Noci šelem

Noci šelem https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65393/bmid_noci-selem-phy-65393.jpeg 4 32 13

Collardova kniha je výjimečným dokladem nejen literárního talentu, ale bezohledně upřímným obrazem života, postojů a cítění mladých lidí na sklonku osmdesátých a začátku devadesátých let nejen v Paříži a ve Francii, ale v kterékoliv jiné evropské zemi, v němž by nechyběla žádná zkušenost, jak jej žije hrdina knihy, který je sice „na kluky“, dopustí však, aby se do něj zamilovalo sedmnáctileté děvče a předložilo mu nový, romantický projekt života. Ten ho sice láká, nedokáže se však odvrátit od homosexuálních „divokých nocí“ a zabránit, aby se nezamiloval nejdříve do ragbisty Samyho a pak do arabského mládence Džamila. Nedovede si vybrat ani jednu z cest, které mu předestírá život, jako by věděl, že AIDS mu je zanedlouho odejme všechny i s životem, který mu bylo dopřáno žít.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

Les Nuits Fauves , 1989


více info...

Přidat komentář

Atanone
17.03.2023 3 z 5

Děkuji uživatelce SSTknihy za připomenutí. Při doplňování přečtených knih jsem na tuhle úplně zapomněla.
Ve své době to byla pecka a pochopitelně my (tehdy) mladí jsme po ní okamžitě vystartovali. Pro mě osobně nebyl její přínos ani tak v tom, že se zabývala tématem homosexuality, jako spíš v tom, že jsem se totálně nepotkala se způsobem života jejích hrdinů, a to ať už své noci či dny trávili s kýmkoliv. Takže jsem si na ní spíš odzrcadlila některé svoje postoje. Na druhou stranu v době, kdy tato témata byla ještě pořád svým způsobem tabu, byla pořád jednou z prvních vlaštovek, za které bychom měli být vděční, ať už se nám líbila, nebo ne.

sika444
05.08.2022 4 z 5

Těžko hodnotit knihu, v níž jde tak autor s kůží na trh jako zde Collard. Dlouho to vypadá jako sonda do života promiskuitního muže bez jakéhokoli mravního zakotvení. Jakmile se však objeví postava Džamela, mladíka, od něhož nechce sex, ale jemuž dává pouhou lidskost, kniha nabývá mnohem hlubších dimenzí. Explicitní scény jsou trýznivé, ale nezbytné. Hloubka ponížení je nezměrná a schopnost být člověkem stále slabší a slabší. A pak se objeví Džamel... A pak je zde Laura, jejíž nekonečné telefonáty tvoří velkou část nepříliš rozsáhlého díla. A s Laurou se stále znovu vynořuje otázka, co je láska a co není. Stálo by za to nad knihou debatovat s dalšími čtenáři a přemýšlet nad tím, co nám v ní vlastně mladý autor odkázal. Mám pocit, že to nevím. Jen se snad trochu něčeho dotýkám...


SSTknihy
04.08.2022 4 z 5

Ve své době hodně otevřená syrová zpověď člověka, který už věděl, že nemá co ztratit. Hrdinou knihy i hlavním představitelem a režisérem filmu byl autor sám a bohužel se premiéry nedožil. Kniha vyšla v době, kdy si témata jako AIDS, bisexualita či homosexualita teprve probíjely své místo na slunci a možná by jí dnes slušela reedice.

boxas
07.02.2022 5 z 5

Kniha, na kterou se asi nedá zapomenout, i když jste ji četli už před dlouhým časem. Otevřená zpověď o dobách, kdy se o AIDS nic moc nevědělo.

lenka2787
30.11.2020 5 z 5

Skvela knizka.
Pribeh z prostredi mne uplne neznameho, o to vic zaujala a bavila. Doporucuji.

milan.krimsky
06.05.2019 4 z 5

Filmové zpracování by bylo asi lepší

PospecBrno
07.01.2019

Tohle byl ale zatraceně dobrej film. Akorát autor se už premiéry nedožil

lapagerie
16.09.2016 4 z 5

Už ani nevím, jak jsem se ke knížce dostala, ale mám ji roky a stále je pro mě něčím výjimečným...

Aroucaria
30.08.2016 4 z 5

Dnešním oblíbeným výrazem - hustá!!! Za mých středoškolských let jsem z této knihy byla naprosto vyšokovaná. Neměla se koho zeptat a říkala si, že bych nějakého gaye chtěla poznat. To se mi časem splnilo a jsou to nejlepší kamarádi.

andreas13
03.08.2014

Prosím vás,
kde se dá kniha sehnat. Ať pátrám jak pátrám tak nic. Díky moc. O knihu mám velký zájem. O.

Nehanka
27.10.2013 5 z 5

k ní se vracím...je pro mě hodně důležitá

mi-nul-o
18.03.2013 5 z 5

"Stejně je to všechno jen plýtvání, plýtvání láskou a milováním, vším. Poslouchej, nějakou dobu budu vzpomínat, a pak na ten Tvůj rozkrok, chci říct na náš rozchod zapomenu. Bude to zas, jak to bylo, mnohem jednodušší, budu mít prázdnou hlavu, nebudu od nikoho nic čekat.. Protože jestli si namluvíš, že někdo je schopen dát Ti víc než ostatní, tak jen čekáš a čekáš, a když Ti pak nedá vůbec nic, nezbude Ti než si myslet, že si to asi ani nezasloužíš."

Úžasná kniha.

princesse
11.06.2012 5 z 5

Čtivá a zajímavá kniha, četla jsem dvakrát.