Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů

Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505011/bmid_princezna-noci-a-stinu-vzplanuti-bo-scI-505011.jpg 4 46 12

Noc a stíny série

1. díl

Když je Sayeh, polobohyně Stínů, osvobozena ze svého vězení ve skále, vzklíčí v ní naděje. Za hříchy své matky měla pykat celý život, nyní ale stojí před nečekaným úkolem. Musí přivolat zpět svůj živel – Stín – a s pomocí polobohů Vody, Ohně, Větru a Země nastolit elementární rovnováhu, která byla její matkou zničena. Jedině pak bude svět opět v pořádku a do říší se vrátí život. Jenže ostatní si zjevně vypěstovali k Sayeh a Stínům větší nenávist a strach, než by čekala. Kromě jednoho modrookého prince Vody…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

Princess of Night and Shadows: Götterglut , 2021


více info...

Přidat komentář

nicandra
21.02.2024 5 z 5

Neotřelé. Dobře zvládnutá dynamika pěti hlavních postav, odlišných, a přitom propojených. Překvapivé zvraty.
Bohužel ke konci přibylo chyb - tiskových i pravopisných, ale ta kniha si to nezaslouží. No ale tak moc jsem si ji užila, že i přes to korekturní odfláknutí jí dám plný počet! :)

Edita1702
25.01.2024 5 z 5

Nádhera, už obal je pěkný a příběh stojí za přečtení. Ještě teď mám v hlavě spoustu hvězd a nádhernou melodií. Knihu doporučuji.


Markett
22.08.2023 5 z 5

Ani nevím, jak už jsem knížku našla, ale jsem obrovsky šťastná, že jsem měla tu čest si jí přečíst. Zajímavý námět, který je dost originální, postavy, které až do konce halí jistý stín překvapení. Prostě a jednoduše, moc hezky se knížka četla.
Za začátku jsem byla lehce rozpačitá, protože knížka má hodně pozvolný rozjezd a chvíli trvá, než se dej rozjede na plné otáčky. Krásně během začátku se Sayeh zažíváme ne zrovna to příjemné, ale i během toho se tady objevují hezké části, jako třeba Lotus s Avanem. Oba byli takovým příjemným zpestřením a nutno říci, že Avan je opravdový sympaťák (ač musím říct, že si mě více získal Azar). Moc se mi líbilo, jak se pak setkáváme s Gaiou a Alizeh, která mě teda hodně překvapila. A když už jsem u těch postav, mrzí mě, že zrovna Azar se objeví až ke konci, myslím, že ten má rozhodně co nabídnout (proto doufám, že další díl vyjde i u nás).
Současná elementární jednota taky překvapila, ač jsem od nich zrovna nic dobrého nečekala, v jejich případě autorka vytvořila zápletku opravdu geniální.

Co dodat, nechci tu dát žádný spoiler, protože knížka si zaslouží hodně čtenářů a více krásných hodnocení, protože si to určitě zaslouží. Já jsem byla moc spokojená, knížka je napínavá a o zvraty tu není nouze. Celkově i celý elementární svět je velmi hezky vytvořený a popsaný.
Princeznu noci a Stínů moc doporučuji, věřím, a pevně doufám, že se dočkáme i pokračování, ač první díl je svým způsobem uzavřený, ale myslím, že by byla škoda se nestakat se Sayeh, Avanem, Gaiou, Alizeh a Azarem znovu. :)

ciaram
13.04.2023 5 z 5

Královstvím živlů po zničující válce vládnou polobohové bez moci, protože se starší generaci rozpadla elementární jednota. Všechna království trpí, protože panuje nekonečný den. Polobohyně stínů zemřela, její dcera byla pět let uvězněna v jeskyni, kde jí dělaly společnost krysy a pár strážců. Začala se svého daru bát. To se tak prostě stane, když dvanáctileté dítě vytrhnete z jejího známého bezpečného prostředí a začnete jí vtloukat do hlavy, že je nebezpečná a vrah. Samozřejmě pozadí je komplikovanější a nebylo tuctové. Některé situace mi přišly trošku přitažené za vlasy, ale četlo se to dobře. I když jsou díly dva, dá se tento označit za uzavřený. Zaplať bůh, není to zase nekonečná série.

Nelly
24.03.2023 3 z 5

Lepší tři hvězdičky - námět s elemenárními silami je velmi zajímavý, neotřelý, ale příběh je většinou na mne hodně pomalý - konec a finále už jistou gradaci nespostrádají. Celkově bych hodnotila kladně, ale je to knížka spíše pro mladší čtenáře. Oceňuji, že je kniha svým způsobem uzavřená, takže nemusíte netrpělivě čekat na další díl.

DreamerX9
15.03.2023 3 z 5

Kniha mě na začátku hodně zaujala má svůj magický nádech. Otevírá nový svět nebo spíš pro další pokračování. Především musím autorce připsat čtivost a originalitu. Přišlo mi zajímavé pojetí živlů a také nádherné vykreslení světa. Co mi až tak nesedlo byl děj který mi zhruba od půlky připadal jako v jednom kole a konec mi přišel uzavřený až příliš rychle. Také zrovna u téhle knihy je škoda že autorka rozepsala určité postavy nebo myšlenku ale už ji nedotáhla nebo tomu nedala takový prostor ale od čeho jsou další díly, které si rozhodně přečtu.

Pedruska01
21.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Na tuhle knihu jsem přišla vlastně úplnou náhodou. Řekla bych, že je vcelku nenápadná, protože jsem nikde na ni neviděla jakoukoliv propagaci a je to vážně velká škoda. Každopádně zněla velmi zajímavě a originálně, proto jsem se do ní pustila. Četla se velmi dobře, ačkoliv není psaná v první osobě a já s tím zpočátku mám občas potíže si zvyknout, ale tady tomu tak nebylo. Hned mi to padlo do oka, a proto se to četlo i velmi rychle. Styl mi seděl a začala jsem celkem hltat stránku za stránkou. Nemohla jsem se odtrhnout, jak poutavě to bylo napsané. Navíc tahle kniha je první ze dvou, alespoň co vím, a má ten um, že je možná číst i samostatně, což je skvělé samo o tobě.
Hlavní hrdinka Sayeh je polobohyní Stínu a její příběh nezačíná úplně vesele. Respektive se stala vězenkyní za činy, které nezpůsobila a nyní je s ní nelidsky nakládáno. Bylo mi jí líto, cítila jsem z toho totální nespravedlnost, zoufalství a boj se vším skoncovat a zároveň snažit se přežít. Rychle jsem si ji oblíbila a dokázala jsem se do její kůže vcítit, i když bych to jen nerada sama zakusila. Nemohla si skoro po celou knihu oddechnout, nic nebylo jisté, nevěděla, zda někomu může věřit, i když o tom byla přesvědčována. Měla to drsný, o tom žádná a vůbec jsem jí nezáviděla. Přesto jsem jí neustále držela palce, aby se to pro ni vyvinulo lépe.
Druhým takovým hlavním hrdinou a protějškem byl polobůh Vody Avan, i když tolika prostoru, aby mohl být vyloženě hlavním hrdinou, neměl. Řekla bych, že byl jen jeden z mnoha. Už ale od začátku si mě získal svým chováním a laskavým srdcem. Zdálo se, že je jen malým hráčem v tak obří hře, ale snažil se co mohl. Vlastně většina polobohů: Země - Gaia, Větru - Alizeh i Ohně - Azar, jak se nakonec ukázalo. Měla jsem celou tu partu moc ráda, u někoho to bylo hned, u někoho později. Těší mě, že se nakonec všichni ukázali v pravém světle, ukázalo se kdo jsou, co umí a i kým jsou doopravdy. Zajímavá skvadra, ale bavila mě.
Tenhle příběh byl drsný, syrový, akční a zatraceně originální. Ten svět, vyobrazení, živly, boj. Bylo to parádní a já jsem si to vážně užila. Postavy mě překvapily, ať už dobrým nebo špatným směrem. Autorka mě dokázala napínat, dokázala ve mě vyvolat množství emocí. Nic nebylo jisté a jistě dané. Mnoho proměnných. Myslím, že se tohle opravdu povedlo. Jedná se o fantasy příběh, ve kterém se bojuje o moc, o spravedlnost, o řád, o nápravu, o sílu, o život. Příběh je protknut jen velmi malou romantickou linkou, která ale symbolizuje krásu a naději. Bylo to milé a zároveň nejednoznačné.
Rozhodně bych knihu doporučila, je jen škoda, že o ní není větší povědomí, alespoň v tuto chvíli. Neskutečně mě bavila a líbilo se mi to. Nemohla jsem se odtrhnout. Nemám absolutně co vytknout. Jak jsem již zmínila, dá se to číst samostatně, což je super, ale i tak jsem teď zvědavá, co by ještě mohlo nastat za zvraty a taky, jak to bude dál s hrdiny. Proto pevně doufám, že se dočkám i pokračování. Mohu hodnotit plným počtem. Bylo to skvělé a já si to užila. :)

ydnac
17.01.2023 4 z 5

SAYEH JE STÍN A POLOBOHYNĚ.

Její matka byla vládnoucí Stín a rozpoutala válku s ostatními říšemi (elementy -země, voda, oheň a vítr).
Poté spáchala sebevraždu.
Její dcera Sayeh je již pět let uvězněna ve skále a teď přišel čas, kdy vládci chtějí sjednotit elementy.
K TOMU POTŘEBUJÍ STÍN!
Vládu by měla převzít mladší generace, kterou zastupují jejich děti.
Avan - voda, Azar - oheň, Gaia - země, Alizeh - vítr.
Všechno není tak jak to vypadá a Sayeh půjde o život.
Začátek je trošku pomalejší, ale tahle fantasy si mě získala :-)
Rozhodně se těším na další díl :-)

"Azar," představil se. Zahalil ji jeho popelavý dech.
"Sayeh," zasupěla.
"Nevisíš tady úplně pohodlně," poznamenal Azar a vypadal, že se tím královsky baví.
"Nevisím tady úplně dobrovolně," vymáčkla ze sebe.

Matri
09.01.2023 4 z 5

Námet, príbeh a aj spracovanie boli fajn, dobre sa to čítalo. Páčila sa mi súdržnosť medzi mladými polobohmi, pre ktorých bol ich vzájomný vzťah niečo viac ako iné, či už rodinné alebo iné osobne vzťahy (vzhľadom na rodinných príslušníkov jednotlivých polobohov sa ani nečudujem, že si radšej vybrali Sayeh). Aj zdanlivo najproblematickejši, najvýbušnejši vládca ohňa sa nakoniec ukázal ako jedna z najlepších postáv (pre mňa) a spolu s Gaiou tvorili pár, ktorý ma naozaj bavil.
Na plné hodnotenie to síce u mňa nie je, ale určite má zaujíma pokračovanie príbehu a ďalší diel by som si prečítala!

M.C.SMITH
29.12.2022 5 z 5

Tohle byla krásná kniha. Dostala jsem jí od Ježíška a také mu za ní děkuji.
Příběh byl napsaný poutavě a hned mne vtáhl do děje. Všechny elementy byly vykresleny dokonale a Avan mne dostal na lopatky.
Kniha byla skvělá a já se těším na další díl. Jsem zvědavá, co se bude dít dál.
U mne naprostá spokojenost. Sayeh jsem fandila hned od samého začátku a hodně jsem s ní soucítila.
Super kniha. Mohu ji jen doporučit.

LenkaPet
28.12.2022 5 z 5

Moc hezké ... Krásný, napínavý a nadějeplný příběh. Avan je úžasný. Už se těším na další díl. A vy si ji určitě přečtěte.

kris123
14.12.2022 5 z 5

Úžasná knížka. Hned po prvních stránkách mě dokonale vtáhla do děje. Veškeré náležitosti světa, jemuž velí bohové, poznáváte teprve s tím, jak příběh plyne - stejně jako Sayeh, která od něj byla na pět let odtržena. Dobře to podtrhuje atmosféru, kterou se autorka snaží vytvořit, a vy se chvílemi můžete cítit, jako byste byli sami pohlceni Stíny.
Opravdu nemá chybu.

Autorovy knížky

Linda Winter
německá, 1985
2022  86%Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů

Kniha Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů je v

Právě čtených2x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce95x
Chystám se číst115x
Chci si koupit36x
dalších seznamech3x