvě linky, které se v závěru potkají. Bylo to mistrné vyprávění začínající za druhé světové ochranou Moni Lisy. May krásně zamotal dějem, že teď člověk neví, jestli je obraz originál nebo kopie. Asi budu muset propátrat internet, abych zjistila, co je pravda a co fikce. A tento historický a zároveň zaláskovaný, i když smutný příběh protkává Enzo a vyšetřuje vraždu obchodníka s uměním. Vrah byl trochu předvídatelný, ale to nevadí. Co mi dost zaskočilo, že od posledního dílu je děj posut o hodně let dopředu. Enzo nám dost zestárl a jeho děti dospěly a řeší své problémy. A ten nejmladší výuku v době covidové. Bylo zvláštní číst, jak si všichni zasazovali ústenky, dodržovali rozestupy, patřili nebo nepatřili do ohrožené skupiny, desinfikovali stoleček v letadle a tak dál. Jak omezení pohybu komplikovalo vyšetřování. Ale proč tohle píšu? Jsou to dva roky a už bych si na všechna omezení ani nevzpomněla. Skoro jsem se divila, že jsme takto žily. A protože May píše úžasně a občas se ke knížkám vracím, budu zvědavá, jak to mě zapůsobí třeba za deset let.

elcapitano
04.04.2024 4 z 5

Jo, dobrý. Tím vztahem mezi současností a minulostí mi to přípomělo Mayovu Ostrovní trilogii (která je podle mne daleko před Enzem, ten je takový odpočinkový). Slyšeno jako audiokniha načtená Davidem Matáskem a musím pochválit provedení.

Mateo67
25.01.2024 5 z 5

Opravdu důstojné zakončení série. Autor se předvedl v plné síle a podaroval nás dvěma plnohodnotnými příběhy v jednom. V nadšení, které se mě drželo po celou dobu čtení, promíjím i Enzovo divoké závěrečné pátrání. Naprosto souzním s posledním odstavcem komentáře EvikU. Prostě paráda a Peter May zůstává i nadále jedním z mých nejoblíbenějších spisovatelů.

BaPe895
03.12.2023 5 z 5

Enzo je sice trochu macho, ale tento příběh byl hodně napínavý a moc se mi líbil. Peter May je v současnosti jeden z nejlépe píšících autorů tohoto žánru.

Mája777
28.11.2023 5 z 5

Enzo po sedmé a opět skvělé. Tentokrát klidné vyšetřování, vraždy jako vždy současné i dávno minulé. Tentokrát až ve druhé světové válce. Shodou okolností jsem nedávno četla knihu se stejným tématem, tedy Mona Liza a její záchrana před nacisty. Zde asi víc podle skutečnosti.
Enzův soukromý život se ustálil. No vypadá to, že se s ním loučíme.
(28. 11. 23 - 25 302 - 70)

TomHr
21.11.2023 5 z 5

Noční brána patří k nejlepším knihám s Enzem MacLeodem, byť je poněkud netypická. Autor se tentokrát výrazněji rozběhl v čase, objeví se Mona Lisa i Adolf Hitler Peter May nadále zůstává skvělým vypravěčem, není nouze o napětí, dramatické okamžiky a dobře vykreslené charaktery postav. Také příběh a jednotlivé časové linie dobře fungují. Škoda, že je sérii konec, ale třeba se s Enzem ještě někdy setkáme.

mila2411
01.11.2023 5 z 5

Asi definitivní konec, ale kdo ví. Díly, kde hrdiny dostihne dona covidová. Enzo nasadí roušku, ruce opláchne desinfekcí a jede. Moc hezké a napínavé čtení, s Enzem bylo po všech 7 dílů fajn...

konicekbily
24.09.2023 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Na pozadí historických událostí - zejména druhé světové války a pandemie COVID-19 - ukázal autor zužitkovat své hluboké zeměpisné znalosti a znalosti z umění. Vytvořil podrobnou fikci o možných událostech při obraně a záchraně francouzských uměleckých skvostů během druhé světové války. Zápletka je provázána ze současnosti do období druhé světové války a má "hlavu i patu!.

8182
09.09.2023 4 z 5

Už druhá kniha s tématem krádeže/záměny Mony Lisy v letošní čtenářské výzvě. Peter May předvedl standardní výkon. Kniha je trochu víc smutná a jakoby unavená, jakoby stárla s hlavním hrdinou. Odpadlo lehké zpestření v podobě Enzových milostných eskapád a jeho šarm probleskává tu a tam v lehkém nevinném flirtu s patoložkou. Sama detektivní zápletka je zajímavá, i když téma druhé světové války a zapomenutých zločinů působí hodně opotřebovaně. Celkem vzato lehké čtení s melancholickým podtextem.

vekkr
07.08.2023 3 z 5

Audiokniha.Je to můj oblíbený autor,ale toto je už trochu překombinované a nastavované.Někdy je lepší skončit dřív.

evismaior
26.07.2023 3 z 5

(SPOILER) 65% - Po téměř deseti letech se May vrací k postavě Skota žijícího ve Francii Enza Mcleoda a jeho kroužku rodiny a přátel Enza. Takže se dozvíme, co nového u samotného Enza a jeho manželky Dominique, s níž se seznámil v jednom z předchozích dílů, jak se daří jeho dceři Sophii s Bertrandem a druhé dceři Kirsty s manželem Raffinem, novinářem, jehož kniha nevyřešených případů kdysi odstartovala šňůru Enzova pátrání. Mihne se i Nicole, jeho někdejší studentka a asistentka, a dokonce se dozvíme i jak je na tom zlotřilá a toho času uvězněná Charlotte, matka Enzova dítěte. V těchto pasážích je kniha zjevně věnována čtenářům předchozích dílů, kteří si rádi počtou, jak to bylo s Enzem dál (navíc tentokrát v době covidové pandemie, jejíž důsledky na život běžných lidí jako jsou roušky, dodržování odstupů a různá omezení autor opakovaně zmiňuje, jako kdyby to byla fantazijní část jeho příběhu a ne něco, co jsme všichni zažili - byť mě tedy zaujalo, že podle jeho popisu to všechny jeho hlavní, vedlejší i zcela epizodní postavy úzkostlivě dodržují, což by mě docela zajímalo, jestli to tak ve Francii narozdíl od Česka doopravdy bylo), protože nečtenáři předchozích knih se v těch charakterech musejí ztrácet.
S množstvím postav jsem i já měla ze začátku problém, přestože mám sérii celkem čerstvě načtenou - tím víc, když se do příběhu přidala dějová linka v minulosti s dalším množstvím postav - George, dívkou pověřenou ochranou obrazu Mony Lisy před nacisty za druhé světové války, Paulem Langem, obchodníkem s uměním pověřeným Hitlerem jeho získáním pro jím zamýšlené muzeum umění v Linci, a Karlheinzem Wolffem, pověřeným týmž, ovšem pro Göringa a jeho soukromou sbírku. Tenhle příběh ze 40. let 20. století byl mnohem zajímavější a napínavější než ten odehrávající se v současnosti a umím si představit nadmíru čtivý román věnovaný jen těmto událostem, bez Enza a pochybně vykonstruované vraždy z roku 2020, kde jsem i přes propojení do minulosti nevěřila ani motivu, ani způsobu provedení ani pachateli.

Danago
25.07.2023 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu jako všechny knihy této série. Načtení je jako vždycky skvělé a jedině to tento díl zachraňuje. Myslím, že tato série měla důstojně skončit minulým dílem.
Neříkám, že se to nedalo číst, ale tento díl je nejslabší ze série. Enzo zestárl a je to znát, jeho osobní příběh je posunut o zhruba 10 let. Celkově autor tu moc prostoru naší hlavní postavě nedal, což mě moc chybělo.
Nejvíce je rozvedena historická linka v době okupace Francie a hlavní téma je rabování uměleckých děl fašisty a jejich důmyslnou ochranou.
Současný příběh odhalení pachatele nové a zároveň historické vraždy se tu odkrývá tak nějak jednoduše.

milary
17.07.2023 4 z 5

Líbilo se mi to.
Enzo stárne v kruhu svých milovaných a vypadá to na běžný "odchod na odpočinek".
No ano, zestárnul, ale ne tak, aby mu to přestalo myslet a ztratil zájem o nevyřešené případy, ani svůj pověstný instinkt.
Když je jako forenzní odborník přizván k ohledání náhodně objevené mrtvoly oficíra, zastřeleného někdy v době válečné okupace Francie, rád přijímá.
Jenže místní policejní stanice má zničehonic na krku další vraždu, tentokrát současnou, se kterou si nedovede poradit o nic líp. Nakonec, rád nerad, přijímá Enzo roli "poradce" i u tohoto případu. Netuší ovšem, že se z obou kauz vyklubou "siamská dvojčata" a zabrat nedostanou zdaleka jen malé šedé buňky...

Téma nacistického rabování uměleckých děl napříč Evropou mě zaujme vždycky.
K tomu skvěle vymyšlené propojení současnosti a minulosti.., - Noční brána mi zkrátka znovu připomněla Maye, jak ho mám ráda.

knihovna1
10.07.2023 5 z 5

Můj druhý Akta Enzo. A opět se mi líbil. Více, jak předešlý díl. Covidová doba opravdu byla zvláštní až scifi a hezky ji P. May vystihl v tomto příběhu. Knížka byla opět čtivá, napínavá a zajímavá. Má atmosféru daných lokalit i daných historických událostí. Pro milovníky umění, napětí a historie. Ty to bude taky bavit.

HaHa11
03.07.2023 3 z 5

Tak jak je již u autora obvyklé, i v tomto příběhu byla nosnější starší dějová linie. Pár let v životě mladé Francouzky zasazených do období druhé světové války přineslo jistou dávku napětí, romantismu i dobových reálií. Náhodné objevení kostry staré přibližně sedmdesát let a vražda, ke které došlo v současnosti ve stejném ospalém francouzském městečku, přivádí na scénu Enza Macloeda. Vše probíhá dle známého scénáře - Enzo pátrá, popojíždí po Francii, nitky ho zavádí i do Německa, ocitne se na stopě, jde mu o život ..... Přežije a vyřeší. Nemohla jsem se zbavit pocitu, že v tomto případě je Skot, čtenářům dobře známý z dřívějších sedmi knih, poměrně dost dobře zaměnitelný za jakéhokoliv jiného vyšetřovatele/detektiva amatéra! Enzovo soukromí (s výjimkou emocionálně vyhroceného setkání s bývalou partnerkou a matkou jeho nejmladšího dítěte) působí poměrně vycpávkovitě; všechny zde vystupující postavy (a že jich je požehnaně - až se čtenáři po letech odmlky mohou plést!) nemají jakýkoliv vliv na detektivní linku. Občasné (ne)logické momenty, včetně samotné motivace pachatele také nelze opomenout, a proto zaokrouhlím směrem dolů - na tři. Peter May umí podstatně lépe - ať již s Enzem Macleodem či bez něj!

Bedřich63
20.06.2023 5 z 5

Nevyřešené případy novináře Raffina došly už v minulém dílu a Enzo Macleod se nudí v důchodu. Náhodou se dostane k dalšímu případu z minulosti a už se znovu rozbíhá popis toho, co tak dobře znám z předchozích dílů. Dedukce, intuice, detailní zkoumání, propojení maličkostí, využití znalostí a zkušeností a buldočí povaha.....
Zase jde Enzovi o život, jako už mnohokrát dříve.
Peter May vytvořil příběh, který propojil 2. sv. válku se současností. Bylo to zajímavé, vůbec jsem se nenudil. Nosná je ta část příběhu z války a tam mě zaujaly vynikající popisy měst, městeček a vesnic.
Kdyby se dalo hlasovat a ovlivnit tím pokračování této série, tak hlasuju pro.
Vždyť Enzo byl při psaní tohoto dílu o pět let mladší než Peter May. :-) Tak by snad ještě v několika dalších dílech mohl čtenáře potěšit.

Luigi1
22.05.2023 5 z 5

Velice pěkně čtivé Enzo je prostě super

zouharov
07.05.2023 3 z 5

Peter May patří mezi mé oblíbené autory, celou sérii Ento jsem hltala, ale v této knížce mi postava Enza přijde trochu navíc.
Příběh z války zajímavý, ale přeskakování během několika časových linek bylo až moc. Válka, pár dní před vraždou, součást.